Ελλάδα: Μνημεία με θρησκευτικό χαρακτήρα που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Ελλάδα: Μνημεία με θρησκευτικό χαρακτήρα που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO

Σε κάθε μέρος της Ελλάδας είναι εύκολο να διαπιστώσετε την έντονη παρουσία του θρησκευτικού στοιχείου. Τόσο στην ηπειρωτική όσο και τη νησιωτική Ελλάδα, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια δεσπόζουν. Κάποια από αυτά αποτελούν εξαιρετικής σημασίας ιστορικά μνημεία και έχουν αναγνωριστεί μάλιστα και από την UNESCO.

 

Άγιον Όρος

Το Όρος Άθως εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1988. Όπως αναφέρει και η UNESCO, το Άγιος Όρος υπήρξε ορθόδοξο πνευματικό κέντρο από το 1054. Αποτελεί επίσης αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό χώρο. Η διάταξη των μοναστηριών είχε επιρροή μέχρι τη Ρωσία, και η σχολή της ζωγραφικής επηρέασε την ιστορία της ορθόδοξης τέχνης.

Εκτός από το θρησκευτικό του χαρακτήρα, το Άγιο Όρος φιλοξενεί τοπία απαράμιλλου φυσικού κάλλους και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στη Βόρεια Ελλάδα. Η είσοδος των γυναικών απαγορεύεται.


Η Πελοπόννησος φιλοξένει 5 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO


 

Μετέωρα

Το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό σύνολο στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος, τα μαγευτικά Μετέωρα αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς τόσο για την θρησκευτική τους σημασία όσο και για την ιδιαίτερη γεωμορφολογία τους.

Πηγή: Unsplash

Τα αιωρούμενα στους πελώριους βράχους μοναστήρια αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Ο μοναχισμός ξεκινά τον 11ο αιώνα, όπου οι μοναχοί έχτισαν παρά τις δυσκολίες είκοσι μοναστήρια από τα οποία σήμερα είναι επισκέψιμα τα έξι.

 

Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά, Μονή Χίου

Όπως αναφέρει και η UNESCO, αν και γεωγραφικά είναι απομακρυσμένα μεταξύ τους, αυτά τα τρία μοναστήρια μοιράζονται χαρακτηριστικά και στοιχεία κοινής αισθητικής. Οι εκκλησίες είναι χτισμένες σε εγκάρσια τετράγωνη κάτοψη με μεγάλο τρούλο που στηρίζεται σε σκίντσες ορίζοντας έναν οκταγωνικό χώρο. Τον 11ο και 12ο αιώνα διακοσμήθηκαν με εξαιρετικά μαρμάρινα έργα και ψηφιδωτά σε χρυσό φόντο, χαρακτηριστικά της «δεύτερης χρυσής εποχής της βυζαντινής τέχνης».

Η Μονή Δαφνίου είναι ένα εξαιρετικό δείγμα βυζαντινής τέχνης και βρίσκεται στην περιοχή του Χαϊδαρίου. Η Μονή Οσίου Λουκά βρίσκεται στις δυτικές υπώρειες του Ελικώνα κοντά στην αρχαία Στειρίδα και η Νέα Μονή Χίου βρίσκεται στο κέντρο του νησιού της Χίου και πρόκειται για ένα πραγματικό στολίδι.

 

Μονή Αγίου Ιωάννου & Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Μαζί με την πανέμορφη χώρα του νησιού της Πάτμου, η Μονή Αγίου Ιωάννου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης έχουν ενταχθεί από το 1999. Η μονή, αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, χτίστηκε το 1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο και είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς μιας και δεσπόζει στην κορύφη του νησιού.

Πηγή: Shutterstock

Το σπήλαιο της Αποκάλυψης μαζί με τη μονή αποτελούν από τα σημαντικότερα θρησκευτικά αξιοθέατα του Αιγαίου Πελάγους. Εκεί λέγεται ότι ο Απόστολος Ιωάννης κατέγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης.

 

Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | 5 ελληνικά νησιά φιλοξενούν Mνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα