Εντυπωσιακές εκκλησίες και μονές της Πελοποννήσου

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 23'
Εντυπωσιακές εκκλησίες και μονές της Πελοποννήσου

Ειδικά μια περίοδος σαν το Πάσχα είναι ιδανική προκειμένου να ανακαλύψετε πολύτιμους θησαυρούς της ορθόδοξης πίστης, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια είναι μάρτυρες της τοπικής ιστορίας.

Μονή του Τιμίου Προδρόμου, Αρκαδία

Η μονή ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα από ασκητές και μόλις φτάσετε εκεί, θα σας εντυπωσιάσει το πώς έχει κτιστεί. Περισσότεροι από δέκα μοναχοί διαμένουν σήμερα στο μοναστήρι, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το «Μέγα Σπήλαιο» της Αρκαδίας.

Ιερά Μονή Ασκητή, Ηλεία

Πηγή: Shutterstock

Koντά στο Γούμερο βρίσκεται η Ιερά Μονή Ασκητή. Πρόκειται για εγκαταλειμμένο ασκηταριό, πιθανότατα βυζαντινής προέλευσης, αφιερωμένο στην Κατάθεση της Τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου. Σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου εκεί έζησε ένας Ασκητής τον οποίον κυνήγησαν οι κάτοικοι της περιοχής νομίζοντας πως είναι αγριογούρουνο, καταλήγοντας στον σημερινό χώρο της μονής όπου βρήκαν μία εικόνα της Παναγίας να κρατά ένα βρέφος. Σ’ εκείνο το σημείο όπου ενώνονται δυο βουνά, μέσα σε ένα φαράγγι χτίστηκε η μονή.

Αγία Θεοδώρα Βάστα- Ίσαρη, Αρκαδία

Η Αγία Θεοδώρα είναι ένα μικρό εκκλησάκι σε ένα απομακρυσμένο χωριό της ορεινής Πελοποννήσου στο Νομό Αρκαδίας. Το εκκλησάκι αυτό ξεχωρίζει από όλα τα άλλα καθώς έχει επάνω του 17 δένδρα τα οποία έχουν αναπτυχθεί εκεί πάνω στη σκεπή της εκκλησίας.

Όμως αυτό το εκκλησάκι έχει και μια ιστορία να μας διηγηθεί για να κατανοήσουμε την κατασκευή του και πως καταφέρνει μέχρι και σήμερα να αντέξει 17 ρίζες δένδρων! Σύμφωνα με τη θρησκεία, το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς η Αγία Θεοδώρα μεταμφιέστηκε σε άνδρα, καθώς η οικογένειά της δεν μπορούσε να πληρώσει μισθοφόρο κι έτσι η ίδια υποδύθηκε τον στρατιώτη. Όταν όμως αυτό έγινε γνωστό, η ίδια φυλακίστηκε και εκτελέστηκε στο σημείο αυτό! Λίγο πριν το θάνατο της είπε: «Κάνε Κύριε τα χρόνια μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου νερό να τα ποτίζει».

Ιερά Μονή Γολάς

Ιδρύθηκε το 1632, σύμφωνα με την επιγραφή που βρίσκεται στο μοναστήρι, ωστόσο, καταστράφηκε μετά την Επανάσταση του 1821. Από το 1952, μετά από πολλές προσπάθειες τόσο της Ερανικής του Επιτροπής όσο και της Μητρόπολης, αναστηλώθηκε και λειτουργεί πια ανεξάρτητη, καθώς έως τότε λειτουργούσε ως μετόχι της Μονής Ζερμπίτσας.


7 προορισμοί για Πάσχα για όλα τα γούστα


Παναγιά του Βράχου στη Νεμέα

Μία μοναδική εμπειρία κατάνυξης και αρχιτεκτονικής σε περιμένει στο ανατολικό και απόκρημνο μέρος του βράχου με το μεσαιωνικό όνομα Πολυφέγγους, το λεγόμενο «βουνό της Παναγίας» όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, στην είσοδο της Νεμέας. Εκεί θα βρεις την Παναγιά του βράχου, ερείπια μίας παλιάς εκκλησίας χτισμένη κυριολεκτικά μέσα στο σπήλαιο.

Μονή Ζαρακά

Ανατολικά της Αρχαίας Στυμφάλου, δίπλα στον κεντρικό δρόμο, δεσπόζει ο όγκος ενός πυργόσχημου πυλώνα, τμήμα της Μονής των Κιστερκιανών μοναχών του Ζαρακά. Δίπλα του κείτονται τα ερείπια της εκκλησίας. Οι Φράγκοι μοναχοί έφτασαν στην περιοχή μετά από εντολή του Πάπα Ιννοκέντιου του ΙΙΙ να εγκατασταθούν στην Ελλάδα μοναστικά τάγματα.

Αγία Σοφία Μονεμβασιάς

Χτισμένη από τα μέσα έως τα τέλη του 12ου αι. στην Άνω πόλη της Μονεμβασιάς, αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο του Κάστρου. Είναι ναός οκταγωνικού ρυθμού με μεγαλοπρεπή εσωτερικό χώρο και εξαιρετικές τοιχογραφίες του 12ου– 13ου αι. που λόγω των πολλαπλών μετατροπών έχουν σε μεγάλη έκταση καταστραφεί. Η εκκλησιά, που ακολούθησε όλες τις ιστορικές περιόδους της πόλης, μετατράπηκε σε τζαμί και καθολικό μονής δυτικού δόγματος με προσθήκη μιναρέ και διωρόφου νάρθηκα αντίστοιχα.

Κατά την περίοδο της Β’ Τουρκοκρατίας επαναλειτούργησε ως μουσουλμανικό τέμενος και οι τοιχογραφίες της σκεπάστηκαν με σοβά. Θεωρείται αντίγραφο της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη γι’ αυτό και μετά την επανάσταση του 1821 αφιερώθηκε στη Σοφία του Θεού. Το μνημείο είναι προσβάσιμο μέσω πεζοπορίας στην Άνω πόλη του Κάστρου.

Μονή Οσίου Παταπίου

Στο 7ο χιλιόμετρο του δρόμου Λουτρακίου – Περαχώρας, στρίβοντας δεξιά βρισκόμαστε στο δρόμο για τη μονή Οσίου Παταπίου. Σε μία από της παρυφές των Γερανείων, υψώνεται επιβλητικό, στα 700 μέτρα. Τα περίπου 150 σκαλιά, διαγράφουν ελικοειδή πορεία που σας φέρνει στην Μονή, η οποία κτίστηκε το 1952.

Άγιος Γεώργιος Ζάχολης

Από τους σημαντικότερους, αρχιτεκτονικά και ιστορικά, ναούς της Κορινθίας, είναι αδιαμφισβήτητα ο ναός του Αγίου Γεωργίου της Ζάχολης. Σπανιότατος, ιδιαίτερος και εντυπωσιακός με τους 17 τρούλους του και το σχετικό θρύλο να τον ακολουθεί. Σύμφωνα με αυτόν, ο ναός χτίστηκε το 1811 εντός 39 ημερών, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων του χωριού, αφού η προθεσμία για την ανέγερσή του είχε οριστεί από τον Τούρκο διοικητή σε 40 ημέρες, διαφορετικά είτε θα γκρεμιζόταν, είτε θα γινόταν τζαμί.

Μονή Αυγού

Πηγή: Shutterstock

Ριζωμένη στα αφιλόξενα βράχια της Πελεής, στην οροσειρά των Διδύμων, βρίσκεται η βυζαντινή μονή Αυγού, άρρηκτα δεμένη με το φυσικό τοπίο. Διάφοροι θρύλοι συνδέονται με το όνομά της. Η μονή δημιουργήθηκε από τις σκήτες των μοναχών του 11ου αι. και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα Μονής των Βράχων.

Παλαιά Μονή Φιλοσόφου, Δημητσάνα

Στη Δημητσάνα θα συναντήσετε το αρχαιότερο βυζαντινό μνημείο της Αρκαδίας και ένα από τα παλαιότερα της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 963 από τον Δημητσανίτη αρχιγραμματέα του Αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο.

Δείτε επίσης:

Πελοπόννησος: Τα 4 “μυστικά” της που αξίζει να ανακαλύψετε


Πελοπόννησος: 6 μουσεία που αξίζει να επισκεφθείτε

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα