ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
4 περιοχές Natura μας περιμένουν για επιστροφή στη φύση

Οι περιοχές Νatura 2000 αποτελούν ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας σπάνιων ή και απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών και οικοσυστημάτων. Το δίκτυο Natura 2000 είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση της φύσης.

Συνολικά 446 περιοχές που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από τη Θράκη έως την Κρήτη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο, αποτελούν το ελληνικό τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, του μεγαλύτερου δικτύου προστατευόμενων περιοχών του κόσμου.

Βάλια Κάλντα

pindos_diakopes
Πηγή: Shutterstock

Ή αλλιώς, ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών ΙωαννίνωνΓρεβενών, στα 1400 μέτρα υψόμετρο, ανάμεσα στα βουνά Λύγκος, Μαυροβούνι και Αυγό. Η συνολική του έκταση φτάνει περίπου τα 69.000 στρέμματα, από τα οποία τα 35 χιλιάδες ανήκουν στη ζώνη προστατευόμενης χλωρίδας και πανίδας Natura 2000.

Αποτελεί τον πιο σημαντικό βιότοπο της Ελλάδας για την καφέ αρκούδα και φιλοξενεί δεκάδες είδη πουλιών και αρπακτικών, καθώς και μεγάλα θηλαστικά. Η κοιλάδα ενδείκνυται για υπέροχες διαδρομές ορεινής πεζοπορίας (trekking), καθώς μόνο έτσι μπορεί κάποιος πραγματικά να την εξερευνήσει.

Από τα αξιοσημείωτα φυσικά τοπία της Πίνδου είναι οι δυο όμορφες μικρές φυσικές λίμνες που βρίσκονται στα αλπικά λιβάδια της Φλέγγας. Οι δίδυμες λίμνες της Φλέγγας, σε υψόμετρο 1.960 και 1.940 μέτρα, απέχουν η μια από την άλλη μόλις 100 μέτρα.

diakopes_grevena
Πηγή: Shutterstock

Δάσος της Στροφυλιάς

Στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου υπάρχει το παραθαλάσσιο Δάσος της Στροφυλιάς. Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς που προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από τα Μαύρα Βουνά, το Δάσος Στροφυλιάς, τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, το έλος Λάμιας, τη λίμνη Προκοπίου, τη λίμνη Πάπα, τον ποταμό Λάρισσο, το ακρωτήριο Άραξος, τα λουτρά Υρμίνης, τον αρχαιολογικό χώρο του τείχους Δυμαίων και τις παραλίες της Καλογριάς.

Το δάσος έχει συνολική έκταση 22.000 στρέμματα, καλύπτοντας μια δασική λωρίδα πλάτους περίπου 1250μ.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλλονήσου

alonisos_diakopes
Πηγή: Unsplash

Ένας πραγματικά πολύτιμο κομμάτι της φυσικής ζωής της Ευρώπης είναι το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλλονήσου και σήμερα είναι η μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στην ήπειρο. Είναι ένας μοναδικός βιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη φυτών και ζώων, όπως τη μεσογειακή φώκια Monachus Monachus.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα σημεία που είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό και να κολυμπήσετε ή να κάνετε πεζοπορίες. Ακόμη, για όσους ψάχνουν το κάτι παραπάνω, μην ξεχνάτε πως υπάρχει και το πρόγραμμα εθελοντισμού μέσω του οποίου μπορείτε να συμβάλετε στη προστασία του πάρκου.


Συνδύασε εθελοντισμό με διακοπές – Οι προτάσεις για να κάνεις κάτι διαφορετικό


Οίτη

Ένας προορισμός ιδανικός για μονοήμερες αποδράσεις από την Αθήνα, η Οίτη, είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Είναι γνωστή και «ως βουνό των λουλουδιών» αφού στο βουνό υπάρχουν αξιοσημείωτα είδη που εντυπωσιάζουν με την ομορφιά τους, όπως ο Νάρκισσος ο ποιητικός (Narcissus poeticus), ορχιδέες, καμπανούλες, κενταύριες, πρίμουλες, ίριδες κ.α.

oiti_vouno_louloudia_diakopes
Νάρκισσος ο ποιητικός (Narcissus poeticus) | Φωτό: Unsplash

Στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης εκτείνεται καταφύγιο Άγριας Ζωής, θηραμάτων και σπάνιων ειδών ζώων. Η πανίδα του Δρυμού χαρακτηρίζεται από τα αγριόγιδα, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία «Σχεδόν Απειλούμενα» είδη για την Ελλάδα, καθώς και από αγριογούρουνα, ελάφια, ζαρκάδια, την αγριόγατα, τη βίδρα, το λαγό, το λύκο, τους σκίουρους αλλά και από την αρκούδα που έχει κάνει την επανεμφάνισή της τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον και τα πτηνά που εντοπίζονται στην Οίτη είναι σημαντικά αφού περιλαμβάνουν μεγάλα αρπακτικά όπως το όρνιο, τον δενδρογέρακας, το διπλοσάινο, τον φιδαετό, τον χρυσαετό καθώς και έξι είδη δρυοκολαπτών, ανάμεσά τους τη σταχτοτσικλιτάρα, είδος της Κεντρικής Ευρώπης, σπάνιο για την Ελλάδα.

Δείτε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον επόμενο προορισμό σας.

Δείτε επίσης, στο Διακοπές: 

Γνωρίστε τον υπερήρωα της κλιματικής αλλαγής, την βίδρα


Οι υδροβιότοποι της Ελλάδας: Πώς θα τους προστατεύσουμε

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα