Με νέες αφίξεις αλλά και διαχρονικά αγαπημένα στέκια, φτιάξαμε μια λίστα με προτάσεις για το πού μπορείτε να απολαύσετε τα καλύτερα κρασιά στην Αθήνα.
Αναστασίου Ζίννη 36, Συγγρού-Φιξ, Κουκάκι
Διαθέτει 130 ετικέτες και 30 επιλογές σε ποτήρι, που ανανεώνονται κάθε μήνα. Αγαπάει τον ελληνικό αμπελώνα (60%) αλλά έχει και αντιπροσωπευτικά δείγματα του ξένου (40%). Στις οινογνωσίες του θα μάθετε για τις ελληνικές γηγενείς ποικιλίες και πώς αυτές συνδυάζονται με τοπικά εδέσματα. Φημίζεται άλλωστε για τις ντόπιες πρώτες ύλες των πιάτων του. Λειτουργεί επίσης ως κάβα.
Ξεχωρίσαμε: Τα κοκτέιλ με βάση το κρασί.
Μισαραλιώτου 20, Κουκάκι
Δημιουργός του είναι η Ελένη Κεφαλοπούλου, πρώην ηθοποιός και voice actress και νυν δημοσιογράφος, συγγραφέας και blogger, με πάθος και γνώσεις για το κρασί. Η wine listδεν είναι μεγάλη, αλλά θα βρείτε σπάνια και λιγότερο γνωστά κρασιά από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Εξίσου ελληνοκεντρικοί είναι και οι μεζέδες που συνοδεύουν την οινική εμπειρία σας.
Ξεχωρίσαμε: Το Syrah της Ρωξάνης Μάτσα: φρουτώδες κρασί με πρώτες νότες από βύσσινο, κεράσι, δαμάσκηνο και δεύτερες πιπεριού, κανέλας και βιολέτας.
O3 Psyche
Κορνάρου 4, Αθήνα
Στεγάζεται σε ένα κτίριο του Μεσοπολέμου και αποπνέει ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας. Η Αμαλία Αυγέρη και ο Αντώνης Μούγιας προσφέρουν ζεστή φιλοξενία και μια λίστα κρασιών –που επιμελήθηκε ο σομελιέ Λάμπρος Σιαφάκας– με εγχώριες και διεθνείς ετικέτες. Δοκιμάστε τα φυσικά κρασιά και ετικέτες μικρών παραγωγών και συνοδέψτε τα με τα πιάτα που ετοιμάζει ο σεφ Άγγελος Γρηγοράτος.
Ξεχωρίσαμε: Το ταρτάρ με ψάρι ημέρας και την ποικιλία τυριών.
O4 By the Glass
Σουρή 3 & Φιλελλήνων, Στοά Ράλλη, Σύνταγμα
Με 500 ετικέτες κρασιού από ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες διαθέτει έναν από τους πιο πλούσιους καταλόγους της χώρας. Παλιές ελληνικές σοδειές, fine wines(παλιές χρονιές ξένου αμπελώνα), συλλεκτικές φιάλες και μοναδικά magnum είναι λίγα μόνο από όσα θα δείτε. Επιπλέον έχει τεράστια ποικιλία από σαμπάνιες και αφρώδεις οίνους, αποστάγματα και dessert wines. Από τη wine list, που επιμελείται η ιδιοκτήτρια Φωτεινή Παντζιά, περίπου 200 ετικέτες σερβίρονται και σε ποτήρι, χάρη στο σύστημα Coravin και το dispenser 36 θέσεων.
Ξεχωρίσαμε: Τα premium Château Mayne du Hayot (Sauternes 1999) και Château Lafite Rothschild (Pauillac, First Growth, 2004).
O5 Vintage
Μητροπόλεως 66, Αθήνα
Ατμοσφαιρικό wine bistro ευρωπαϊκού επιπέδου. Θα βρείτε περισσότερες από 600 ετικέτες κρασιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία θα συνoδέψετε με μεσογειακά πιάτα για μια αξεπέραστη εμπειρία. Η φήμη του δεν οφείλεται μόνο στις υψηλής ποιότητας ετικέτες και στο προσεγμένο μενού του, αλλά και στην εξαιρετική εξυπηρέτηση.
Ξεχωρίσαμε: Την πάνω αίθουσα με την ξύλινη οροφή και το όμορφο τραπέζι, φτιαγμένο από έναν κομμένο στη μέση κορμό έλατου.
O6 Caravin
Ακάμαντος 11, Θησείο
Ένα wine bar που μας θυμίζει ότι τα ταξίδια και το κρασί είναι κόσμοι συμπλεκόμενοι. Προσφέρει μια εκτενή λίστα κρασιών, ποιοτικό φαγητό και σωστή καθοδήγηση. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε το μενού γευσιγνωσίας κρασιών που προσφέρουν με 45 ευρώ το άτομο.
Ξεχωρίσαμε: Την εσοχή του τοίχου, που έχει ντυθεί με κρασιά (ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του μαγαζιού) και τη συλλογή από παλιές βαλίτσες – προτροπή για ταξίδι.
Υπερείδου 1, πλατεια Μητροπόλεως
Μια αποθήκη που κλείνει μέσα της όλη την αγάπη, το μεράκι και την τεχνογνωσία των ιδιοκτητών της για το καλό κρασί και τις ωραίες γεύσεις. Στο «Warehouse CO2» έχουν πάθος για αυτό που κάνουν και δίνουν έμφαση στην απλότητα της παρουσίασης. Εδώ θα βρείτε ένα χαρμάνι προϊόντων, εμπειριών και ανθρώπων, όπου είναι όλοι ευπρόσδεκτοι, αλλά και μια σειρά από 75 διαφορετικές ετικέτες σε μπουκάλι ή 35 σε ποτήρι. Το δυνατό τους χαρτί είναι η εντυπωσιακή τους συλλογή από αφρώδη κρασιά που ξεχωρίζουν.
Μόλις περάσετε την είσοδο αυτού του μικρού wine bar στις παρυφές της Πλάκας, οι επιλογές είναι αμέτρητες: αφρώδεις και ημιαφρώδεις οίνοι από τον ελληνικό αμπελώνα, σαμπάνιες από τη Γαλλία, Prosecco, Moscato d’Asti και Franciacorta από την Ιταλία, κάβα από την Ισπανία, αλλά και πιο ψαγμένες ετικέτες από τη Μεγάλη Βρετανία και την Τασμανία.
Ξεχωρίσαμε: Το μοναδικό εξωτερικό χώρο με τα τραπέζια και τους πάγκους κάτω από το μεγαλοπρεπή πλάτανο.
O8 Lost Roots
Ηρακλειδών 30, Θησείο
Ο Βαγγέλης Ράγγος, ο Λάμπρος Σιαφάκας και ο Δημήτρης Μπαλανίκας ταξίδεψαν σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία και σε πολλά οινοποιεία της Ελλάδας για να φέρουν μοναδικές ποικιλίες κρασιών στην πόλη μας.
Το «Lost Roots» είναι ένα wine bar νέας γενιάς με εξαιρετική εξυπηρέτηση, μοντέρνο design και πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Η κάβα του περιλαμβάνει 200 ετικέτες, ενώ καθημερινά ενημερώνεται και με νέες.
Εδώ θα δοκιμάσετε κρασιά από ολόκληρο τον κόσμο, συμβατικής αμπελουργίας ή φυσικά, με περίπου 25 επιλογές σε ποτήρι που ανανεώνονται τακτικά.
Από τον κατάλογό του δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ελληνικές μπίρες και τα αποστάγματα.
Όσο για το μενού του, πιστό στην εποχικότητα, περιλαμβάνει ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις, αλλά και επιρροές από τις διεθνείς τάσεις, με vegan και vegetarian επιλογές, ενώ υπάρχει επίσης μια λίστα με επιλεγμένα τυριά και αλλαντικά που επίσης ανανεώνεται συνεχώς.
Ξεχωρίσαμε: Την τάρτα αγριογούρουνου.
O9 Terroirist
Θουκυδίδου 12, Χαλάνδρι
Στεγάζεται σε μια παλιά μονοκατοικία του 1960 και συνδυάζει vintage με industrialστοιχεία. Το «Terroirist» ήταν μια ιδέα των Δημοσθένη και Γιάννη Γεωργίου και Δαμιανού Ασημένιου.
Η wine list της Χρύσας Γιατρά αποτελείται από 80 ετικέτες, κυρίως ελληνικές και ευρωπαϊκές, αλλά και μερικές αμερικανικές.
Το μενού επιμελείται ο βραβευμένος με 2 αστέρια Michelin σεφ Άγγελος Λάντος.
Ξεχωρίσαμε: Το walk-in κελάρι, όπου επιλέγετε το κρασί που θα πιείτε στο μαγαζί ή θα αγοράσετε για το σπίτι.
1O Paleo
Πολυδεύκους 39, Πειραιάς
Το δημιούργημα του σομελιέ Γιάννη Καϊμενάκη είναι ένας οινικός θησαυρός με περισσότερες από 300 ετικέτες από τον ευρωπαϊκό Νότο σε προσιτές τιμές. Σερβίρει μεσογειακά και ελληνικής έμπνευσης πιάτα, με έμφαση στην εποχικότητα. Τα κρασιά του προέρχονται από 40 οινοποιεία από όλο τον κόσμο, με βαρύτητα στη μητροπολιτική Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Η λίστα βασίζεται στο terroir που κάνει κάθε κρασί διαφορετικό. Κάθε μία από τις 10.000 φιάλες που καλύπτουν τους τοίχους του έχει τη δική της ιστορία.
Ξεχωρίσαμε: Την ποικιλία κρασιών που προσφέρονται στο ποτήρι.
11 Πρίγκιπας
Χαριλάου Τρικούπη 23, Εξάρχεια
Ίσως αυτή την επιλογή δεν την περιμένατε σε μια λίστα με wine bars, όμως δεν θα μπορούσε να λείπει. Μα… στο σουβλατζίδικο; Βεβαίως! Λίγοι ξέρουν για το κελάρι του «Πρίγκιπα» στα Εξάρχεια, το οποίο έχει μια σειρά από ετικέτες που θα ζήλευαν πολλά πρωτοκλασάτα wine bars, μια μεγάλη ποικιλία από ελληνικά και διεθνή φυσικά κρασιά οινοπαραγωγών, οι οποίοι καλλιεργούν τα δικά τους σταφύλια με βιολογικές και βιοδυναμικές μεθόδους και τα οινοποιούν με αντίστοιχο τρόπο.
Ξεχωρίσαμε: Το ότι αυτό το καταγώγι είναι ακόμα επτασφράγιστο μυστικό, μια όμορφη έκπληξη για μερακλήδες στην καρδιά της Αθήνας.
12 Oh! DiO
Αδριανού 3, Θησείo
Ένα wine bar με μεγάλη γκάμα κρασιών και εκλεπτυσμένα πιάτα, εμπνευσμένα από την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα με την υπογραφή της Σταυριανής Ζερβακάκου. Πίσω από το μοντέρνο all-day wine bar βρίσκονται η Φωτεινή Παντζιά και ο Άγγελος Δαμουλιάνος (botilia.gr). Οι γνώσεις και η εμπειρία τους αποτυπώνονται στον κατάλογο με ετικέτες κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα.
Ξεχωρίσαμε: Μας θύμισε ότι η Αδριανού δεν είναι μόνο για ξένους επισκέπτες.
13 Wine is Fine
Βύσσης 6, Μοναστηράκι
Με γαλλικό αέρα, καλή μουσική, φυσικά κρασιά, προσεγμένο φαγητό και οικονομικές τιμές, είναι ιδανικός προορισμός για μετά τη δουλειά ή για pre-drinking, πριν από κάποια έξοδο. Εδώ εξειδικεύονται σε κρασιά ήπιας οινοποίησης, ενώ στη wine list τους θα βρείτε 80 ετικέτες ελληνικής και ευρωπαϊκής προέλευσης.
Πρόκειται για ένα υβρίδιο κάβας και μεζεδοπωλείου, όπου προσφέρονται απλά, comfortπιάτα που ετοιμάζει ο Σταύρος Χρυσαφίδης.
Ξεχωρίσαμε: Το εξαιρετικό μοσχάρι μπουργκινιόν και το pâté de campagne.
Ιπποκράτους 91 & Μεθώνης, Νεάπολη Εξαρχείων
Πάνω από 100 διαφορετικές ετικέτες από όλες τις ελληνικές ποικιλίες, με έμφαση στα φυσικά κρασιά από βιολογικούς και βιοδυναμικούς αμπελώνες, βρήκαν «σπίτι» στο winebar που φωτίζει την Ιπποκράτους με τη neon ροζ ταμπέλα του από τον Δεκέμβριο του 2018.
Στο «Τανίνη, Αγάπη μου» μπορείτε να δοκιμάσετε όλες τις ετικέτες σε ποτήρι, διότι, όπως λένε οι ιδιοκτήτες του, δεν απευθύνονται μόνο τους γνώστες του είδους. Το προσωπικό θα σας βοηθήσει να βρείτε τι σας ταιριάζει.
