Αρχαία Μεσσήνη: Ανακαλύπτουμε τον σπουδαίο αρχαιολογικό της χώρο

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Αρχαία Μεσσήνη: Ανακαλύπτουμε τον σπουδαίο αρχαιολογικό της χώρο

Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα, στους δυτικούς πρόποδες του όρους Ιθώμη, απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση η Αρχαία Μεσσήνη, ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Ένας μεγαλειώδης αρχαιολογικός χώρος ξετυλίγεται μπροστά σας στην Αρχαία Μεσσήνη

Πρόκειται για την τέλεια αφορμή για μια ανοιξιάτικη μονοήμερη σε αυτή την όμορφη γωνιά της Πελοποννήσου.

Μια σύντομη αναδρομή

Η Αρχαία Μεσσήνη ιδρύθηκε το 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, ο οποίος κάλεσε τους Μεσσήνιους της διασποράς να επιστρέψουν στον τόπο τους. Ο Επαμεινώνδας απελευθέρωσε τη Μεσσηνία από τη σπαρτιατική επιρροή και επέλεξε τους πρόποδες του όρους Ιθώμη για να χτίσει την πρωτεύουσα των ελεύθερων Μεσσηνίων.

Φωτό: Μαρία Χατζηπέτρου

Η Αρχαία Μεσσήνη παρέμεινε το πολιτιστικό κέντρο της Μεσσηνίας μέχρι το 395 π. Χ., όταν η επιδρομή των Γότθων του Αλάριχου υποτίθεται πως έδωσε το αποφασιστικό πλήγμα στην πόλη.

 

Φωτό: Μαρία Χατζηπέτρου

Σήμερα το αρχαιολογικό πάρκο των 400 στρεμμάτων περιέχει 18.000 κινητά ευρήματα της αρχαιότητας, αναστηλωμένα μνημεία, διαμορφωμένες εσωτερικές διαδρομές, συνοπτικές και εύληπτες περιγραφές, μέχρι και σκίαστρα στα ελαιόδεντρα για προσωρινή ξεκούραση κατά τη διάρκεια της περιήγησης.

Μερικά από τα ευρήματα που θα συναντήσετε κατά την περιήγησή σας στην Αρχαία Μεσσήνη:

Θέατρο: Η χωρητικότητά του άγγιζε τους 10.000 θεατές ενώ χρησιμοποιούνταν τόσο για πολιτικές συγκεντρώσεις όσο και για ψυχαγωγία.

Κρήνη Αρσινόη: Ακριβώς δίπλα στο θέατρο βρίσκεται η Κρήνη Αρσινόη (ονομάστηκε κατά την κόρη του μυθικού βασιλιά της Μεσσήνης Λεύκιππου και μητέρα του Ασκληπιού). Το νερό έφτανε εδώ από την πηγή της Κλεψύδρας, ενώ η δεξαμενή της Κρήνης είχε μήκος 40 μέτρα.

Ασκληπιείο: Η έκταση αυτή με τις τέσσερις εσωτερικές στοές, οι οποίες κατέληγαν σε μια αυλή, περιγράφεται από τον Παυσανία περισσότερο ως έκθεση χάλκινων αγαλμάτων και άλλων καλλιτεχνημάτων παρά ως ένα συνηθισμένο θεραπευτήριο του Ασκληπιού, όπως εκείνα που έχουν ανακαλυφθεί σε άλλες πόλεις.

Φωτό: Μαρία Χατζηπέτρου

Αγορά: Η Αγορά, μια τεράστια τετράγωνη υπαίθρια έκταση περικυκλωμένη από στοές, ήταν το επίκεντρο της καθημερινής ζωής.

Φωτό: Μαρία Χατζηπέτρου

Το Στάδιο και το Γυμνάσιο: Το καλοδιατηρημένο Στάδιο συγκαταλέγεται στα πιο εντυπωσιακά κτίσματα και αποτελείται από 18 σειρές καθισμάτων, διαχωρισμένες από σκάλες και περιστοιχισμένες από δωρικές στοές, μέσα στις οποίες στεγαζόταν το Γυμνάσιο.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Όρεξη για θάλασσα το Σαββατοκύριακο; Το Πόρτο Ράφτη είναι ο προορισμός σας


Παξοί: Ο μαγικός προορισμός που γνωρίσαμε μέσα από το Maestro

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα