3 σε 1: Kόρινθος – Ακροκόρινθος και αρχαία Κόρινθος, οι καλύτερες προτάσεις

Mε ένα ταξίδι πολύ κοντινό στην πρωτεύουσα θα θαυμάσετε αξιοθέατα και εμπειρίες που εκπροσωπούν τη σπουδαία ιστορία και σύγχρονη ζωή της περιοχής της Κορίνθου.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 7'
akrokorinth2 Ο Ακροκόρινθος. Φωτο: Αρχαιολογικό μουσείο Αρχαίας Κορίνθου

Όσοι έχουν στο μυαλό τους τις εικόνες παλαιότερων δεκαετιών, θα εκπλαγούν από τις αλλαγές που έχουν γίνει στην πόλη της Κορίνθου. Χαρακτηριστικό της είναι το ρυμοτομικό σχέδιο που ακολουθήθηκε μετά τον μεγάλο σεισμό του 1928 (ο οποίος δυστυχώς ισοπέδωσε τη νεοκλασική πόλη), το οποίο της χάρισε πλατιούς δρόμους και μεγάλες ευθείες επιτρέποντας στις γειτονιές να «αναπνέουν». Πεζόδρομοι και πλατείες είναι στο επίκεντρο της καθημερινής ζωής και οι ποδηλατόδρομοι κάνουν το ποδήλατο δημοφιλές μέσο μετακίνησης.   
Τα ραντεβού κλείνονται στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου με το άγαλμα του Πήγασου και τα σιντριβάνια, και στον πεζόδρομο της Πυλαρινού Ζωγράφου. Εκεί, όπως και στην παραλία, υπάρχουν καφέ-μπαρ μαζί με all-day εστιατόρια και ταβέρνες.
Η αστική παραλία Καλάμια είναι ιδανική για περπάτημα και αναψυχή μέχρι την πεζογέφυρα Τριήρη με το χαρακτηριστικό σχήμα των ομώνυμων Κορινθιακών πλεούμενων που κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία στα ναυπηγεία της αρχαίας Κορίνθου.
Ένα από τα αξιοθέατα της πόλης είναι ο ναός του Αποστόλου Παύλου, που είναι ο πολιούχος της. Θεωρείται ένα από τα υποδείγματα της νεότερης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

iStock

Στην οδό Αριστοτέλους βρίσκεται ένα διατηρητέο κτίριο, μοναδικό στην Ελλάδα. Χρονολογείται στο 1929, είναι όλο κατασκευασμένο με ξύλο και έχει εφαρμοστεί  η αμερικανική τεχνογνωσία ευκάμπτων αντισεισμικών κτηρίων (timber frame).
Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Κορίνθου κατασκευάστηκε το 1955. Μαζί με τα αντλιοστάσια, το μηχανοστάσιο και τα βοηθητικά κτίσματα, συνθέτει ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό σύνολο βιομηχανικής αρχαιολογίας.
Στην πόλη ξεχωρίζουν επίσης: το Δικαστικό μέγαρο (1908), το κατάστημα της Εθνικής τράπεζας, έργο του Μεσοπολέμου, και η Δημοτική Αγορά κτισμένη το 1930.

iStock

Ο «παντεπόπτης» Ακροκόρινθος

Ξεχωρίζει από παντού και σίγουρα τον έχετε θαυμάσει από μακριά οδηγώντας στην εθνική οδό. Ο βράχος, ύψους σχεδόν 600 μ., φιλοξενεί το εντυπωσιακό κάστρο με την οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας και της μεσαιωνικής πόλης. Είναι ένα μνημείο των ανθρώπων που έφτιαξαν εδώ το σημαντικότερο οχυρωματικό έργο της περιοχής και το εξέλισσαν στη διάρκεια των αιώνων.
Στις βόρειες υπώρειες του λόφου βρίσκεται η Αγορά της αρχαίας πόλης της Κορίνθου με τα μνημεία της που θα δείτε κατά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο.
Η ακρόπολη του Ακροκορίνθου είναι η δεύτερη παλαιότερη σε κατοίκηση της Ελλάδας -μετά από αυτήν της Αθήνας. Από τον ναό της Αφροδίτης στο ψηλότερο σημείο, η θέα είναι επική αφού βλέπεις τον Κορινθιακό, τον Σαρωνικό, την πεδιάδα του Άργους, την Κόρινθο, τον Κιθαιρώνα, τη Ζήρεια, το Παναχαϊκό, τη Στερεά Ελλάδα!

Φωτο: Αρχαιολογικο Μουσειο Αρχαιας Κορινθου

Η ιστορία του κάστρου είναι μακρόχρονη και περιπετειώδης. Η πρώτη οχύρωση έγινε στα τέλη του 7ου-6ου π.Χ. αι., ενώ μεγάλα τμήματα της κλασικής τοιχοποιίας ανάγονται στον 4ο π.Χ. αι. Το 1395 κύριος του κάστρου έγινε ο Θεόδωρος Παλαιολόγος, που το πούλησε στους Ιωαννίτες ιππότες της Ρόδου, ωστόσο το 1404 το πήρε πίσω. Το 1458 ο σουλτάνος Μωάμεθ Β’ κατέλαβε τον Ακροκόρινθο, στο εσωτερικό του οποίου κτίστηκαν τέσσερα τζαμιά. Το 1687 περιήλθε στους Ενετούς και το 1715 μετά από πολιορκία ο Ακροκόρινθος παραδόθηκε στους Τούρκους, οι οποίοι έκαναν  επισκευές και μετασκευές για να το εκσυχρονίσουν.
Το 1823 η Κόρινθος απελευθερώθηκε και ο Αβδουλάχ-μπέης, παρέδωσε το κάστρο στα στρατεύματα των Ελλήνων. 

iStock

Το κάστρο είναι τυπικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής και τα τείχη ακολουθούν τη  γραμμή του βράχου. Έχουν τρεις αμυντικές σειρές και ενισχύονται με πύργους, προμαχώνες και επάλξεις με πολεμίστρες. Ένα λιθόστρωτο καλντερίμι οδηγεί στις τρεις διαδοχικές πύλες. Μετά την τρίτη σειρά των τειχών απλώνεται ο χώρος όπου διακρίνονται τα ερείπια του ναού της Αφροδίτης του 5ου -4ου  π.Χ. αι. ένα τζαμί του 16ου αι., ένας μιναρές, μια βυζαντινή δεξαμενή, ο πύργος του Βιλλεαρδουϊνου.  

Info

Απέχει 11 χλμ. από την Κόρινθο. Η περίμετρος των τειχών είναι περίπου 3 χλμ. και η περιήγηση μπορεί να διαρκέσει έως και 2 ώρες. H είσοδος είναι ελεύθερη. Τηλ.: 27410 31266.

Η αρχαία Κόρινθος

Μέσα στη μαγευτική φύση που απλώνεται κάτω από τον Ακροκόρινθο βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Κορίνθου, της σημαντικής αυτής πόλης-κράτους με θέα στον Κορινθιακό που άκμασε τον 8ο αι. με την ίδρυση αποικιών προς τη δυτική Μεσόγειο. Έφτασε στο απόγειο τον 7ο και τον 6ο αιώνα π.Χ., επί του τυράννου Κύψελου και του γιου του Περίανδρου. Αυτό αποτυπώνουν μεγαλειώδη κτίρια όπως ο ναός του Απόλλωνα του 560 π.Χ.) αλλά και η ανάδειξη των Ισθμίων, που τελούνταν στο κορινθιακό Ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στον Ισθμό, σε Πανελλήνιους Αγώνες.

Ο αρχαιολογικός χώρος έχει στο επίκεντρο τον ναό του Απόλλωνα. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως τη Ρωμαϊκή Αγορά της πόλης, ναούς, κρήνες, στοές, λουτρικές εγκαταστάσεις και άλλα μνημεία. Στα νότια του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου οι ανασκαφείς αποκάλυψαν το θέατρο, το ρωμαϊκό ωδείο, το ιερό του Ασκληπιού και της Υγείας, νεκροταφεία, εργαστήρια κεραμικής, τη Φράγκικη Συνοικία, Ενετικά και Οθωμανικά μνημεία.

