Σε μια εποχή που οι ταξιδιώτες αναζητούν όλο και περισσότερο εμπειρίες και τόπους που έχουν διασωθεί από το μαζικό τουρισμό, η Ελλάδα μοιάζει με μια τεράστια δεξαμενή ευκαιριών slow travel.
Οι προτάσεις του Cellarhopping –του πρώτου B2B marketplace για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον οινοτουρισμό και τον γαστρο-τουρισμό- συνδυάζουν, πάντα, τη φυσική ομορφιά με τον πολιτισμό και τη γαστρονομία, τις υπαίθριες δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, η συλλογή μανιταριών, άγριων χόρτων και βοτάνων, το ψάρεμα ή το περπάτημα σε ελαιώνες και αμπελώνες, τον τρύγο ή τη συγκομιδή της ελιάς, τη συμμετοχή σε cooking classes και τα συλλογικά δείπνα.
Η γαστρονομία και η επαφή με τα τοπικά προϊόντα αποτελεί, ίσως, τον μόνο τρόπο να ολοκληρωθεί η απόλαυση της εξερεύνησης ενός τόπου.
Με αυτά τα δεδομένα, ξεκινήσαμε μια οινοτουριστική περιπλάνηση με τους δημιουργούς του Cellarhopping, την κα Σοφία Μουσέτη και τον κ. Τάσο Κανναβό, σε τρεις σταθμούς στο γαστρονομικό και οινικό χάρτη της Ελλάδας, ανακαλύπτοντας τις περιοχές της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων. Οι δύο προορισμοί της Αχαΐας απέχουν μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, αποτελώντας ιδανικό προορισμό για μονοήμερη εκδρομή που συνδυάζει επισκέψεις σε οινοποιεία αλλά και δραστηριότητες στη φύση.
Ο Χελμός με το χιονοδρομικό του και ο οδοντωτός στο φαράγγι του Βουραϊκού είναι κλασικές επιλογές, όπως και τα Καλάβρυτα με τη σημαντική ιστορία τους, ενώ υπάρχουν πάρα πολλές πεζοπορικές διαδρομές για τους λάτρεις της φύσης. «Αν έχετε περισσότερες ημέρες, η περιοχή διαθέτει και κρυφά διαμάντια, τα οποία βέβαια απαιτούν λίγη παραπάνω προσπάθεια, όπως το τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος”, το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στη Βαλκανική Χερσόνησο, και το δεύτερο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο σ’ όλη την Ευρώπη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κλήμα του Παυσανία, αρχαίο αμπέλι, -το οποίο ο Παυσανίας επισκέφθηκε το 172 μΧ-, με συνολικό μήκος των 9 κορμών του πάνω από 100μ.», λέει η κα Μουσέτη όσο προσεγγίζουμε τον πρώτο σταθμό μας.
Η απόσταση από Αθήνα με τελικό προορισμό τα Καλάβρυτα είναι περίπου 188 χλμ. και κοστίζει 35 ευρώ (διόδια και καύσιμα), και επιπλέον την επιστροφή.
1ος σταθμός: Κρασιά βιολογικής καλλιέργειας και αρμονία στο Οινοποιείο Τετράμυθος
Η Αιγιάλεια έχει πλούσια γαστρονομική παράδοση ενώ αποτελεί μια από τις αμπελουργικές περιοχές με τα μεγαλύτερα υψόμετρα, καθώς βρίσκουμε αμπέλια μέχρι και τα 1100 μ. Βρίσκεται κατά μήκος του Κορινθιακού κόλπου, προσφέροντας τόσο παράκτια όσο και ορεινά εδάφη.
Η κα Μουσέτη μάς ξεναγεί. «Αν θελήσουμε να ανακαλύψουμε τον οινικό και γαστρονομικό πλούτο της σε μία ημέρα, θα ξεκινούσαμε από το οινοποιείο Τετράμυθος, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να μάθει για τη διαδικασία παραγωγής κρασιού, να εξερευνήσει την παραδοσιακή οινοποίηση σε πήλινους αμφορείς, τα ειδικά σχεδιασμένα τσιμεντένια αυγά και να δοκιμάσει κρασιά από γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών, όπως ο ροδίτης, το μαύρο καλαβρυτινό, η μαυροδάφνη, ο σιδερίτης και ο αγριπιώτης, που καλλιεργούνται στους απόκρημνους λόφους του Χελμού».
Οι ιδιοκτήτες ξέρουν πολύ καλά το κρασί και τον τόπο, και αντιμετωπίζουν το οινοποιείο σαν το σπίτι τους. Αφιερώστε χρόνο, για να γνωρίσετε τα βιολογικής καλλιέργειας κρασιά του Τετράμυθου και τις ιστορίες τους.
2ος σταθμός: Γη και οίνος στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο
Επόμενη στάση είναι το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, με τις πρόσφατα ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του, που διατηρούν μια μακρά ιστορία και άρρηκτη σύνδεση με την κοντινή ομώνυμη Μονή –την αρχαιότερη ενεργή στην Ελλάδα και 2η στον κόσμο, μετά από τη Μονή Σινά-, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία και σημεία αναφοράς της ελληνικής ιστορίας.
Καθώς κατηφορίζουμε με το αυτοκίνητο, διακρίνουμε το αμπελοτόπι ανάμεσα στις ψηλές κορφές, τα οροπέδια και τις απόκρημνες χαράδρες. Το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο κόβει την ανάσα, και ταυτόχρονα σε γαληνεύει. Άλλωστε, η τοποθεσία στην καρδιά του Εθνικού Γεωπάρκου του Χελμού-Βουραϊκού στη Βόρεια Πελοπόννησο, μία από τις Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου Natura 2000, διακρίνεται για τη, σχεδόν, μεταφυσική ομορφιά της.
Το Μεγάλο Αμπέλι, το σημερινό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, ήταν το μετόχι του μοναστηριού και αποτελούσε κομμάτι της περιουσίας του. Ήταν γνωστό και ως μετόχι του Αγίου Αθανασίου. Από τα μισά του 15ου αιώνα, οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν το αμπέλι για την παρασκευή κρασιού για τη Θεία Κοινωνία και ως μέρος της διατροφής για αυτούς και τους επισκέπτες της Μονής, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής.
Μέσα στο κτήμα χτίστηκε οινοποιείο κοιτώνας και ξωκλήσι. Ο τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών γίνονταν στο αμπέλι και μετά οι μοναχοί μετέφεραν το κρασί με μουλάρια στο μοναστήρι, προκειμένου να το βάλουν σε βαρέλια του κελαριού.
Οι αμπελώνες του Κτήματος υιοθετούν τις αρχές της οργανικής καλλιέργειας και εκφράζουν την παράδοση αιώνων στην αμπελουργία και την οινοποίηση, παράγοντας κρασιά με έντονη προσωπικότητα. «Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει ξενάγηση και να γευτεί τουλάχιστον τρία κρασιά ή να επιλέξει από ένα πακέτο γευσιγνωσιών που περιλαμβάνουν μεγαλύτερη γκάμα κρασιών ή παλαιότερες χρονιές, με διαφορετικό κόστος ανά υπηρεσία», επισημαίνει ο κ. Κανναβός.
Η νέα αίθουσα γευσιγνωσίας, με τα έντονα στοιχεία του ξύλου και θέα στο αμπελοοινικό τοπίο θα σας συναρπάσει. Οι υπεύθυνοι του Κτήματος θα μοιραστούν μαζί σας πληροφορίες και θρύλους για το παρελθόν του τόπου, τους μοναχούς και τον αμπελώνα, όσο απολαμβάνετε ένα ποτήρι μαύρο καλαβρυτινό και το δροσερό αεράκι του Βουραϊκού που μυρίζει σταφύλι.
3ος σταθμός: Slow Cooking και Sustainable πρακτικές στη φάρμα Orias
«Επειδή η γευσιγνωσία κρασιού μάς κάνει να σκεφτόμαστε εξαιρετικό φαγητό για να συνδυάσουμε αυτά τα κρασιά, η περιοχή διαθέτει ένα κρυφό στολίδι, το εστιατόριο του ξενώνα και της φάρμας Orias. Προς τα εκεί θα κατευθυνθούμε για το τέλος της διαδρομής μας», ανακοινώνει ο κ. Κανναβός, καθώς πλησιάζουμε τον τελευταίο σταθμό της περιπλάνησής μας. Η φάρμα Orias είναι ένας μικρός παράδεισος για μικρούς και μεγάλους. Βρίσκεται στην όμορφη Κερπίνη, ένα από τα ορεινά χωριά του Χελμού, σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από τα ιστορικά Καλάβρυτα.
Πρόκειται για έναν φροντισμένο χώρο με σεβασμό προς τη φύση και τα ζώα, που αξίζει να επισκεφθείτε για να μείνετε ή απλώς για να δοκιμάσετε τα εξαιρετικής ποιότητας εδέσματα, τα οποία φτιάχνονται με βάση τη βιώσιμη πρακτική «farm to table», και μάλιστα από βιολογικές καλλιέργειες του αγροκτήματός ή από μικρούς πιστοποιημένους παραγωγούς της Αχαΐας.
Το αγρόκτημα Orias είναι ιδανικό για παρέες, οικογενειακές αποδράσεις και δραστηριότητες στη φύση. Με τη συνεργασία της Trekking Hellas Αχαΐας και του Γιάννη Χουλιάρα, εμπνευστή και ιδρυτή του αγροκτήματος Orias, ετοιμαστείτε για πεζοπορίες, τοξοβολία και αναρρίχηση, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στα εμβληματικό Φαράγγι του Βουραϊκού και στην πανέμορφη Λίμνη Τσιβλού.
Το εστιατόριο, που βρίσκεται μέσα στην φάρμα, σερβίρει παραδοσιακά πιάτα, με έμφαση στις αρχές του slow food. Ο σεφ και ο ιδιοκτήτης κάθονται στα τραπέζια και συζητούν με τους επισκέπτες. Οι σπιτικές συνταγές δένουν άψογα με τους τοπικούς οίνους, και μαζί με την κουβέντα δημιουργούν μια φιλική, σχεδόν, οικογενειακή ατμόσφαιρα.
Για λίγα λεπτά, νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε κάποιο μαγικό ορεινό καταφύγιο, όπου η ζεστασιά των γεύσεων και των ανθρώπων σκεπάζει το χιονιά. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας και υποσχόμαστε να επιστρέψουμε με κάποια επόμενη οινοτουριστική και γαστρονομική διαδρομή του Cellarhopping.