3 προορισμοί με το δικό τους ξεχωριστό έθιμο για την Καθαρά Δευτέρα

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 12'
3 προορισμοί με το δικό τους ξεχωριστό έθιμο για την Καθαρά Δευτέρα

Στο Γαλαξίδι για «Αλευρομουτζουρώματα»

Το τριήμερο, η γιορτινή διάθεση στο Γαλαξίδι είναι στα ύψη, καθώς ντόπιοι και επισκέπτες βγαίνουν στους δρόμους και στα μαγαζάκια και διασκεδάζουν. Το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, το Γαλαξίδι ντύνεται στα “λευκά”, με τον κόσμο ντυμένο αποκριάτικα, να παίζει αλευροπόλεμο, τα γνωστά «Αλευρομουτζουρώματα». Ένα ιδιαίτερο έθιμο, του οποίου η ιστορία μετρά περισσότερο από έναν αιώνα.

Το Γαλαξίδι αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για να περάσετε την Καθαρά Δευτέρα ή ακόμη και το τριήμερο. Βρίσκεται μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα και συνδυάζει όλα όσα χρειάζεστε για να περάσετε υπέροχα. Ο αρχοντικός οικισμός, διατηρεί την αίγλη του παρελθόντος. Απολαύστε τη βόλτα στα στα γραφικά σοκάκια, το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, τον καφέ και τους θαλασσινούς ολόφρεσκους μεζέδες στα όμορφα καφενεία και στις ταβέρνες της περιοχής.


Σαββατοκύριακο: 3 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή κοντά στη θάλασσα


Στον Τύρναβο για το Μπουρανί

Με ένα τολμηρό έθιμο, με διονυσιακές καταβολές, γιορτάζεται η Καθαρά Δευτέρα στον Τύρναβο. Οι κάτοικοι της περιοχής γιορτάζουν σε παραδοσιακούς και μοντέρνους αποκριάτικους ρυθμούς. Το Τυρναβίτικο καρναβάλι θεωρείται από τα μεγαλύτερα της Θεσσαλίας, προσελκύοντας κάθε χρόνο κόσμο από όλη την Ελλάδα σε μια μεγάλη γιορτή.

Το «Μπουρανί» κλείνει τον κύκλο των καρναβαλικών εκδηλώσεων και βάζει την πόλη σε σατιρική διάθεση με πολύ γέλιο και διάθεση. Μέσω της αναβίωσης ενός αρχαίου διονυσιακού τελετουργικού, τη γιορτή του φαλλού, οι κάτοικοι διασκεδάζουν και γλεντούν. Το συγκεκριμένο έθιμο συμβολίζει την αναπαραγωγή και την ευτεκνία της γης και της φύσης. Το παραδοσιακό «Μπουρανί», είναι μια χορτόσουπα με σπανάκι και ξύδι, την οποία απολαμβάνουν με άφθονο κρασί και τσίπουρο.

 

Στη Μεθώνη για του «Κουτρούλη το γάμο»

Σίγουρα κάποια στιγμή έχετε ακούσει την έκφραση «του Κουτρούλη ο γάμος». Συχνά κάποιοι τη χρησιμοποιούν για να δηλώσουν την πολυκοσμία ή την ακαταστασία σε ένα μέρος ή μια εκδήλωση. Το έθιμο ζωντανεύει κάθε Καθαρά Δευτέρα, όπου ο κόσμος γιορτάζει, χορεύοντας, πίνοντας και τρώγοντας. Όμως γνωρίζετε από που προέρχεται αυτή η φράση;

Η φράση βρίσκει τις ρίζες της ήδη από τον 14ο αιώνα. Ο Κουτρούλης, υπαρκτό πρόσωπο, ζούσε τότε στη Μεθώνη Μεσσηνίας. Η γυναίκα, παρόλο που ήταν παντρεμένη ανταπέδωσε τον έρωτά της και κλέφτηκε με τον Κουτρούλη, γεγονός που τους βρήκε αντιμέτωπους με την τοπική κοινωνία και την εκκλησία. Επί 17 ολόκληρα χρόνια, ο γάμος δεν είχε πραγματοποιηθεί. Όταν επιτέλους έγινε ο γάμος, το γλέντι που ακολούθησε ήταν μεγάλο, με τη φράση να μένει μέχρι σήμερα γνωστή.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ

| Απόκριες: Τα δημοφιλέστερα καρναβάλια στην Ελλάδα

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα