Αρχαία Ολυμπία: Ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 18'
Αρχαία Ολυμπία: Ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό

Σε μέρη όπως είναι η Αρχαία Ολυμπία, θα νιώσετε πως βρίσκεστε στην καρδιά του αρχαίου πολιτισμού. Κάθε σας βήμα ένα ταξίδι στο χρόνο και στους αιώνες. Μπορεί στις μέρες μας να διασώζονται μόλις τα θεμέλια πολλών από τα κτήριά της, ωστόσο παραμένει ένας από τους πιο ζωντανούς και αναπαραστατικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Γι’ αυτό, ένα ταξίδι στην Αρχαία Ολυμπία είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε, σε έναν από τους πιο μεγαλειώδεις λατρευτικούς τόπους της αρχαιότητας, στην Πελοπόννησο, εκεί που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Φωτό: Unsplash

Εκεί διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στους κλασικούς χρόνους και εκεί βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας περιλαμβάνει το Ιερό του Δία, με τους ναούς και τα κτήρια που σχετίζονταν άμεσα με τη λατρεία του και διάφορα οικοδομήματα που είχαν κτιστεί γύρω από αυτό.

Πώς όμως βρέθηκε η Αρχαία Ολυμπία; 

Στις 10 Μαΐου 1829, Γάλλοι αρχαιολόγοι, η ονομαζόμενη «Επιστημονική Αποστολή του Μωριά», με επικεφαλής τον Λεόν-Ζαν-Ζοζέφ Ντυμπουά και τον Γκιγιώμ-Αμπέλ Μπλουέ έσκαψαν το χώρο για πρώτη φορά. Η αποστολή πέρασε έξι εβδομάδες στο αρχαιολογικό χώρο. Τα περισσότερα από τα κτίρια αρχικά ήταν αόρατα, διότι, όπως σημείωσε ο Αμπέλ Μπλουέ, είχαν καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα ιζημάτων λόγω των συχνών υπερχειλίσεων των ποταμών Αλφειού και Κλαδέου.


Αυτά είναι τα μουσεία στην Κρήτη που πρέπει να επισκεφθείτε


Τα πιο σημαντικά μνημεία και κτήρια του χώρου της αρχαίας Ολυμπίας είναι:

Ναός του Δία

Το σημαντικότερο κτήριο της Άλτεως (ιερού περιβόλου του Δία) ήταν ο μεγαλειώδης ναός από τον 5ο αιώνα π.Χ., ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον βασιλιά των Ολύμπιων Θεών. Μέσα σε αυτόν έστεκε επιβλητικό για περισσότερα από 800 χρόνια το άγαλμα του Δία, το οποίο είχε φιλοτεχνήσει ο Φειδίας.

Το άγαλμα που περιγράφεται από τον Παυσανία ήταν σώο μέχρι το 475 μ.Χ., όταν με εντολή του Θεοδοσίου του Α’ μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου καταστράφηκε από πυρκαγιά.


Η Πελοπόννησος φιλοξενεί 5 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO


Ναός της Ήρας

Ο Ναός της Ήρας ή αλλιώς Ηραίον, όπου φυλάσσονταν πολλά αναθήματα, ανάμεσα στα οποία ήταν ο περίφημος Ερμής του Πραξιτέλη, που βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο.

Φιλιππείο

Τα ερείπια του μοναδικού κυκλικού κτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο κάποτε κοσμούσαν χρυσελεφάντινα αγάλματα του βασιλιά Φιλίππου του Μακεδόνα και της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Μέγα Αλέξανδρου. Το κτήριο κατασκευάστηκε από τον Φίλιππο εις μνήμη της νίκης του απέναντι στο στρατό των Αθηναίων και Θηβαίων.

Εργαστήριο του Φειδία

Το Εργαστήριο του Φειδία, έξω από τον ιερό χώρο της Άλτεως. Εκεί ο Φειδίας, ο φημισμένος Αθηναίος γλύπτης επέβλεπε τη κατασκευή του χρυσελεφάντινου αγάλματος του Δία.

Αρχαίο στάδιο και αψιδωτή είσοδος

Περνώντας μέσα από μια πέτρινη αψιδωτή είσοδο θα μπείτε στο Αρχαίο Στάδιο, το οποίο κάποτε φιλοξενούσε περισσότερους από 45.000 θεατές. Οι γυναίκες δεν επιτρέπονταν να παρακολουθήσουν τους αγώνες, ούτε οι σκλάβοι, και αν μια γυναίκα πιάνονταν ως θεατής, θανατωνόταν.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της Ελλάδας και εκθέτει τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Στεγάζει ευρήματα από την Ιερή Άλτη, το χώρο της Ολυμπίας, αντικείμενα που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους, ακόμη μέχρι και τον 6ο- 7ο αιώνα μ.Χ. Κεντρικό έκθεμα είναι ο Ερμής του Πραξιτέλους, τα αετώματα του ναού του Δία, η Νίκη του Μενδαίου Παιωνίου και το κύπελλο που ανήκε στο Φειδία.

Η συλλογή των χάλκινων αντικειμένων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές παγκοσμίως. Από το σύνολο των εκθεμάτων σημαντικότερη είναι η έκθεση των γλυπτών, για την οποία είναι κυρίως γνωστό το μουσείο, καθώς και η συλλογή χάλκινων αντικειμένων, που είναι ίσως η πλουσιότερη στον κόσμο και απαρτίζεται από όπλα, ειδώλια και άλλα αντικείμενα.

Δείτε επίσης:

Πελοπόννησος: Τα 4 “μυστικά” της που αξίζει να ανακαλύψετε


Πελοπόννησος: 6 μουσεία που αξίζει να επισκεφθείτε

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα