Το αστεροσκοπείο Σκίνακα σε υψόμετρο 1750 μέτρων

Το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα προσφέρει μέρες ελεύθερης επίσκεψης κοινού στους χώρους του κάθε χρόνο για να γνωρίσουν οι επισκέπτες τον τρόπο της λειτουργίας του.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
skinakas-asteroskopeio

Στον Ψηλορείτη και σε υψόμετρο 1750 μέτρων βρίσκονται τα “μάτια” της Κρήτης στο σύμπαν ή αλλιώς το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα.

Η θέση του αστεροσκοπείου στην κορυφή Σκίνακας του Ψηλορείτη, σε απόσταση 50 χλμ από την πόλη του Ηρακλείου 20 χλμ από τα ιστορικά Ανώγεια κάνει το ολόλευκο αστεροσκοπείο να δεσπόζει ψηλά σαν ακούραστος παρατηρητής του ουρανού.

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα είναι μια κοινή ερευνητική εγκατάσταση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Max – Planck Institut for Extraterrestrial Physics (Γερμανία) ενώ εμπνευστής και πρώτος διευθυντής του Αστεροσκοπείου υπήρξε ο καθηγητής Ιωάννης Παπαμαστοράκης, ο οποίος συντόνισε την ανάπτυξή του μέχρι και το 2009.

Η θέση του Αστεροσκοπείου, είναι κάθε άλλο παρά τυχαία αφού προσφέρει άριστες συνθήκες για αστρονομική παρατήρηση υψηλής ποιότητας στην περιοχή της Μεσογείου. Είναι εξοπλισμένο με μία πλειάδα οργάνων που το καθιστούν ως ένα απ’ τα καλύτερα εξοπλισμένα Αστεροσκοπεία στον κόσμο τουλάχιστον όσο αφορά το μέγεθός του.

Όλα όσα μπορούμε να δούμε στην κορυφή του Σκίνακα

Για την ιστορία, το 1985 διανοίχτηκε ο δρόμος μήκους 2.5 χλμ. προς την κορυφή του Σκίνακα και κατασκευάστηκε το πρώτο κτήριο – Αστεροσκοπείο, το οποίο στεγάζει το τηλεσκόπιο, ενώ 1988 δημιουργήθηκε και ξενώνας 200 τ.μ. Και τα δύο κτήρια, είναι πετρόχτιστα σχεδόν χάνονται στο βραχώδες περιβάλλον ενώ το νέο κτήριο του τηλεσκοπίου έχει εξ ολοκλήρου μεταλλικό θόλο.

Φυσικά παράλληλα με τη δημιουργία και την εξασφάλιση της λειτουργικότητας του αστεροσκοπείου αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο ΙΤΕ, στο Ηράκλειο και η απαραίτητη υποδομή σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την επεξεργασία των αστρονομικών παρατηρήσεων.

Μάλιστα στο πλαίσιο της βιωσιμότητας από το 2000 η ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου μέσω φωτοβολταϊκού πάρκου και ένα ενδιαφέρον στοιχείο ακόμα είναι ότι από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα η εύρυθμη λειτουργία του Αστεροσκοπείου Σκίνακα υποστηρίζεται σε μεγάλο από τον Δήμο Ανωγείων αλλά και από όλους τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι το έχουν περιβάλει με την αγάπη τους εδώ και χρόνια και βοηθούν με πολυποίκιλους τρόπους όποτε κάτι τέτοιο καταστεί αναγαίο.

Άλλωστε το Αστεροσκοπείο Σκίνακα προσφέρει μέρες ελεύθερης επίσκεψης κοινού στους χώρους του κάθε χρόνο για να γνωρίσουν οι επισκέπτες τον τρόπο της λειτουργίας του, να πληροφορηθούν για τα τελευταία επιτεύγματα στην Αστροφυσική και να παρατηρήσουν από το τηλεσκόπιο, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Αν ο δρόμος σας, σας βγάλει ως εκεί, σε κάθε περίπτωση ντυθείτε γερά καθώς στο υψόμετρο αυτό οι θερμοκρασίες είναι συνήθως ιδιαίτερα χαμηλές.

Επικοινωνία

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα