ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Βεργίνα: Μια πόλη – μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στις υπώρειες των Πιέριων Όρων, στη Βόρεια Ελλάδα, έγινε μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις. Το 1977, ήρθε στο φως η αρχαία πόλη των Αιγών, πρώτη πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου. Τα ευρήματα των αρχαιολόγων είναι σπάνιας αρχαιολογικής σημασίας με αποτέλεσμα το 1996 να ανακηρυχθούν από την UNESCO, ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 

 

Ιστορικός Τάφος Βασιλιά Φιλίππου Β’

Ένας μεγάλος, διθάλαμος τάφος, η πρόσοψη του οποίου θυμίζει ναό. Η ανακάλυψη των τάφων του Βασιλιά Φιλίππου Β’ και του Αλέξανδρου Δ’ έγινε από τον Μανώλη Ανδρόνικο και είναι μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη.  Ο τάφος κατασκευάστηκε από πωρόλιθο εκτός από τις δύο πόρτες και τα περίθυρα που είναι μαρμάρινα. Η κηδεία του Φιλίππου το 336 π.Χ., όπως γνωρίζουμε υπήρξε η μεγαλοπρεπέστερη νεκρική τελετή της ιστορίας.

βεργίνα, βασιλικός τάφος Φιλίππου Β'
Πηγή: Shutterstock

Τάφος Πρίγκιπα Αλεξάνδρου Δ’

Ο τάφος που ανήκει πιθανότατα στον Πρίγκιπα Αλέξανδρο Δ’, γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, αποτελεί άλλο ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα που θα θαυμάσετε. Όπως γνωρίζουμε από την ιστορία, ο  Αλέξανδρος Δ’ δολοφονήθηκε από τον Κάσσανδρο, μαζί με τη μητέρα του. Ο τάφος είναι διθάλαμος και στο κέντρο βρίσκεται η ασημένια τεφροδόχος με τα οστά του νεκρού. Στο λαιμό του αγγείου έλαμπε το ολόχρυσο στεφάνι βελανιδιάς.

Μουσείο Βασιλικών Ταφών των Αιγών

Η εντυπωσιακή έκθεση των θησαυρών των βασιλικών τάφων των Αιγών, σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική αισθητική του μουσείου, δημιουργεί δέος στον επισκέπτη. Κατηφορίζοντας στην είσοδο, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με το σκοτάδι. Οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας, οι θαυμάσιες τοιχογραφίες θα σας εντυπωσιάσουν.

Εξαιρετικής σημασίας εύρημα είναι η χρυσή λάρνακα που περιείχε τα οστά του βασιλιά Φιλίππου Β΄ και το στεφάνι βελανιδιάς που φορούσε ο νεκρός. Η χρυσή λάρνακα ζύγιζε 11 κιλά και είναι διακοσμημένη με το μακεδονικό αστέρι. Το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς ζυγίζει 714 γραμμάρια και είναι το πιο βαρύτιμο στεφάνι που σώζεται από την αρχαιότητα. Αποτελείται από 313 φύλλα και 68 βελανίδια.

Βεργίνα, μακεδονικό αστέρι
Πηγή: Shutterstock

Βασιλική Συστάδα Τημένιδων

Η βασιλική συστάδα περιλαμβάνει τρεις μακεδονικούς, δύο υπόστηλους και μια σειρά μνημειακούς κιβωτιόσχημους τάφους που χρονολογούνται από τον 6ο ως τις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Όλα αυτά τα σημαντικά ταφικά μνημεία ανήκουν σε βασιλείς εξέχοντα μέλη της δυναστείας των Τηγμενιδών, όπως γίνεται φανερό από τα έθιμα ταφής και τα αντικείμενα που συνόδευαν τους νεκρούς.

Ανάκτορο των Αιγών

Μαζί με τον Παρθενώνα, το ανάκτορο των Αιγών, αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κτίριο της κλασικής Ελλάδας. Τριπλάσιο από τον Παρθενώνα, χτισμένο σε υπερυψωμένο σημείο της πόλης, ήταν ορατό από όλη τη Μακεδονία. Δημιουργήθηκε για τον βασιλιά Φίλιππο και αποτέλεσε ένα πρωτοποριακό για την εποχή ανάκτορο με εξαιρετική ομορφιά και σημασία.

 

Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ: Η Πελοπόννησος φιλοξενεί 5 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα