Αμφίπολη: To φαινόμενο στο μνημείο Τύμβο Καστά που απασχόλησε τους επιστήμονες

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 8'
Αμφίπολη: To φαινόμενο στο μνημείο Τύμβο Καστά που απασχόλησε τους επιστήμονες

Λίγους μήνες πριν, ξεκίνησαν οι έρευνες για το επιβλητικό μνημείο Τύμβος Καστά. Μάλιστα, έπειτα από έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, εκτελούνται έργα και διεξάγεται έρευνα προκειμένου το μνημείο να γίνει επισκέψιμο με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Οι μελέτες αποκάλυψαν ότι το μνημείο και ο μαρμάρινος περίβολος χρονολογούνται στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια, με τον περίβολο να αποξηλώνεται τα ρωμαϊκή περίοδο. Επίσης, ο γνωστός λέοντας της Αμφίπολης φαίνεται να βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου, πάνω από το ταφικό σήμα.

 

Το σπάνιο φαινόμενο

Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, των ερευνών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα σπάνιο φαινόμενο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση, που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, πρώτη φορά συναντάται σε μνημείο του ελλαδικού χώρου. Το φαινόμενο έχει εντοπιστεί σε σπουδαία μνημεία όπως το Stonehedge της Αγγλίας, όπου κάθε χρόνο αυτές τις μέρες αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών και στις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το μνημείο είχε κατασκευαστεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο και προσανατολισμό, ώστε τις ημέρες του χειμερινού ηλιοστασίου -και μόνο αυτές- το φως του ηλίου να εισέρχεται μέσα στον τύμβο και να «λούζει» ολόκληρο το μνημείο, μέχρι και την τελευταία αίθουσα!

Αυτό το στοιχείο έρχεται να βοηθήσει τους αρχαιολόγους να προβούν σε κάποιες συνδέσεις και να κατανοήσουν το σκοπό του μνημείου στην αρχαιότητα. Το ταφικό αυτό μνημείο μπορεί να χρησιμοποιούνταν και ως χώρος λατρευτικών εκδηλώσεων, μιας και ο Ήλιος αποτελούσε σύμβολο λατρείας στους αρχαίους πολιτισμούς.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ

| Ελευσίνα: Μια πόλη με σημαντικό ιστορικό παρελθόν

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα