Ο Λαύκος είναι από τα ωραιότερα, και λιγότερο γνωστά, χωριά του Πηλίου. Ένας ξεχωριστός προορισμός που λάμπει τα καλοκαίρια, αλλά αξίζει να τον γνωρίσεις και τον χειμώνα.
Τα προσόντα του είναι πολλά.
-Άπλετη θέα στον Παγασητικό και υπέροχη φύση.
-Βρύσες με …ονοματεπώνυμο: η Τουλούμπα, η Παλαιόβρυση από όπου μονοπάτι συνεχίζει προς τη Μηλίνα, η Χατζόβρυση, η βρύση Σβάλας (Σουβάλας). Χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και μετά, και θα τις βρεις κάτω από πλατάνια, στην πλατεία ή στην εξοχή, να χαρίζουν αέναα τη δροσιά και τον ευεργετικό ήχο του τρεχούμενου νερού.
-Μια μεγάλη πλατεία με ταβέρνες. Είναι ο ορισμός της πηλειορίτικης, με μια εξέχουσα προσθήκη: το Φάμπειο μουσείο, με 60 ζωγραφικά έργα του Θανάση Φάμπα, δωρεά στον γενέθλιο τόπο του. Τα γλυπτά που κοσμούν το προαύλιο σμιλεύτηκαν επιτόπου μεταξύ του 1997-99.
-Ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος «Ο Λαύκος»: Το κτίριο με τις δίρριχτες κεραμιδένιες στέγες και σχεδιασμό που παραπέμπει σε σταθμό τρένου, φτιάχτηκε για την οικογένεια Μαμούχα στις αρχές του 1900. Οι αφηγήσεις -που όμως δεν επιβεβαιώνονται- συνδέουν τον σχεδιασμό του με τον διάσημο μηχανικό Εβαρίστο Ντε Κίρικο, τον δημιουργό της γραμμής του Μουντζούρη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ξυλόφουρνός του λειτουργεί με «τουφέκι», έχει 1000 πυρότουβλα και τετραγωνισμένες μαλτεζόπετρες ανθεκτικές σε μεγάλες θερμοκρασίες που κάνουν καλό ψήσιμο. Αξίζει να περάσεις από εκεί για να αγοράσεις πεντανόστιμο ψωμί -λευκό, χωριάτικο με σιμιγδάλι και προζύμι, πολύσπορο- η ευωδία του οποίου θα σε γυρίσει στα παιδικά σου χρόνια.
Παλιά αρχοντόσπιτα, φτιαγμένα από Ηπειρώτες, Ζουπανιώτες και ντόπιους μαστόρους: Ήταν κυρίως διώροφα με κατώι για να αποθηκεύουν τις προμήθειες. Στο υπερυψωμένο ισόγειο υπήρχε το τζάκι και ξύλινα κρεβάτια, ενώ τον επάνω όροφο τον άφηναν συνήθως χωρίς χωρίσματα (αβέρτο): εκεί δέχονταν επισκέπτες, ή οργάνωναν βεγγέρες.
Η εύκολη πρόσβαση στο Τρίκερι, όπως και στη Μηλίνα, το Χόρτο και τη μονή Πάου είναι ένας ακόμη λόγος για να μείνεις στον Λαύκο.
Όπως και το περπάτημα ή το ποδήλατο βουνού μέσα στη ζωογόνο φύση του Πηλίου.
Περισσότερα αξιοθέατα
1
Το καφενείο του Φορλίδα είναι το παλαιότερο της Ελλάδας! Λειτουργεί από το 1785 και έχει γράψει τη δική του ιστορία, καθώς το έχουν επισκεφθεί σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων, όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Βάρναλης και ο Σεφέρης. Αξίζει να το επισκεφθείτε, να απολαύσετε παραδοσιακό καφέ και να θαυμάσετε τις ιστορικές φωτογραφίες.
2
Η μονή του Αγίου Αθανασίου. Ένα κόσμημα της ορθόδοξης πίστης κρύβεται στις εξοχές του Λαύκου από το 1795. Το καθολικό κατασκευάστηκε σε σχέδια του γνωστού πρωτομάστορα Δήμου Ζουπανιώτη. Εξωτερικά το στολίζουν λιθανάγλυφα του γλύπτη Μίλιου, με καταγωγή επίσης από το Ζουπάνι (Πεντάλοφος Κοζάνης). Γύρω από το καθολικό υπάρχουν τα κελιά των μοναχών, ο φούρνος, ένα καταπληκτικό λιοτρίβι, πηγάδι.
3
Το δημαρχείο και η εκκλησία του Γεννεσίου της Θεοτόκου, κτισμένη μεταξύ 1887 και 1901 στη θέση μικρότερης βασιλικής του 1756.
4
Το μουσείο ραδιοφώνου. Με αρχική δωρεά 120 σπάνια, παλιά ραδιόφωνα του φιλέλληνα καθηγητή Wilfird Shoeps ο οποίος αγάπησε το χωριό. Τα παλαιότερα χρονολογούνται μεταξύ 1918 και 1930.
5
Το Λαογραφικό μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαυκιωτών «η Δράση».
+
Πού μένουμε
Ο Λαύκος, καθώς βρίσκεται στο νότιο Πήλιο, είναι προορισμός κυρίως για το καλοκαίρι, έτσι λίγοι ξενώνες μένουν ανοιχτοί τον χειμώνα.
Ο ξενώνας των Χρωμάτων (www.fotuarthotel.gr). Σε πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα με καλόγουστα διακοσμημένα δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους. Έχει λουλουδιασμένες αυλές και είναι πολύ κοντά στην πλατεία του Λαύκου. Από 100 ευρώ/δίκλινο.
Πού τρώμε
Η ταβέρνα της Μάγδας (698 8620147). Η Μάγδα έχει την ταβέρνα 17 χρόνια. Θα σας σερβίρει τα νόστιμα μαγειρευτά που φτιάχνει με τα χεράκια της και τσιπουρομεζέδες. Από 12 ευρώ/άτομο.
Καφωδείον (24230 65178). Σε μεγάλη αυλή στο πάρκο, σερβίρουν πλήρες πρωινό, brunch, σνακς, χειροποίητα γλυκά της Ανθής, όπως πορτοκαλόπιτα, γαλακτομπούρεκο, μπανόφι. Επίσης, σπιτική λεμονάδα και κανελάδα.
Tip: Η Ανθή Ευαγγελίδη είναι και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου και θα σας δώσει πληροφορίες για το χωριό.
+
Απόσταση
Ο Λαύκος απέχει 54 χλμ. από τον Βόλο και θα πάτε παραλιακά μέσω Μηλίνας.
Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Οδηγός Πορταριάς