Η μνήμη του Πολέμου στην Κοραή: Μια επίσκεψη με αφορμή την 28η Οκτωβρίου

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Η μνήμη του Πολέμου στην Κοραή: Μια επίσκεψη με αφορμή την 28η Οκτωβρίου

Τα υπόγεια τού κτιρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, που επιτάχθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις και στέγασε την Kommandatur, είναι από τους λίγους χώρους, που η ιστορία έχει μείνει «ζωντανή». Πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη με αφορμή την 28η Οκτωβρίου, που αξίζει να κάνετε και να έρθετε πιο κοντά στην ιστορία.

Ο λόγος για τον χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944: Κοραή 4. 

Λίγα λόγια για την ιστορία του κτιρίου

Μετά την είσοδο των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στην Αθήνα το πολυτελές μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην οδό Κοραή 4, επιτάχθηκε για να στεγάσει την Kommandatur και άλλες κατοχικές υπηρεσίες. Το κτίριο επιτάχθηκε καθώς ήταν ιδιαίτερα σύγχρονο για την εποχή του, με καταφύγια που ήταν θωρακισμένα με βαριές συμπαγείς σιδερένιες πόρτες και διπλά συμπαγή σιδερένια παραθυρόφυλλα προς τους φωταγωγούς. Έτσι, ήταν ιδανικός χώρος για απομόνωση των κρατουμένων, έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Σε όλη την περίοδο της κατοχής, τα κρατητήρια λειτούργησαν κυρίως ως κέντρα μεταγωγών, με τους κρατούμενους να μεταφέρονται στη συνέχεια στις φυλακές Αβέρωφ, στα γερμανικά στρατοδικεία, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε καταναγκαστικά έργα ή σε τόπους εκτελέσεων.| Φωτό: Μαρία Χατζηπέτρου

Στους τοίχους των θαλάμων, ιδιαίτερα του δευτέρου υπογείου, θα παρατηρήσετε τις χαραγμένες επιγραφές από τους κρατούμενους, με ονόματα, ημερομηνίες, μηνύματα, σκίτσα με πορτραίτα και διάφορα άλλα σχέδια.

Οι κατοχικές δυνάμεις δεν άφησαν αρχεία και η σύνθεση της ιστορίας γίνεται μέσα από τις επιγραφές που σώθηκαν, μικροαντικείμενα, προσωπικές σημειώσεις και μαρτυρίες. Διακόσια τριάντα εννέα ονόματα είναι καταγεγραμμένα μόνο στους τοίχους, αριθμός πολύ μικρότερος του πραγματικού αριθμού κρατουμένων, ο οποίος μένει ακόμα άγνωστος.

Φωτό: Μαρία Χατζηπέτρου

Σε αρκετές πόρτες βλέπει ο επισκέπτης από τη μια μεριά, αυτή των φρουρών, αγκυλωτούς σταυρούς, και από την άλλη τα λόγια των κρατουμένων: «νερό», «χωρίς νερό», «θέλω νερό».

Φωτό: Μαρία Χατζηπέτρου

Στο πρώτο υπόγειο, οι θάλαμοι Ι και ΙΙ πιθανότητα δεν αποτέλεσαν χώρους κράτησης. Σήμερα εκτίθεται εκεί η ναζιστική σημαία που κυμάτιζε στον τελευταίο όροφο του κτηρίου αλλά και αντικείμενα των κρατουμένων που ανακαλύφθηκαν στα υπόγεια: πακέτα τσιγάρων, σπίρτα, καραμέλες, μεταλλικά κύπελλα, καθώς και ένα ακέραιο γράμμα κρατουμένου μέσα σε αυτοσχέδιο φάκελο που εντοπίστηκε κρυμμένο σε κούφωμα πόρτας.

Ο χώρος αποτελεί μια επίσκεψη που ο καθένας πρέπει να κάνει, λόγω της σπουδαίας ιστορικής του σημασίας για την περίοδο της κατοχής.

 

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου φύγαμε για Θεσσαλονίκη


28η Οκτωβρίου: Ταινίες με ιστορικό ενδιαφέρον που αξίζει να δούμε

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα