Εντυπωσιακά και υποβλητικά, με μακρόχρονη και περιπετειώδη ιστορία, τα κάστρα και τα μνημεία που διασώζονται στο εσωτερικό τους προσφέρουν στον ταξιδιώτη συναρπαστικές εμπειρίες και πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα. Κοντά σε όλα υπάρχουν οικισμοί για διαμονή και φαγητό. Αν θέλετε να αποφύγετε τον πολύ κόσμο, τότε οι καλές μέρες του χειμώνα, και φυσικά η άνοιξη και το φθινόπωρο, είναι ιδανικές για να τα περιηγηθείτε. Το καλοκαίρι η ζέστη μέσα στα φρούρια είναι αποτρεπτική -και θα πρέπει να πάτε νωρίς το πρωί.
Ο «Παντεπόπτης» Ακροκόρινθος
Επάνω σε έναν απόκρημνο βράχο ύψους 575 μ. στα ΝΔ της Αρχαίας Κορίνθου, υψώνεται ο μοναχικός «Παντεπόπτης και Κλειδοκράτορας» της Πελοποννήσου»: το εντυπωσιακό κάστρο με την οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας και της μεσαιωνικής πόλης. Ένα μνημείο των ανθρώπων που κατασκεύασαν εκεί το σημαντικότερο οχυρωματικό έργο της περιοχής και το εξέλισσαν στη διάρκεια των αιώνων.
Η πρώτη οχύρωση του Ακροκορίνθου χρονολογείται στα τέλη 7ου 6ου π.Χ. αι., ενώ μεγάλα τμήματα κλασικής τοιχοποιίας ανάγονται στον 4ο π.Χ. αι. Η ακρόπολή του είναι η δεύτερη παλαιότερη σε κατοίκηση της Ελλάδας -μετά από αυτήν της Αθήνας.
Από τον ναό της Αφροδίτης στο ψηλότερο σημείο του φρουρίου, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, θαυμάζει κανείς τον Κορινθιακό, τον Σαρωνικό, την πεδιάδα του Άργους, την Κόρινθο, τη Στερεά Ελλάδα.
Στις βόρειες υπώρειες του λόφου του Ακροκορίνθου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Κορίνθου και το μουσείο.
Το ιστορικό κάστρο στο Γεράκι Μεσσηνίας
Αντικρύζοντάς το από μακριά θα σας θυμίσει τον Μυστρά. Το υπερήφανο κάστρο, που εξελίχθηκε σε καστροπολιτεία, κτίστηκε στον χαμηλό επιμήκη λόφο Παλαιόκαστρο από τον Φράγκο βαρόνο Γκι Ντε Ντιβελέ το 1209. Στη συνέχεια περιήλθε στους Βυζαντινούς και έπαιξε σπουδαίο ρόλο, καθώς χάρη σε αυτό επικοινωνούσαν με φωτιές τα φημισμένα κάστρα του Μυστρά και της Μονεμβασίας. Η αρχιτεκτονική του είναι παρόμοια με άλλα ορεινά φρούρια και έχει μεγάλους γωνιακούς πύργους. H οχύρωση φτιάχτηκε από τους Φράγκους και επισκευάστηκε, ή ανακατασκευάστηκε, από τους Βυζαντινούς.
Στο εσωτερικό του θα δείτε σημαντικούς ναούς όπως του Αγίου Γεωργίου, της Ζωοδόχου Πηγής, της Αγίας Παρασκευής και τις Πέρα Εκκλησίες. Ολες διατηρούν τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 15ο αιώνα. Τηλ. 27310 25363.
Πολύ κοντά στο κάστρο βρίσκεται το κεφαλοχώρι του Γερακίου. Οπως υπερηφανεύονται οι κάτοικοί του μετράει ιστορικό βίο 2500 ετών χωρίς διακοπή. Φημίζεται για τα εκκλησιαστικά μνημεία που υπάρχουν γύρω και εντός του και χρονολογούνται στη βυζαντινή περίοδο. Διάσημα είναι τα Γερακίτικα κιλίμια που δημιουργούσαν οι γυναίκες και έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
To Nιόκαστρο της Πύλου
Εξαιρετικά συντηρημένο και αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την πόλη της Πύλου υπενθυμίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η περιοχή στη διάρκεια των αιώνων. Η περιήγηση στο εσωτερικό του Νιόκαστρου είναι πολύ ενδιαφέρουσα και από τις επάλξεις θα απολαύσετε εντυπωσιακή θέα στον κόλπο του Ναυαρίνου.
Το Νεόκαστρο, ή Νέο Ναυαρίνο, όπως ονομάστηκε (σε αντιδιαστολή με το Παλαιόκαστρο που βρίσκεται πάνω από την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς) κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς το 1573. Είχε ως στόχο τον έλεγχο της νότιας εισόδου στον κόλπο του Ναυαρίνου και του εμπορικού θαλάσσιου δρόμου Ανατολής-Δύσης. Ακολούθησε την τύχη των υπόλοιπων κάστρων της Μεσσηνίας, πρωταγωνιστώντας σε γεγονότα που σφράγισαν τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.
Το φρούριο έχει έκταση περίπου 70.000 τ.μ. Εντυπωσιακό μνημείο είναι η αναστηλωμένη εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που κτίστηκε επί σουλτάνου Μουράτ Γ΄ως οθωμανικό τέμενος και στην Ενετοκρατία (1686-1715) λειτούργησε ως καθολική εκκλησία. Μετά την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους έγινε χριστιανικός ναός.
Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δύο εκθέσεις της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Η μια φιλοξενείται στο κτίριο Πασά και έχει τίτλο «Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις: Ίχνη σημαίνοντα στις θάλασσες της Πελοποννήσου». Στον προμαχώνα Μακρυγιάννη, θα δείτε την έκθεση «Αρχαίες Βυθισμένες Πόλεις της νότιας Πελοποννήσου».
Το εντυπωσιακό πέτρινο διώροφο κτίριο με τη δίρριχτη στέγη που κτίστηκε από το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα μετά το 1828, φέρει το όνομα του επικεφαλής στρατηγού Μαιζώνος, ο οποίος είχε διακριθεί για τις στρατιωτικές του ικανότητες. Σε κάποιους χώρους του στεγάζεται το αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου το οποίο μέσα από τις συλλογές του παρουσιάζει την ιστορία της Πυλίας από την απώτερη προϊστορία έως τα ρωμαϊκά χρόνια.
Τηλ. 27230 22955.
Το θεαματικό ενετικό κάστρο της Μεθώνης
Είτε το δείτε να λούζεται στο φως του ήλιου που δύει, είτε φωτισμένο το βράδυ, το θέαμα είναι φαντασμαγορικό. Το κάστρο της Μεθώνης είναι από τα ωραιότερα και πιο σημαντικά της Ελλάδας. Κτίστηκε από τους Βενετούς και προστάτευε μια ολόκληρη καστροπολιτεία η οποία άκμασε μεταξύ 13ου – 16ου αι. Ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένο με αυτό της Κορώνης, εξ’ ου και οι Ενετοί τα ονόμαζαν «Μοθωκόρονα». Ως πόλεις-λιμάνια έγιναν σταθμοί για το εμπόριο από την Ανατολή στη Δύση και θεωρούνταν «οι οφθαλμοί της Βενετίας» (oculi capitales communis).
Το φρούριο εκτείνεται σε 93 στρέμματα, στη ΝΔ χερσόνησο του Αγίου Νικολάου της Μεθώνης. Το χαρακτηρίζει το οχυρωμένο με οκταγωνικό πύργο νησάκι το οποίο πρωταγωνιστεί στις φωτογραφίες. Το μικρό αυτό οχυρό ξεκίνησαν να κατασκευάζουν οι Ενετοί λίγο πριν το 1500 και το ολοκλήρωσαν οι Οθωμανοί τον 16ο αι.
Το φρούριο περιλαμβάνει ισχυρά τείχη, προμαχώνες και πολλαπλές πύλες -με χαρακτηριστική αυτήν της Θάλασσας που έχει αναστηλωθεί. Περιηγούμενοι θα δείτε ερείπια οικιών, οθωμανικά λουτρά, τμήματα δωρικών κιόνων, την εκκλησία της Μεταμόρφωσης. Ξεχωρίζει ένας μονολιθικός κίονας από γρανίτη με το φτερωτό λιοντάρι της Βενετίας στην κορυφή, που τον αποκαλούν και ανδριάντα του Μοροζίνι.
Τηλ. 27230 28758.
Η καστροπολιτεία της Κορώνης
Το κάστρο της Κορώνης είναι ένα από τα πιο γνωστά στην Ελλάδα. Απλώνεται σε μια χαμηλή χερσόνησο, στολίζει τον ωραίο οικισμό της Μεσσηνίας και εκτείνεται σε περίπου 62 στρέμματα. Η αρχική περίμετρος της οχύρωσης ήταν 1.200 μέτρα και τα τείχη διατηρούνται σε μεγάλο μέρος της.
Η καστροπολιτεία της Κορώνης, την οποία η Ενετοί ονόμαζαν Coron, μαζί με της Μεθώνης, λέγονταν «οφθαλμοί της Βενετίας» και είχαν πολύ μεγάλη στρατηγική σημασία.
Το φρούριο είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πύργους, προμαχώνες και θρησκευτικά μνημεία, όπως τη μονή του Τιμίου Προδρόμου, το μοναστήρι των παλαιοημερολογιτών που είναι αφιερωμένο στον Αη Γιάννη, την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους του 17ου αιώνα, με κωδωνοστάσιο κτισμένο στη βάση ενός κατεδαφισμένου μιναρέ. Πάνω σε ερείπια ναού του Απόλλωνα βρίσκονται εκείνα μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής, σε επαφή με τον τρούλο της τρίκλιτης βασιλικής της Αγίας Σοφίας (8ος-9ος αι.).
Στη νότια πλευρά βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας Ελεήστριας, μέσα σε ένα πολύ περιποιημένο προαύλιο. Είναι μεγάλο προσκύνημα και η εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε το 1897 θεωρείται θαυματουργή.
Από το πλάτωμα του κάστρου μπορεί να χαρεί κανείς τη θέα προς τον Μεσσηνιακό κόλπο με τις βουνοκορφές του Ταϋγέτου να διακρίνονται στο βάθος.
+
Αποστάσεις από την Αθήνα
Ακροκόρινθος: 90 χλμ.
Γεράκι: 245 χλμ.
Νιόκαστρο Πύλου: 270 χλμ.
Μεθώνη: 284 χλμ.
Κορώνη: 274 χλμ.