Εξερεύνηση στο φαράγγι του Στραβοποτάμου

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Εξερεύνηση στο φαράγγι του Στραβοποτάμου

Πεζοπορώντας κανείς στα μονοπάτια του Πάικου θα διαπιστώσει αμέσως ότι το βουνό βρίθει από ποτάμια και ρέματα που κυλούν όλο το χρόνο. Για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας είναι βέβαιο πως το Πάικο είναι ένα ιδανικό βουνό για πεζοπορίες. Μια πολύ εύκολη και πανέμορφη διαδρομή είναι στο φαράγγι του Στραβοποτάμου.

Το φαράγγι του Στραβοποτάμου

Eίναι μια πολύ εύκολη και πανέμορφη πεζοπορική διαδρομή κατά μήκος του Στραβοποτάμου, στη νοτιοανατολική πλευρά του Πάικου. Αφετηρία σας μπορεί να είναι το ξύλινο παρατηρητήριο μόλις 6,5 χλμ. από την Καστανερή στον δρόμο για τα Μεγάλα Λιβάδια. Αφού απολαύσετε την άπλετη πανοραμική θέα στο φαράγγι του Πριματαρίου ή Στραβοποτάμου, θα ακολουθήσετε το χωμάτινο μονοπάτι μήκους 3,5 χλμ. για να καταλήξετε στον χώρο αναψυχής του Στραβοποτάμου.

Όλη η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη από το Δασαρχείο Γουμένισσας, επομένως δεν θα έχετε προβλήματα ακόμη και αν δεν έχετε ιδιαίτερη εμπειρία.


Κιλκίς-Γουμένισσα: Οι 6 στάσεις που θα κάνετε αυτόν τον χειμώνα


Λίγα λόγια για το Πάικο

Πηγή: Unsplash

Στα σύνορα μεταξύ των νομών Πέλλας και Κιλκίς, βρίσκεται το αγέρωχο Πάικο. Αποτελεί το μεγαλύτερο δάσος της χώρας και κυρίως, αποτελεί το μεγαλύτερο δάσος Καστανιάς της Ελλάδας. Στο βουνό υπάρχουν περίπου 4.500 στρέμματα καστανιών, εκ των οποίων τα 2.500 είναι καλλιεργήσιμα.

Στο Πάικο έχουν καταμετρηθεί 57 είδη πεταλούδας, αναδεικνύοντας τον πλούτο της εντομοπανίδας του βουνού.

Πηγή: Unsplash

Τον πλούτο της χλωρίδας, που φτάνει τα 2500 δείγματα φυτών, συμπληρώνουν τα δεκάδες είδη ορχιδέας, καθώς και η μεγάλη ποικιλία μανιταριών και αγριολούλουδων. Κυρίαρχο είδος της πανίδας είναι οι λύκοι, τα τσακάλια, τα ζαρκάδια, οι αλεπούδες, οι βίδρες, οι ασβοί, οι νυφίτσες, τα κουνάβια, οι λαγοί και οι σκίουροι.


Βίδρα: Γνωρίστε τον “υπερήρωα” της κλιματικής αλλαγής


Ξεχωριστή θέση στην πανίδα του βουνού έχει το αγριογούρουνο που συναντάται σε όλο το Πάικο. Φυσικά, η ορνιθοπανίδα είναι πλούσια και αποτελείται από πολλά και σημαντικά είδη, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται οι: χρυσαετοί, βασιλαετοί, φιδαετοί, σφηκιάρηδες κ.α.

Ακόμη, η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: τρίτωνες, σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, γραικοβάτραχους, φρύνους, μεσογειακές χελώνες, κονάκια, πρασινόσαυρες, σαΐτες, σπιτόφιδα, σαΐτες και οχιές.

Δείτε επίσης:

Ανακαλύπτουμε την Ελλάδα διαφορετικά: 5 προορισμοί για οικοτουρισμό


Στη Δρακόλιμνη Τύμφης και Σμόλικα: Πεζοπορία σε τοπία που μένουν αξέχαστα

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα