ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Βίδρα: Γνωρίστε τον “υπερήρωα” της κλιματικής αλλαγής

Η Βίδρα θεωρείται από τα σπανιότερα και πιο απειλούμενα θηλαστικά της ηπείρου. Αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων και γι’ αυτό προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Στη χώρα μας υπάρχουν βίδρες, τις οποίες βέβαια είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς αφού το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μένουν σε λαγούμι και συνήθως βγαίνουν για να κυνηγήσουν το βράδυ.

Η Βίδρα στην Ελλάδα

Πληθυσμοί βίδρας έχουν εντοπιστεί στη λίμνη Ζάχαρη και στη Λίμνη Χειμαδίτιδα, ενώ βίδρες συναντάμε και στην Κέρκυρα, στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη. Εκεί, μεταξύ διαφόρων σπάνιων ειδών συναντά κανείς τη βίδρα που ζει σε μεγάλους πληθυσμούς μέσα στη Λιμνοθάλασσα.

Ακόμη, ο υγρότοπος της λίμνης Δύστου αποτελεί έναν θησαυρό της Εύβοιας, αφού φιλοξενεί πολύ μεγάλη ποικιλία πουλιών (πάνω από 180 είδη) και εκεί εντοπίζονται πληθυσμοί βίδρας.

Πηγή: Unsplash

Γενικότερα, η εξάπλωσή της είναι πολύ μεγάλη στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε ορισμένες περιοχές με μεγάλες τάσεις αύξησης και εξάπλωσης (μέσα στον νομό) όπως στην Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα με πολύ πρόσφατη μελέτη. Παραμένει όμως υπό κίνδυνο στην κόκκινη λίστα της IUCN.

Η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Η βίδρα, θεωρείται το πιο μαλλιαρό ζώο στον κόσμο, με έως και 140.000 τρίχες σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό του σώματός του! Σε αντίθεση με πολλά άλλα θαλάσσια θηλαστικά, η βίδρα δεν έχει λίπος και επομένως για να διατηρηθεί ζεστή καταναλώνει τροφές μέσα σε μια ημέρα, οι οποίες ζυγίζουν το 1/4 του σώματός της.

Με αυτή τη συνήθεια, όμως, διαδραματίζουν ένα σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση του οικοσυστήματος. Έχει αποδειχθεί ότι ελάχιστα άλλα ζώα τρώνε τόσο πολύ (αναλογικά με το βάρος τους) και είναι ταυτόχρονα τόσο σημαντικά για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σήμερα, μάλιστα, οι επιστήμονες προσπαθούν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, αποδεικνύοντας ότι οι βίδρες αποτελούν τους «υπερήρωες» στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: Unsplash

Πώς γίνεται αυτό; Με έναν πολύ απλό τρόπο. Καταναλώνοντας όλη αυτή την τροφή, βοηθούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα να απορροφούν τον άνθρακα της ατμόσφαιρας και να τον αποθηκεύουν ως βιομάζα, μην επιτρέποντας την εκ νέου απελευθέρωσή του στο περιβάλλον.

Οι βίδρες, συγκεκριμένα, αρέσκονται στο να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αχινών, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε θερμίδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός των ασπόνδυλων να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, κάτι άκρως θετικό για τα θαλάσσια δάση. Κι αυτό, διότι τα φύκια αποτελούν αγαπημένη τροφή για τους αχινούς, οι οποίοι όχι μόνο τρέφονται με αυτά αλλά καταστρέφουν όλο το φυτό, το οποίο στη συνέχεια ξεραίνεται.

Πηγή: Unsplash

Δεν είναι τυχαίο ότι στις περιοχές που ζουν οι βίδρες, η απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα είναι μεγαλύτερη από 4,4 έως 8,7 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές. Αυτή η ποσότητα υπερβαίνει τις εκπομπές άνθρακα ενός εκατομμυρίου επιβατικών αυτοκινήτων σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Από τι απειλείται

Οι απειλές για την επιβίωση του είδους προέρχονται από τον άνθρωπο και αφορούν στη ρύπανση των υδάτων, την αποξήρανση των υγροτόπων και τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Ακόμη, κίνδυνο αποτελεί η οικιστική ανάπτυξη και η καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης σε λίμνες και ποταμούς, λόγω της επέκτασης των αγρών, της κατασκευής δρόμων και της ευθυγράμμισης της κοίτης των ποταμών.

Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες τον κ. Λάμπρο Κραμποκούκη και τον Αρκτούρο για τις σημαντικές πληροφορίες που παρέχει στην ιστοσελίδα του.

Ενημερωθείτε για άλλα θέματα σχετικά με το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, εδώ.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα