ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Αρχαιολογικοί χώροι της Πελοποννήσου: Ένας ακόμη λόγος για ταξίδι

Με μακρά ιστορία ανά τους αιώνες, η Πελοπόννησος διαθέτει ορισμένα σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία που πρέπει να επισκεφθούμε όλοι, έστω για μια φορά.

Αρχαία Νεμέα | Ιδανική μονοήμερη από την Αθήνα

Η Αρχαία Νεμέα υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα ιερά της αρχαίας Ελλάδας. Εκεί, τελούνταν πανελλήνιοι αθλητικοί αγώνες. Κατά την περιήγησή σας σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο θα δείτε τον Ναό του Δία (κατασκευάστηκε τον 6ο αι. π.Χ.), τον Βωμό του Δία (γίνονταν θυσίες προς τιμή του Θεού), το Ηρώον Οφέλτη και το Στάδιο (η χωρητικότητά του υπολογίζεται στους 30.000 θεατές).

Αρχαία Επίδαυρος | Με παγκόσμια ακτινοβολία

Φωτο: Unsplash

Το γνωστότερο αρχαιολογικό μνημείο της Επιδαύρου, αυτό που την έχει καταστήσει παγκοσμίως γνωστή προσδίδοντάς της διεθνή ακτινοβολία, είναι φυσικά το Αρχαίο Θέατρο, μέρος του Ασκληπιείου, του περίφημου ιερού αφιερωμένου στο θεό Ασκληπιό.

Μυκήνες

Ο μυκηναϊκός πολιτισμός είναι ένας από τους λαμπρότερους πολιτισμούς της προϊστορικής Ελλάδας. Από τα σωζόμενα ερείπια, σπουδαιότερα είναι οι δύο ταφικοί βασιλικοί περίβολοι, ο θησαυρός του Ατρέα, ο θολωτός τάφος της Κλυταιμνήσταρς, η Πύλη των Λεόντων και άλλα. Πολλά από τα ευρήματα εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Αρχαία Μεσσήνη

Φωτο: Pixabay

Η πόλη της Μεσσήνης γνώρισε την ακμή της τον 4ο π.Χ. αιώνα μετά την ήττα των Σπαρτιατών από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, ο οποίος έβαλε τέλος στην μακραίωνη ηγεμονία της Σπάρτης.

Τα ευρήματα που έχουν δει το φως – κάποιοι πιστεύουν πως αποτελούν λίγο παραπάνω από το ένα τρίτο της αρχαίας πόλης – περιλαμβάνουν ένα αρχαίο θέατρο, την αγορά και το γυμνάσιο, ιερά, ναούς, αγάλματα κ.α.

Φωτο: Pixabay

Ο επισκέπτης, κατά την περιήγησή του στον κυρίως αρχαιολογικό χώρο, συναντά αρχικά το Θέατρο της Μεσσήνης (μπορούσε να φιλοξενήσει πάνω από 10.000 θεατές) και στη συνέχεια την Κρήνη της Αρσινόης, μια επιβλητική κατασκευή και σημείο συνάντησης των Μεσσήνιων πολιτών.

Δίπλα εκτείνεται η Αγορά, πολιτικό και οικονομικό κέντρο κάθε αρχαίας πόλης, όπου δέσποζαν ναοί, στοές και κτίρια. Το κτιριακό συγκρότημα, ωστόσο, που αποτελούσε τον επιφανέστερο χώρο της Αρχαίας Mεσσήνης, κέντρο της δημόσιας ζωής ήταν το Ασκληπιείο.

Αρχαία Κόρινθος

Φωτο: Unsplash

Η Αρχαία Κόρινθος υπήρξε ισχυρότατη πόλη-κράτος της αρχαιότητας. Θεωρείται πως ήταν ίσως η πλουσιότερη πόλη της εποχής, χάρη στα αγροτικά της προϊόντα αλλά και στη στρατηγική της θέση.

Σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο θα συναντήσετε το ναό του Απόλλωνα, την Κρήνη Γλαύκη, μερικά κτίσματα της Αγοράς, το Ασκληπιείο και το Ωδείο.


Hint: Γλαύκη ονομαζόταν η κόρη του Κρέοντα. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν η Γλαύκη επρόκειτο να παντρευτεί τον Ιάσονα, η Μήδεια δηλητηρίασε το γαμήλιο πέπλο της. Τότε, όταν εκείνη το φόρεσε, πήρε φωτιά και η Γλαύκη για να τη σβήσει έπεσε στην πηγή, η οποία γι’ αυτό και φέρει το όνομά της.


Δείτε επίσης:

Ποια είναι τα ορόσημα του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα;


3 πανέμορφες διαδρομές για άνοιξη στην φύση

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα