Το ψωμί είναι ένα αγαθό, που δε λείπει ποτέ από το οικογενειακό ελληνικό τραπέζι. Άλλωστε, συντροφεύει τους ανθρώπους από την αρχαιότητα και έχει ιδιαίτερη σημασία ως τρόφιμο για πολλούς λαούς.
Τα είδη ψωμιού είναι πολλά: Λευκό, χωριάτικο, σταρένιο, με προζύμι, ολικής άλεσης, πολύσπορο, κα. Όμως το καλό, ποιοτικό ψωμί πάντα ξεχωρίζει και κερδίζει τη θέση σου δίπλα στις νόστιμες συνταγές μας. Και φυσικά, πέρα από χορταστικό είναι και οικονομικό. Τα βασικά συστατικά που χρειαζόμαστε για την παρασκευή του ψωμί είναι νερό, αλεύρι, μαγιά και λίγο αλάτι.
Η διαδικασία παρασκευής
Βάζουμε το αλεύρι μαζί με την ξηρή μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε το αλάτι σε χλιαρό νερό και έπειτα προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά στο μπολ, ανακατεύοντας με το κουτάλι μας. Εφόσον η ζύμη ομογενοποιηθεί και δεν κολλάει στα τοιχώματα του μπολ, την βάζουμε στον πάγκο μας. Αν χρειαστεί πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε για δέκα λεπτά.
Όταν το ψωμί είναι πρωταγωνιστής: Οι 5 καλύτεροι φούρνοι της Αθήνας
Κάνουμε τη ζύμη μας μια μπάλα και την αφήνουμε, σκεπασμένη μέσα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σε ζεστό μέρος για 45-60′. Επαναλαμβάνουμε το ζύμωμα για λίγα λεπτά και την τοποθετούμε ξανά στο μπολ για άλλα 30′. Η ζύμη είναι έτοιμη. Πλάθουμε όπως θέλουμε το ψωμί μας. Το τοποθετούμε στο ταψί μας με αντικολλητικό χαρτί και το αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει. Χαράσσουμε λίγο τη ζύμη επιφανειακά. Έπειτα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40′ ανάλογα τη θερμοκρασία.
Hint: Το ψωμί είναι ένα πολύ εύκολο αρτοποίημα, όμως κρύβει τα μυστικά του. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη θερμοκρασία του νερού, καθώς και του δωματίου στο οποίο το φτιάχνεται. Εξίσου σημαντικό είναι να αφήσετε τη ζύμη να ξεκουραστεί όσο χρειάζεται και φουσκώσει καλά. Τέλος, ο φούρνος να είναι καλά προθερμασμένος για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Αθήνα: Που θα βρούμε τα πιο νόστιμα κρουασάν της πόλης