Σύρος, Τήνος, Άνδρος, Μήλος, Σαντορίνη, Σίφνος, Σίκινος και Αστυπάλαια, είναι μονάχα μερικά από τα νησιά όπου το ανάλατο τυρί μπαίνει στη βάση της γλυκιάς, Λαμπριάτικης παράδοσης του Αιγαίου.
Το τυρί, που αν αλατιστεί θα γίνει φέτα, ανακατεύεται με μπόλικα χτυπημένα αυγά, γλυκαίνει με ζάχαρη και μέλι, αρωματίζεται με κανέλα, πορτοκάλι ή βανίλια και συναντά την εκδοχή του πασχαλινού γλυκού του κάθε νησιού.
Αν και από τα τοπικά καταστήματα και τους συνεταιρισμούς των νησιών μπορεί κανείς να προμηθευτεί τα τοπικά ανάλατα τυριά για να δημιουργήσει παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά με αιγιοπελαγίτικη αύρα, μπορεί επίσης να αναζητήσει τα τυρένια γλυκά της Λαμπρής στα νησιώτικα ζαχαροπλαστεία.
Για αυτό και εμείς σας βρήκαμε τα καλύτερα.
Γλυκές τηνιακές τυρόπιτες ή “τσιμπητές”
Το πασχαλινό γλυκό της Τήνου, με την τυρένια γέμιση, έχει μέγεθος μπουκιάς, ενώ το ξεροψημένο του εξωτερικό έχει το χρώμα του εκκλησιαστικού κεριού. Η συνολική του εικόνα μας θυμίζει ότι γευόμαστε ένα, τσιμπητό με οδοντογλυφίδα ή με τα δάχτυλα για τις πεπειραμένες ντόπιες, έργο παραδοσιακής τέχνης.
Οι νησιώτισσες μετακινούνται από σπίτι σε σπίτι για να τις ετοιμάσουν, ενώ συναγωνίζονται στον αριθμό των τσιμπημάτων που καταφέρνουν στην προετοιμασία της κάθε γλυκιάς τυρόπιτας, σιγοτραγουδώντας.
Το ανάλατο τυρί για την παρασκευή των γλυκών, γνωστό και ως “πέτρωμα”, το βρίσκουμε στο κατάστημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου (Καποδιστρίου 5 Χώρα, 22830-22323) ενώ τις καλύτερες εκδοχές του γλυκού τις βρίσκουμε στα ζαχαροπλαστεία Μεσκλιές (Παραλία Τήνου, 22830 22151) και Χάλαρης (2283 025087) στη Χώρα του νησιού.
Το σαντορινιό μελιτίνι ή τάρτα μελιτίνι
Το μελιτίνι της Σαντορίνης επίσης “τσιμπιέται” από τα δάχτυλα των κοριτσιών και των γυναικών του νησιού, αναβιώνοντας μια μοναδική γαστρονομική παράδοση και παίρνει το όνομά του από την αρχαία λέξη μελίτερος, που σημαίνει γλυκός σαν μέλι.
Το σχήμα τους θυμίζει τις μαργαρίτες της άνοιξης. Φτιάχνεται σε διάφορα μεγέθη, όπως το μεσαίο και το μικρό, το μελιτινάκι. Το μείγμα του περιέχει ανθότυρο ή μυζήθρα, αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και φυσική μαστίχα ή βανίλια.
Τα μελιτίνια και τα μελιτινάκια τα βρίσκουμε στη Σαντορίνη στο εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής ΖΩΤΟΣ (Φηρά, 2286 022287) στο ζαχαροπλαστείο Μελιτίνια της Μάρθας (Μεγαλοχώρι, 2286 081454) καθώς και στο αρτοποιείο Έξαρχος (Εμπορείο, 2286 081600).
Τα αστυπαλιώτικα πουντζά (πουγκιά)
Στην Αστυπάλαια, τα πασχαλινά πουγκιά ή ή σύμφωνα με την τοπική διάλεκτο πουντζά, τα ξεροψημένα ελαφρώς κίτρινα και χρωματισμένα με ζαφορά από τους άγριους κρόκους του νησιού, έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό.
Τα αστυπαλιώτικα πουντζά τα βρίσκουμε στο ζαχαροπλαστείο Γλυκιά Αστυπαλιά (2243 062122) αλλά και στο ζαχαροπλαστείο Ζαφορά (2243 061422) στην Αστυπάλαια.
Οι μελόπιτες της Σίφνου και της Μυκόνου
Το μέλι, η κανέλα, η λεγόμενη τυροβολιά και το μεράκι είναι τα συστατικά από τις λεγόμενες μελόπιτες, οι οποίες με τα περίτεχνα σχέδια τους μοιάζουν συχνά, μέσα στο ταψάκι τους, με κεντήματα, με μικρά παραδοσιακά έργα τέχνης.
Κάθε μελόπιτα στολίζεται με τρόπο διαφορετικό ευωδιάζοντας και διαχέοντας τριγύρω την κυκλαδίτικη μαγειρική παράδοση.
Παραδοσιακά γλυκά του νησιού βρίσκουμε στο ζαχαροπλαστείο Κυκλάμινο (Βούγλι – Πετείναρος, 2289022787) της Μυκόνου καθώς και στο ζαχαροπλαστείο Γεροντόπουλος (Απολλωνία, 2284 031431) και το ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Θεοδώρου (Αρτεμώνας, 22840 31370) στη Σίφνο.