Μια κουρτίνα που ανοίγει σε μια αβάν γκαρντ γαστρονομική παράσταση που δημιουργήθηκε με 15 εκατομμύρια δολάρια, ένα τριήμερο φεστιβάλ τρύγου στην Βουργουνδία με δημοπρασίες κρασιών από σπάνιες χρονιές, ένα εστιατόριο που το όνομά του σημαίνει “μοιράζομαι”και μετουσιώνει την κληρονομιά του El Bulli και ένας θόλος-πλανητάριο στον “ουρανό” ενός εστιατορίου με 40 σεφ που δουλεύουν μεθοδικά…
Αν επιλέγαμε τέσσερα μονάχα εστιατόρια στον κόσμο για να μετατρέψουμε το γεύμα μας σε μια εμπειρία “to be remebered” αυτόν τον μήνα, θα ήταν τα παρακάτω.
Alchemist, Δανία
Αν το “Food for thought” είχε ορισμένα εστιατόρια ως αναφορές, το Alchemist στο Refshaleøen της Κοπεγχάγης θα ήταν σίγουρα ένα από αυτά. Μια κουρτίνα ανοίγει σε μια αβάν γκαρντ γαστρονομική παράσταση που δημιουργήθηκε με 15 εκατομμύρια δολάρια και παίζεται στην άπλα των δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων ενός πρώην χώρου για τις πρόβες του Βασιλικού Θεάτρου της Δανίας.
Ένας θόλος-πλανητάριο στον “ουρανό” του εστιατορίου, 40 σεφ που δουλεύουν μεθοδικά, 48 στουλ που εξαντλούνται σε ελάχιστα λεπτά από την online τους διάθεση και αναπάντεχα γευστικά μονοπάτια υψηλής γαστρονομίας που μετατρέπουν την ύλη και τις υφές σαν άλλη επιστήμη, υπό την ορολογία “impressions” (όπερ εστί πιάτα-μινιατούρες) συνδημιουργούν ένα “μενού” γεμάτο με οικολογικούς προβληματισμούς.
Les Trois Glorieuses Festival, Βουργουνδία
Το τρίτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, οι οινόφιλοι και επαγγελματίες του οίνου της Βουργουνδίας συγκεντρώνονται στην πόλη Beaune για το «Les Trois Glorieuses». Ένα τριήμερο φεστιβάλ τρύγου. Είναι γνωστό, ότι τέλος του τρύγου γιορτάζεται σε κάθε οινοποιείο του κόσμου με ιδιαίτερους τρόπους.
Και εδώ, τα winetastings, οι περιηγήσεις στους αμπελώνες μέχρι και οι δημοπρασίες κρασιών από σπάνιες χρονιές για φιλανθρωπικό σκοπό, είναι μερικοί από αυτούς. Και κάνουν το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο “να το πιει κανείς στο ποτήρι”, ακόμα, και αν δεν είναι οινόφιλος.
Centrale, Λίμα
Ο σεφ Virgilio Martinez ανατρέπει το γαστρονιμό κλισέ της ανανέωσης της τοπικής κουζίνας στο εστιατόριο Centrale που βρίσκεται στη Λίμα. Ο πραγματικός του σκοπός είναι να αναδείξει το Περού μέσα από τα πιάτα του.
Το μενού περιλαμβάνει 12-14 πιάτα βασισμένα σε οικοσυστήματα σε διαφορετικά υψόμετρα σε όλο το Περού με το καθένα να περιλαμβάνει συστατικά που βρίσκονται στην κάθε περιοχή ή μαγειρεύεται με καόια μέθοδο που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι στην καθημερινή τους ζωή. Το μενού του Central ισοδυναμεί με ένα γευστικό εισιτήριο σε κάθε γωνιά του Περού.
Compartir, Βαρκελώνη
Στο εστιατόριο Compartir που βρίσκεται στην περιοχή Eixample της Βαρκελώνης, ο σεφ Jordi Vilà, μετουσιώνει την κληρονομιά του El Bulli, στο οποίο εργάστηκε στο παρελθόν, σε πρωτοποριακά και ευφάνταστα πιάτα. Φρέσκα θαλασσινά, χειροποίητα αλλαντικά, εποχιακά λαχανικά… η κουζίνα στο Compartir Barcelona μπορεί να περιγραφεί ως σύγχρονη καταλανική, αφού συνδυάζει τις παραδοσιακές γεύσεις και τα τοπικά υλικά με δημιουργικές παρουσιάσεις και τεχνικές.
Το όνομα, «Compartir», μεταφράζεται ως «μοιράζομαι» και αυτή είναι η κεντρική αντίληψη, το ήθος της γευστικής εμπειρίας του εστιατορίου, όπου οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να απολαύσουν μια ποικιλία από μικρά πιάτα και να βιώσουν μια πολύπλευρη εμπειρία γεύσεων που αποτίουν φόρο τιμής στον γαστρονομικό πλούτο της Καταλονίας.