Ξεχωρίσαμε: Την εξειδίκευσή τους σε φυσικά κρασιά από ανεξάρτητους Έλληνες παραγωγούς.
α) Φαλήρου 68, Κουκάκι, β) Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι
Το όνομα «Materia Prima» σημαίνει πρώτη ύλη, το μυστικό της ποιότητας κάθε καλού κρασιού και φαγητού – οι δύο μεγάλες αγάπες αυτού του μπιστρό. Στο κελάρι του υπάρχουν 300 ετικέτες για να επιλέξετε τι θα πιείτε εδώ ή τι θα αγοράσετε (και τα δύο καταστήματα λειτουργούν και ως κάβες).
Τα πιάτα του καταλόγου είναι μεζέδες για τη μέση με γκουρμέ προσέγγιση.
Ξεχωρίσαμε: Την κατηγορία «Not the usual suspects» στη wine list, με κρασιά από λιγότερο γνωστές ποικιλίες και περιοχές.
Αγ. Ιωάννη 28, Βούλα
Διαθέτει 1.200 ετικέτες ελληνικών και ξένων κρασιών, που πωλούνται ή σερβίρονται. Εντυπωσιάζει επίσης η ποικιλία σε μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες, και σπάνιες εισαγωγής.
Εκτός από ποτά, δοκιμάστε ξηρούς καρπούς, speciality coffee, αποξηραμένα φρούτα κ.ά. Έπειτα από εκπαίδευση στη Νάπολη, σερβίρουν ναπολιτάνικο μενού με παραδοσιακές συνταγές.
Ξεχωρίσαμε: Την ποικιλία αλλαντικών με manchego, cabrales, jamón και chorizo.
17 Κάρολος
Ομήρου 41-43, Νέα Σμύρνη
Μοιάζει με όαση κρυμμένη από τη βοή της Αθήνας. Εξίσου όμορφος και ο εσωτερικός χώρος, με επιρροές από τα ’60s, σκανδιναβικές πινελιές και κάτι από ταινίες του Λάνθιμου. Οι 60 ετικέτες της wine list ανανεώνονται τακτικά, ανάλογα με την εποχή, και εστιάζουν σε μικρούς παραγωγούς και αναγνωρίσιμες ποικιλίες.
Όπως λένε και οι ιδιοκτήτες του, προσφέρουν οινικές εμπειρίες σε έναν ανεπιτήδευτα ζεστό χώρο.
Ξεχωρίσαμε: Τη φάβα με τσάτνεϊ μήλο και κρεμμύδι.
18 Gigifioggos bistronomy & wine bar
Κώστα Βάρναλη 16, Περιστέρι
Από τα πιο καλαίσθητα wine bars της πόλης, με μπαρόκ πίνακες, καθρέφτες και vintageπολυελαίους του 19ου αι. να κοσμούν το χώρο. Η παριζιάνικη νοοτροπία μεταφέρεται και στα κρασιά. Στη wine list του head sommelier Βασίλη Παπαδόπουλου θα βρείτε ελληνικές και διεθνείς ετικέτες που προσφέρονται και σε ποτήρι.
Ξεχωρίσαμε: Το Gigi Spot, ένα κοκτέιλ του mixologist Άρη Χατζηαντωνίου με λευκό ξηρό κρασί, τζιν, μαστίχα, νότες λεμονιού και σμέουρου.
19 Oinoscent
Βουλής 45-47, Σύνταγμα
Το «Oinoscent» μετρά περισσότερες από 1.000 ετικέτες, από αγαπημένα κλασικά αλλά και εναλλακτικά κρασιά. Μη σας τρομάζει η τεράστια ποικιλία, ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης θα σας κατευθύνει σωστά για να βρείτε τι σας ταιριάζει. Αν και από τη wine list δεν λείπουν τα σημαντικά ελληνικά κρασιά, δίνεται περισσότερη έμφαση στους διεθνείς αμπελώνες.
Στο «Oinoscent» θα έρθετε για το κρασί και θα μείνετε για το φαγητό. O σεφ Γιάννης Τσικουδάκης και η έμπειρη ομάδα του δημιουργούν πιάτα εμπνευσμένα από τη μεσογειακή κουζίνα, με τοπικά εποχικά υλικά.
Ξεχωρίσαμε: Την εκτενέστατη λίστα που ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση.
*
το θέμα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Wine Guru” Δεκεμβρίου, το οποίο κυκλοφόρησε με το Βήμα της Κυριακής.