Το νοτιότερο άκρο της Ηπειρωτικής Ελλάδας και ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κόλπους, στο νομό Λακωνίας. Το Ακρωτήριο Ταίναρο πήρε το όνομά του από τον γιο του Δία, Ταίναρο. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα του έχουν δοθεί διάφορες ονομασίες όπως Κάβος Ματαπάς, Φαναρί, Βραχιών της Μάνης, κα. Οι αρχαίοι το ονόμαζαν Μεταπέα Άκρη και πίστευαν ότι εκεί βρισκόταν μια από τις πύλες του Άδη.
Το τοπίο είναι απόκρημνο, με άγρια φυσική ομορφιά. Προσεγγίζεται από το μονοπάτι που ξεκινά από το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων, με διάρκεια περίπου 30′. Η εμπειρία είναι μοναδική και η θέα θα σας αποζημιώσει.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, χιλιάδες χρόνια πριν, ήταν χώρος λατρείας του Ήλιου. Ο Απόλλωνας αντάλλαξε με τον Ποσειδώνα το Ταίναρο για τους Δελφούς, όπου έχτισε το μαντείο. Οι ναυτικοί έχτισαν το ναό του Ποσειδώνα στο Ταίναρο και μάλιστα υλικό από το ναό λέγεται πώς χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της εκκλησίας του Ασωμάτου. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι εκεί βρίσκονται οι πύλες του Άδη από όπου ο Ηρακλής κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο.
Ο ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΣ ΦΑΡΟΣ
Ο νοτιότερος φάρος της Ανατολικής Ευρώπης, ύψους 16 μέτρων, δεσπόζει στο ακρωτήριο από το 1882, όποτε και χτίστηκε από τους Γάλλους. Το 1887 τέθηκε πρώτη φορά σε λειτουργία. Από εκεί, οι ναυτικοί υπολόγιζαν τις θαλάσσιες αποστάσεις, ενώ συνέβαλε και στον ασφαλή διάπλου των πλοίων, δίνοντας ζωή και φως στο απόκρημνο ακρωτήριο.