Το ονομαστό παρθένο δάσος Κοτζά-Ορμάν βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού Ξάνθης, στην περιοχή των εκβολών του Νέστου.
Στο κομμάτι της διαδρομής του ποταμού από τους Τοξότες έως και τις εκβολές του, σε μήκος 27 και πλάτος 3 έως 7 χιλιομέτρων, έδινε ζωή με τα νερά του σε ένα από τα σημαντικότερα παραποτάμια υδροχαρή δάση της Ευρώπης, το Κοτζά–Ορμάν, που στα τουρκικά σημαίνει “Μέγα Δάσος”, και το οποίο κάποτε καταλάμβανε 130.000 στρέμματα.
Ο πλούτος σε χλωρίδα και πανίδα
Το Κοτζά Ορμάν έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλο τον επιστημονικό κόσμο, τόσο και για την χλωρίδα του όσο και για την πανίδα του. Η ασπρόλευκα, η μαύρη λεύκα και από τα ευγενή και πολύτιμα πλατύφυλλα, η οξύκαρπος και η ολότριχος μελία, η πεδινή πτελέα καθώς και το σκλήθρο αποτελούν τα κυριότερα δένδρα μεταξύ πολλών άλλων.
Ο Αριστοτέλης έκανε λόγο για μια ζούγκλα κοντά σε αυτό το σημείο.
Η ολότριχος μελία, που από όλη την Ευρώπη φύεται μόνο στο δάσος αυτό κατά συστάδες και σε ελάχιστες ποσότητες στη Δροβρυτσά, είναι γνωστή ως το πολυτιμότερο ξύλο της Ευρώπης και αποτελεί αντικείμενο παγκοσμίου δασικού και βοτανικού ενδιαφέροντος.
Ο Ηρόδοτος περιγράφει ότι υπήρχαν σε αυτό λιοντάρια, τα οποία μάλιστα κατασπάραξαν τον στρατό του Ξέρξη.
Λέγεται πως από όλη την Ευρώπη, μόνο στο Κοτζά Ορμάν εύρισκαν τροφή και καταφύγιο πολλά αγρίμια όπως για παράδειγμα, αγριόχοιροι, λύκοι, λύγκες, τσακάλια δύο ειδών, ενυδρίδες, ασβοί και πολλά άλλα. Υπάρχουν, επίσης, και όλα τα υδρόβια, διαβατικά και ενδημικά πτηνά. Παράλληλα, αποτελεί ιδανικό βοσκότοπο για τις μέλισσες.
4 περιοχές Natura μας περιμένουν για επιστροφή στη φύση
Από την καταστροφή στην προστασία του
Προκειμένου να δημιουργηθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, από το 1940 έως το 1950 το μεγαλύτερο μέρος του δάσους εκχερσώθηκε. Αυτό, άφησε ένα μικρό κομμάτι, το οποίο σήμερα το Δασαρχείο Καβάλας προσπαθεί να διαφυλάξει.
Μέχρι σήμερα, έχουν περισωθεί περίπου 4.500 στρέμματα (και από τις δύο πλευρές του ποταμού), που βρίσκονται κάτω από καθεστώς απόλυτης προστασίας και είναι περιφραγμένα.
Οι προσπάθειες που γίνονται σήμερα
Μόλις τα τελευταία χρόνια, οι αρχές αντιλήφθηκαν το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε στην περιοχή. Σήμερα, γίνεται προσπάθεια από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Κοτζά Ορμάν να ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για να βλαστήσει και πάλι το θρυλικό «Μέγα Δάσος». Θα δημιουργηθεί, έτσι, ένα υψηλής οικολογικής αξίας πάρκο, προσιτό σε όλους, τόσο από ξηρά όσο και θάλασσα.
Δείτε επίσης:
4 περιοχές Natura μας περιμένουν για επιστροφή στη φύση