Το ραντεβού με την Κούλα και τον Ανδρέα Καφετζή το είχα κλείσει μέρες πριν φτάσω στην Αλεξανδρούπολη. Είχα διαβάσει για το Κάφκα, το βιβλιοπωλείο-καφέ στο νούμερο 41 της οδού Εμπορίου, και κατάλαβα ότι ήταν οι άνθρωποι που θα μου έκαναν με τον καλύτερο τρόπο μια πρώτη ενημέρωση για την πόλη. Ήθελα να με «βάλουν στο κλίμα» και μετά να αρχίσω την έρευνά μου για το κομμάτι που θα έγραφα στο περιοδικό ΔΙΑΚΟΠΕΣ.
Δεν έκανα λάθος. Μορφωμένοι, πολυπράγμονες, χαμογελαστοί και ενημερωμένοι για όλα, με καλοδέχτηκαν, με φίλεψαν, μου χάρισαν βιβλία και μου μίλησαν για τα πάντα, καθισμένοι όλοι μαζί στην όμορφη εσωτερική αυλή του βιβλιοπωλείου. Πήρε την ονομασία του από τον διάσημο γερμανόφωνο συγγραφέα Φραντς Κάφκα, σε συνδυασμό με το επίθετο των ιδιοκτητών του.
«Το καφέ- βιβλιοπωλείο Κάφκα δεν είναι μόνον καφές και βιβλία, είναι ένα χώρος πολιτισμού που θέλει να σμίγει τους ανθρώπους, να ενθαρρύνει την πραγματική, ειλικρινή επικοινωνία», είναι το πρώτο που θα μου πουν.
Έχουν και οι δύο στο βιογραφικό τους πολύ αξιόλογες σπουδές, εμπειρία και γνώσεις.Το 2004 η Κούλα τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με τον τίτλο του «Ιππότη του Τάγματος του Αστέρος της Ιταλικής Αλληλεγγύης», και το 2011 με το πρώτο βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης της Ιταλικής λογοτεχνίας από το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου».
Ο Ανδρέας τελείωσε το τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ., έκανε μεταπτυχιακά στο Warwick της Αγγλίας και έγινε ερευνητής στο ΚΠΕ Δημόκριτος. Επίσης, εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ε.Μ.Π. Στην Αλεξανδρούπολη διετέλεσε αντιδήμαρχος μεταξύ 1995-98.
«Το 1995 αποφασίσαμε να αφήσουμε την Αθήνα και να γυρίσουμε στον γενέθλιο τόπο. Οι άνθρωποι πρέπει να γυρίζουν στον τόπο τους με όλες τους τις “αποσκευές”, να μην τον αφήνουν να ερημώνει. Ανοίξαμε αλυσίδα βιβλιοπωλείων στις τρεις πρωτεύουσες των νομών της Θράκης: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη. Με την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010 τα καταστήματα έκλεισαν βίαια το ένα μετά το άλλο και το 2013 γεννήθηκε το μικρό αυτό καφέ βιβλιοπωλείο που μας έδωσε ξανά την ελπίδα. Όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργούσαν τα βιβλιοπωλεία πέρασαν πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών από τις τρεις πόλεις. Κάτι που τώρα γίνεται σ’ αυτόν τον χώρο σε μικρότερη κλίμακα», λέει ο Ανδρέας.
«Ο πολιτισμός είναι ζυμωμένος με τη ζωή μας. Βιβλίο, Κινηματογράφος, θέατρο, μουσική, εικαστικά, τα υπηρετήσαμε με πάθος και, χάρη σε μια σπουδαία συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης την εποχή που ήμουν πρόεδρος της κινηματογραφική λέσχης Αλεξανδρούπολης, χαρήκαμε στην πόλη μας πολλά ιταλικά σχήματα. Από μουσική με άρπες ως παραστάσεις της commedia dell arte και συναυλίες με αποκορύφωμα αυτήν της nuova compagnia di canto popolare. Από τους χώρους μας πέρασαν μεγάλοι Έλληνες δημιουργοί ων ουκ έστι αριθμός. Γιάννης Ξανθούλης, Σόνια Θεοδωρίδου, Καρυστιάνη, Βούλγαρης, Γαλανάκη, Σώτη Τριανταφύλλου, Ζουργός, Θωμάς Κοροβίνης, Αγγελόπουλος, Κούνδουρος, Λαμπρινός, Ροβήρος Μανθούλης, Μαρίζα Κωχ, Γκόνης, Ανδρέου, Αβδελιώδης.. Αλλά και σπουδαίοι διανοητές από τη γείτονα Τουρκία. Mihri Belli, (γνωστός ως καπετάν Κεμάλ), Ahmet Insel, Yasemin Ozek…. Και παράλληλα οι μεταφράσεις από τα ιταλικά, αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μου ζωής», λέει η Κούλα σιγοπίνοντας τον καφέ της.
Όση ώρα μιλάμε κόσμος έρχεται εδώ για να πιει καφέ, να κουβεντιάσει με φίλους ή συνεργάτες, να διαβάσει, ή να γράψει στο κομπιούτερ του. Δοκίμια, βιβλία ιστορίας, πολιτικής, λογοτεχνίας και παιδικά γεμίζουν τα ράφια απέναντι από τους καναπέδες και τα τραπεζάκια. «Δεν ρίχνουμε το βάρος μας μόνον στα ευπώλητα. Προσπαθούμε να κάνουμε σωστές επιλογές, να φέρνουμε βιβλία που αποτελούν και πρόταση, να αναδεικνύουμε νέες φωνές, νέους εκδοτικούς οίκους. Πρόσφατα παρουσιάσαμε το βιβλίο “Με τον Νίκο Καρούζο” από τις εκδόσεις Loggia σε μια πολύ συγκινητική εκδήλωση με τη συμμετοχή της συντρόφου του και συγγραφέως Εύας Μπέη», παρατηρεί ο Ανδρέας πριν σηκωθεί να μιλήσει με κάποιους φίλους που έχουν μπει στην αυλή.
Η Κούλα σε ρόλο οικοδέσποινας, ετοιμάζει και σερβίρει όλων των ειδών τα χειροποίητα παρασκευάσματα με αγάπη και φροντίδα. «Κι αυτό πολιτισμός είναι…», σχολιάζει.
«Σοκολάτες που σιγολειώνουν στο μπρίκι με διάφορες συνταγές, τσάγια και ειδικά ροφήματα. Για να τσιμπήσει κάποιος, υπάρχουν εναλλάξ σπιτικά κέικ και τυρόπιτες. Σαλάτες, γιαούρτι με φρούτα, μέλι και καρύδια. Λεμονάδες δικές μας με φρεσκοστυμμένα λεμόνια. Φτιάχνουμε όμως και ωραία κοκτέιλ για το βραδάκι. Όλα είναι φρέσκα και έντιμα. Σαν να εκπαιδεύουμε -ειδικά τα νέα παιδιά- σε έναν κόσμο που λίγο λίγο χάνεται: αυτόν της ποιότητας και της αλήθειας», λέει.
Και συμπληρώνει: «Χαίρομαι να έχω εδώ νέους που κάθονται, διαβάζουν με τις ώρες και κουβεντιάζουν μαζί μας για βιβλία και όχι μόνον. ‘Η, άλλους, που είναι επίδοξοι συγγραφείς. Μου αρέσει να διορθώνω τα κείμενά τους και να τους προτείνω τι βιβλία να διαβάσουν».
To Kάφκα λειτουργεί 9.00-12.00 το βράδυ, κάθε μέρα.
Τηλ.: 25510 23050.