Σε πολλές από τις εκδρομές που ίσως κάνατε αυτό το διάστημα, σε επαρχιακά μέρη της Ελλάδας σίγουρα θα είδατε παντού να πωλούνται ντόπια φρέσκα κάστανα. Το κάστανο είναι ο καρπός που μας μεταφέρει από το Φθινόπωρο στον Χειμώνα, αυτό που συντροφεύει χαλαρές βραδιές στο σπίτι και έχει συνδεθεί με γιορτινές χειμωνιάτικες στιγμές. Γλυκές και αλμυρές συνταγές με κάστανο, που πρέπει να δοκιμάσετε αυτόν τον χειμώνα στο σπίτι. Απλά και εύκολα.
Μαγειρεύουμε Ελλάδα: Γλυκές & αλμυρές συνταγές με σύκο που θα λατρέψετε
Για τους αρχάριους στην κουζίνα, θα πούμε ότι τα κάστανα βράζονται σε νερό με λίγο αλάτι για 30-45 λεπτά και κατόπιν τα καθαρίζετε ακόμα ζεστά. Για να τα ψήσετε στα κάρβουνα πρέπει οπωσδήποτε να τα χαράξετε με μαχαίρι οριζόντια, από κάθε πλευρά ή σταυρωτά, στο κάτω μέρος.
Ας δούμε μερικές συνταγές με κάστανο που θα αγαπήσετε:
Χοιρινό με κάστανο:
Θα χρειαστείτε: 2 κιλά χοιρινό κρέας κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, 2 κιλά κάστανα βρασμένα ή ψημένα και ξεφλουδισμένα, ελαιόλαδο, 1 ποτηράκι κρασί, 1 κρεμμύδι, 1 ποτήρι νερό
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζετε το κρέας με το λάδι και το κρεμμύδι και αφού μαραθεί προσθέτετε το κρασί. Στη συνέχεια ρίχνετε το νερό και το αφήνετε να βράσει. Όταν μαλακώσει το κρέας και μείνει με λίγο ζουμί, ρίχνετε τα κάστανα και το αφήνετε για ένα τέταρτο να δέσει η σάλτσα του.
Κέικ με κάστανο:
Θα χρειαστείτε: 3 ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κούπα ζάχαρη, 1 κούπα βούτυρο, 4 αυγά, 1 κούπα σιρόπι από γλυκό κάστανο, 1 κούπα κάστανα βρασμένα και χοντροαλεσμένα, 2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση:
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ρίχνετε ένα – ένα τα αυγά μέσα. Προσθέτετε τα κάστανα, το σιρόπι, το αλεύρι και το μπέικιν. Ρίχνετε το μείγμα σε ταψάκι ή φόρμα του κέικ και το ψήνετε στους 175 βαθμούς για 1 ώρα.
Μαρμελάδα κάστανο
Θα χρειαστείτε: 1 κιλό κάστανα, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, ζάχαρη, 1 ποτήρι ρούμι
Εκτέλεση:
Βγάζετε την εξωτερική φλούδα από τα κάστανα, τα τοποθετείτε σε κατσαρόλα με νερό και αλάτι και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά. Όταν τα τρυπήσετε με το πιρούνι και είναι μαλακά, τα βγάζετε, τα καθαρίζετε και τα περνάτε από τη μηχανή του πουρέ.
Έπειτα, βάζετε ζάχαρη σε αναλογία 1 προς 1 με τον πουρέ. Βάζετε αυτό το μείγμα μαζί με 2 ποτήρια νερό και τα βράζετε περίπου μισή ώρα. Πέντε λεπτά πριν αποσύρετε την μαρμελάδα ρίχνετε το ρούμι και ανακατεύετε. Αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει και τη βάζετε σε βάζα.
Δείτε επίσης:
Γεύσεις από Γρεβενά: Παραδοσιακές συνταγές της πόλης των μανιταριών
Μαγειρεύουμε Ελλάδα: Γλυκές & αλμυρές συνταγές με σύκο που θα λατρέψετε