Nαος Απολλωνα / iStock

ΜΝΗΜΕΙΑ

Ο ναός του Απόλλωνα. Δεσπόζει πάνω από τον κεντρικό χώρο της Αγοράς. Ο αρχικός ναός κτισμένος μεταξύ πρώιμου 7ου – πρώιμου 6ου αι. π.Χ. Στα μέσα του 6ου  α. π.Χ. στη θέση του κτίστηκε ένας άλλος, δωρικού ρυθμού. Σήμερα διατηρούνται μόνον 7 από τους κίονές του.
Η κρήνη Γλαύκη. Πήρε το όνομά της από την κόρη του βασιλιά της Κορίνθου Κρέοντα, που προοριζόταν για νύφη τον ήρωα Ιάσωνα. Όμως ο γάμος δεν έγινε. Η Γλαύκη πνίγηκε στην πηγή για να σωθεί από τις φλόγες του δηλητηριασμένου νυφικού πέπλου που της έκανε δώρο η Μήδεια για να εκδικηθεί τον Ιάσωνα. Η κρήνη είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου λαξευμένη στον βράχο.
Η Αγορά. Την αποτελούσαν  καταστήματα, μικροί ναοί, βωμός και το περίφημο «Βήμα» απ’ όπου ο Ρωμαίος ανθύπατος απευθυνόταν στους πολίτες. Από αυτό το 52 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος κήρυξε τον χριστιανισμό και έτσι έγινε ευρύτερα γνωστό ως «Βήμα του Αποστόλου Παύλου».
Η ρωμαϊκή Κρήνη είναι το πιο κομψό από τα ρωμαϊκά κτίρια. Το μέγεθος, η θέση και η διακόσμησή της δείχνουν ότι αποτελούσε μέρος λατρευτικού κτίσματος. Έξω από τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το ωδείο, κατασκευασμένο στο τέλος του 1ου αιώνα μ.Χ.. Ανακαινίστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό.
Λίγο χαμηλότερα θα δείτε το μεγάλο θέατρο της Κορίνθου. Σώζονται λείψανα μιας κτιστής σκηνής του 3ου π.Χ. αι. Οι κερκίδες του θεάτρου υπολογίζεται ότι μπορούσαν να χωρέσουν 18.000 θεατές. Στις αρχές του 3ου μ.Χ. αι. η ορχήστρα μετατράπηκε σε ρωμαϊκή αρένα.
Βορειότερα, δίπλα στο τείχος της αρχαίας πόλης και κοντά στην πηγή Λέρνα, σώζονται λείψανα του Γυμνασίου και του Ασκληπιείου.  

Unsplash

Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου

Το μεγαλύτερο μουσείου του νομού Κορινθίας φιλοξενεί ενδιαφέρουσες συλλογές με ευρήματα ανασκαφών από τους Προϊστορικούς έως τους Βυζαντινούς χρόνους. Tο μουσείο κτίστηκε στη ΒΔ πλευρά του αρχαιολογικού χώρου το 1932 από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, στα αρχιτεκτονικά πρότυπα της Σχολής του Σικάγου. Από τότε έχουν γίνει επεκτάσεις και ανακαινίσεις. Στα δυο αίθρια και στους ημιυπαίθριους χώρους εκτίθενται γλυπτά, ανάγλυφα και επιγραφές.

Οι Κουροι της Κλενιας

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωριστή θέση κατέχουν οι Δίδυμοι Κούροι της Κλένιας, που κατασχέθηκαν από αρχαιοκάπηλους. Κατασκευάστηκαν το 530- 520 π.Χ. από παριανό μάρμαρο.
Τηλ. 27410 31207, www.corinth-museum.gr

*Ως πηγή των ιστορικών και αρχαιολογικών πληροφοριών έχουμε αξιοποιήσει το επίσημο web site του ΥΠΠΟ odysseus.culture.

+

Διαμονή

Petra Luxury Rooms and apartments. Kαταλύματα με βεράντες, κήπο και πισίνα, κατάλληλα και για οικογένειες. Aπό 160 ευρώ/δίκλινο.
Αpollonio Upper View Suites. Ανακαινισμένο ξενοδοχείο με διαμερίσματα που έχει και εστιατόριο. Από 60 ευρώ.
Ιris Pool house. Ένα σπίτι ιδανικό για οικογένειες καθώς έχει και παιδότοπο. Διαθέτει πισίνα και αίθριο. Από 100 ευρώ.

+

Φαγητό

Soul Kitchen. Στο κέντρο της Κορίνθου, με ωραίο εσωτερικό χώρο και τραπεζάκια έξω. Για καφέ, πιάτα δημιουργικής κουζίνας, κρεατικά, γλυκό και κρασί. Οργανώνει και βραδιές θεματικής κουζίνας. Από 20-25 ευρώ/άτομο.

Επικοινωνία

Τηλ. 27410 20374

Londou Fish Tavern. Πρωτότυπες, δημιουργικές γεύσεις, όπως χταπόδι με χαβιάρι μαύρου σκόρδου, ρίκι με μελιτζανοσαλάτα, γλυκάδι καλαμαριού με κουνουπίδι, μεγάλα φρέσκα ψάρια, αστακοί και άλλα θαλασσινά, είναι μερικά μόνο από όσα θα δοκιμάσετε. Υπάρχει και καλή λίστα κρασιών. Το εστιατόριο βρίσκεται στην παραλία με πολύ ωραία θαλασσινή θέα. Από 30 ευρώ/άτομο.  

Επικοινωνία

Τηλ. 27410 93530

Η ταβέρνα της Αλεξάνδρας. Στέκι των ντόπιων, για νόστιμα μαγειρευτά, αλλά και ψητά κρέατα. Από 10-15 ευρώ/άτομο.

Επικοινωνία

Τηλ.: 27410 85220

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα