Ο “winevert” Δημήτρης Σπυριδάκος μας μαθαίνει το ποιοτικό ελληνικό κρασί

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 6'

Ο “winevert” Δημήτρης Σπυριδάκος είναι ένας άνθρωπος που ξεχωρίζει για το πάθος του γύρω από τον κόσμο του κρασιού. Είναι ο δημιουργός του @the.winevert, μίας από τις μεγαλύτερες και πιο ενεργές κοινότητες φίλων του ελληνικού κρασιού στο instagram, που έχει τραβήξει την προσοχή όλων μας και εμείς, ως δεινοί wine lovers έπρεπε να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!

Το βέβαιο είναι πως ο Δημήτρης θα ήθελες να είναι ο φίλος που θα σε μυήσει στο ποιοτικό ελληνικό κρασί.

Πότε ανακάλυψες την αγάπη σου για το κρασί;

«Το κρασί νομίζω ήταν ανέκαθεν κρυμμένο κάπου στο DNA μου. Ο παππούς μου έκανε χωρικά κρασί, ο προπάππους μου το ίδιο, ενώ κάποια στιγμή στη γενιά του πατέρα μου χάθηκε αυτή η επαφή. Οπότε μάλλον ήταν περισσότερο ένα πιο εσωτερικό κάλεσμα η σχέση μου με το κρασί.

«Η σχέση μου με το κρασί ήταν, ένα κάλεσμα στις ρίζες μου».

Το the.winevert ήταν η δική μου ανάγκη να μιλήσω για το ελληνικό κρασί στα social media μιας και έβλεπα ότι υπήρχε πολύ λίγη πληροφόρηση για κάποιον που ήθελε να μάθει. Αφού, λοιπόν, απέκτησα το 3ο πτυχίο πάνω στη γευσιγνωσία του κρασιού ένιωσα πως πατάω αρκετά γερά στα πόδια μου ώστε να μπορέσω να μιλήσω και εγώ για ένα τόσο σημαντικό αγαθό.

«Το the winevert, που με λίγη φαντασία σημαίνει “ο οινοστρεφής” από το wine και το extro-vert, ξεκίνησε πίσω στο Μάιο του 2019».

Για περισσότερο από ένα χρόνο δεν έδειχνα καθόλου τον εαυτό μου, γιατί στόχος ήταν το κρασί και μόνο το κρασί. Όλα άλλαξαν όμως με την έλευση της πανδημίας. Σιγά σιγά βγήκα μπροστά από την κάμερα για να μιλήσω με απλό και ελαφρώς παιχνιδιάρικο τρόπο για το κρασί, αλλά πάντα με σεβασμό.

Στόχος ήταν και παραμένει να προσφέρουμε στο the.winevert μια δόση χαλάρωσης από την πίεση της καθημερινότητας και της πανδημίας και ταυτόχρονα να εκπαιδεύουμε όποιον επιζητά να μάθει κάτι παραπάνω για το ελληνικό κρασί. Από τότε έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι, με instagram live με πολύ ξεχωριστούς ανθρώπους του χώρου, συνεργασίες με δεκάδες οινοποιεία και ένα αισθητικό αποτέλεσμα που μας κάνει υπερήφανους και προσπαθούμε συνέχεια να το εξελίσσουμε».

Φωτό: the.winevert

Τι κάνει ένα κρασί να θεωρείται ποιοτικό;

«Ποιοτικό είναι ένα προϊόν, στη προκειμένη περίπτωση ένα κρασί, που έχει όνομα και βρίσκεται σε μια ασφαλή συσκευασία. Η βάση της ποιότητας εδράζετε στο μεράκι βάζει και την ευθύνη που αναλαμβάνει ένας παραγωγός που βάζει το όνομά του πάνω στη φιάλη. Όλο αυτό σας το λέω καθώς δυστυχώς την αγορά την κατακλύζουν τα χύμα ανώνυμα κρασιά και κυρίως αποστάγματα, με τα δεύτερα να αποτελούν και πολύ σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία».

Πώς πιστεύεις ότι το κοινό μπορεί να “εκπαιδευτεί” πάνω στο πώς να ξεχωρίζει ένα καλό κρασί;

«Μα φυσικά να παρακολουθήσει το the.winevert!! Αστειεύομαι φυσικά. Η εκπαίδευση και η κουλτούρα που αποκτάται από τη συνειδητοποιημένη κατανάλωση, απαιτούν ενδιαφέρον, χρόνο και ενέργεια και φυσικά αποτελούν τη βάση για να χτίσει κάποιος τη σχέση του με το κρασί. Το μυστικό βέβαια είναι να δοκιμάζει κανείς, όχι υποχρεωτικά να πίνει, πολλά και διαφορετικά κρασιά και εκεί πιστέψτε θα αρχίσει αμέσως να εντοπίζει τις ποιοτικές διαφορές».

Φωτό: the.winevert

Θα πρότεινες σε κάποιον απλό wine lover, να στοχεύσει σε ένα πτυχίο οινογνωσίας; Τι περιλαμβάνουν αυτά τα διπλώματα;

«Εφόσον θέλει να μάθει και πιθανά να δουλέψει σε αυτό, ναι φυσικά. Έχουμε την τύχη να υπάρχουν στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, δύο εξαιρετικές και αρκετά διαφοροποιημένες σχολές για να μάθει κανείς για το κρασί. Επιτρέψτε μου να αναφέρω κάποιες λεπτομέρειες, όχι ως διαφήμιση, αλλά περισσότερο ως βοήθεια σε κάποιον που θα διαβάσει αυτές τις λέξεις και ενδιαφέρεται να μυηθεί στο χώρο.

Αρχικά, μιλάμε για το WSPC όπου υπάρχουν εξειδικευμένα μάθημα για το κρασί με παγκόσμια αναγνώριση, με διάφορα επίπεδα κατάρτισης, όπου κανείς μπορεί να αποκτήσει πολύ σημαντικές γνώσεις και να αποκτήσει σφαιρική εικόνα για το παγκόσμιο οινικό γίγνεσθαι, καθώς και η Genius in Gastronomy σχολή που εξειδικεύεται στο κομμάτι της δημιουργίας και κατάρτισης Sommelier (aka οινοχόων), με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες Sommelier να προέρχονται από εκεί».

Αν είχες τη δυνατότητα να έχεις το δικό σου κτήμα και να παράγεις το δικό σου κρασί, σε ποιο μέρος του κόσμου το φαντάζεσαι και πώς θα ήταν αυτό;

«Εδώ χτυπάτε ευαίσθητη χορδή. Το όνειρο μου είναι να καταφέρω να κάνω κρασί στον τόπο καταγωγής μου, τη Γράμμουσα Λακωνίας. Το χωριό μας φημίζονταν για το κρασί του με βάση τη λευκή ποικιλία Κυδωνίτσα και σίγουρα θα έδινα και εγώ βάση σε αυτό το χαρακτηριστικό. Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά πως θα ήταν το κρασί, όμως στόχος είναι να βοηθήσω να επανέλθει η αμπελοκαλλιέργεια σε έναν τόπο που σχεδόν έχει εξαφανιστεί».

Εσένα ποιος είναι ο αγαπημένος σου συνδυασμός κρασιού φαγητού και ποιος ο πιο “περίεργος” που έχεις δοκιμάσει ποτέ;

«Δύσκολη ερώτηση αυτή. Λοιπόν, εγώ αγαπώ το στιφάδο με μπόλικα κρεμμυδάκια και απολαμβάνω να το συνδυάζω με κάποιο παλαιωμένο κόκκινο κρασί από την ποικιλία Αγιωργίτικο, η γνωστή μας Νεμέα.
Νομίζω οι πιο περίεργοι συνδυασμοί που θα μπορούσε να ακούσει κανείς είναι αυτοί που φαίνονται αντιφατικοί. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι ένα Vinsanto, το υπέροχο γλυκό κρασί της Σαντορίνης, μαζί με τυρί ροκφόρ».


Νεμέα: Η ελληνική Τοσκάνη περιμένει τους οινόφιλους


Μια και πολλοί θα αναζητήσουν το ιδανικό γεύμα για τις ημέρες των γιορτών, θα θέλαμε να μας προτείνεις μερικούς συνδυασμούς που θα απογειώσουν το γιορτινό τραπέζι!

Πλατό τυριών:

Μεγάλο ρόλο για την επιλογή του κρασιού θα παίξει το είδος και η ωρίμανση των τυριών. Αν μιλάμε για τυριά χωρίς ωρίμανση η επιλογή μίας λευκής Κυδωνίτσας φαντάζει εξαιρετική, ενώ για παλαιωμένα λευκά και κίτρινα τυριά θα μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα υπέροχο Merlot.

Βελουτέ σούπα κουνουπιδιού:

Ένα μυστικό για το συνδυασμό κρασιού με μία σούπα είναι η δεύτερη να μην είναι πολύ καυτή καθώς αυτό επηρεάζει και την αίσθηση που θα έχει το κρασί στο στόμα μας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα συνδύαζα τη σούπα με ένα ελαφρώς παλαιωμένο λευκό Sauvignon Blanc, όπως το Sauvignon Blanc Fume του Κτήματος Άλφα.

Ψαρονέφρι: Με ένα εξαιρετικό ροζέ Ξινόμαυρο όπως το L’ Esprit Du Lac του Κτήματος Κυρ Γιάννη.

Αρνίσιο μπούτι στο φούρνο: Το αρνί είναι ένα λιπαρό κρέας που θα χρειαστεί ένα ερυθρό κρασί με υψηλή οξύτητα και μέτριες τανίνες. Στην περίπτωση αυτή ιδανική επιλογή θα είναι ένα κρητικό Λιάτικο, όπως το Ληνός Λιάτικο της Μονής Τοπλού.

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κρασί και να δοκιμάσετε αυτές τις εορταστικές ημέρες, θα πρέπει πάντα να υπάρχει ένα μέτρο και ένα όριο στην κατανάλωση. Μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα σε αυτούς που σκοπεύουν να πιάσουν το τιμόνι!

Μυηθείτε στον υπέροχο κόσμο του κρασιού μέσω του Δημήτρη Σπυριδάκου στο the.winevert.

Δείτε επίσης:

Wine trip στη Βόρεια Ελλάδα: Για όσους ταξιδεύουν με πυξίδα την αγάπη τους για το κρασί


Ώρα για κρασί: Επίσκεψη στα οινοποιεία της Γουμένισσας

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα