Μπορεί στο αεροδρόμιο της Φλωρεντίας να διαφέρει από άλλα αεροδρόμια της Ιταλίας όπως στη Ρώμη, το Μιλάνο και τη Βενετία. Μπορεί να λείπουν τα πολυτελή υποκαταστήματα της Hermes, της Rolex και οι επιλογές για φαγητό είναι σαφώς περιορισμένες σε τρία εστιατόρια.
Ωστόσο το Διεθνές Αεροδρόμιο Amerigo Vespucci στη Φλωρεντία πρόκειται να υποστεί μια μεγάλη, πολυετή αναμόρφωση που θα το εντάξει στα αεροδρόμια που όλοι μας θα θέλαμε να επισκεφθούμε έστω και μία φορά στη ζωή μας καθώς στην οροφή της νέας περιοχής Αφίξεων και Αναχωρήσεων, θα “ανθίσει” ένας αμπελώνας οκτώ εκταρίων.
Οινογνωσία… πριν ανοίξει η πύλη
Το αναγνωρισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Rafael Viñoly Architects μοιράστηκε τα σχέδια για τη μεταμόρφωση του αεροδρομίου και ο αμπελώνας είναι σίγουρα το πιο απροσδόκητο χαρακτηριστικό των πλάνων για τη πρώτη και τη τελευταία εξαιρετική αν μη τι άλλο θέα των αερο-πλάνων που θα αναχωρούν και θα προσγειώνονται στην Φλωρεντία.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ο αμπελώνας θα περιλαμβάνει 38 σειρές αμπέλου φυτεμένες σε μια ειδικά διαμορφωμένη τσιμεντένια έκταση και θα καλύπτει συνολική έκταση 19 στρεμμάτων.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο της Νέας Υόρκης, Rafael Viñoly, έχει δηλώσει, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για το πρώτο εύλογο ερώτημα που μας γεννάται στο άκουσμα αυτής της όμορφης είδησης, ότι «ένας κορυφαίος οινοποιός από την περιοχή» θα επιφορτιστεί με τη φύτευση και την λειτουργία του αμπελώνα αλλά και με την παραγωγή και την παλαίωση του κρασιού που θα λαμβάνει χώρα στα κελάρια κάτω από τον τερματικό σταθμό του αεροδορομίου.
Σύμφωνα με τον Rafael Viñoly, ο οποίος σχεδιάσε το έργο και πέθανε τον Μάρτιο του 2023 «το αεροδρόμιο είναι η πόρτα της πόλης και της κουλτούρας της» δεν είναι λοιπόν τυχαία και επιλογή των συγκεκριμένων σχεδίων, τι άλλο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τόσο συνδεδεμένο με την περιοχή της Τοσκάνης εν γένει, όσο η οινική παράδοση και κουλτούρα αλλά και ο οινικός τουρισμός;
Εκτός από την παραγωγή κρασιού, η παρουσία του αμπελώνα θα χρησιμεύσει επίσης στο να μετατρέψει την εμφάνιση του αεροδρομίου. Όταν κανείς θα κοιτά από τα αεροπλάνο την πόλη, στα τοπόσημα που την κάνουν αναγνωρίσιμη σίγουρα θα προστεθεί και αυτό και παράλληλα θα λειτουργεί σαν ένας πράσινος χαιρετισμός στην πρωτεύουσα της περιοχής.
Φυσικά όπως σε κάθε ρηξικέλευθη ιδέα υπάρχουν τα γιατί και τα εάν που κόβουν ταχύτητα στον ενθουσιασμό. Πολλοί αναρωτιούνται για τεχνικούς παράγοντες όπως η κατανομή του βάρους, το σύστημα αποστράγγισης των υδάτων αλλά και η ποιότητα του κρασιού σε ένα αεροδρόμιο με ό,τι επιπτώσεις στον αέρα και το μικροκλίμα μπορεί να έχει η τοποθεσία.
Η διατήρηση της θερμοκρασίας παραμένει επίσης ένα μεγάλο ερωτηματικό μας που είναι κομβική τόσο στην παραγωγή όσο και στην παλαίωση του κρασιού αλλά και για το πως οι διαδικασίες του τρύγου θα μπορέσουν να συνδυαστούν με εκείνες του αεροδρομίου. Μένει να δούμε αν όλα θα πάνε καλά και ύστερα να βγάλουμε εισιτήριο για την φημισμένη οινική ζώνη. Σύμφωνα με τα ιταλικά δημοσιεύματα η ανακαίνιση του αεροδρομίου θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Το πρώτο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2026 και το δεύτερο έως το 2035.