Το ελαιόλαδο είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας και μια περιήγηση ανάμεσα σε ελαιώνες θα μας προσφέρει ένα σπουδαίο ταξίδι στη γαστρονομία και στην παράδοση. Αυτό θα γίνει μέσα από τον ελαιοτουρισμό στην Πελοπόννησο.
Οι must στάσεις του foodie ταξιδιώτη στην Πελοπόννησο
Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα έχει μακρόχρονη ιστορία 4.000 χρόνων. Το 65% της εγχώριας παραγωγής προέρχεται από την Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Markellos Olive: Ξέρατε πως μπορείτε να κάνετε ελαιοτουρισμό στην Πελοπόννησο μέσα σε 1 ώρα από την Αθήνα;
Θα έχετε την δυνατότητα να ξεναγηθείτε στις εγκαταστάσεις του οικογενειακού ελαιοτριβείου και στο τέλος να δοκιμάσετε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ενώ παράλληλα, να παρακολουθήσετε και το βιωματικό σεμινάριο εκπαίδευσης.
Το πιο εντυπωσιακό σημείο αυτής της εμπειρίας ελαιοτουρισμού είναι πως θα έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε όλα τα στάδια παραγωγής του ελαιολάδου, μέσω εικονικής πραγματικότητας, φορώντας μια μάσκα VR.
Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.
Ben Olive Mill
Στο Παραπούγκι, ένα μικρό χωριό της Καλαμάτας οι φυσιολάτρες σίγουρα θα βρουν έναν τόπο που θα λατρέψουν.
Στην αρχή θα βρεθείτε στο βιολογικό ελαιώνα ώστε να γίνει μία εισαγωγή στη καλλιέργεια της ελιάς ενώ θα παρακολουθείτε τα διαφορετικά είδη και ποικιλίες που υπάρχουν στο κτήμα.
Τα ελαιόδεντρα της κορωνέικης που κατοικούν μαζί με μία μεγάλη ποικιλία άλλων αγαθών όπως μελίσσια, βότανα και μανιτάρια θα κλέψουν τις εντυπώσεις καθώς η αλληλεπίδραση είναι μοναδική και αυθεντική.
Στη συνέχεια θα βρεθείτε εντός της μονάδας για να πάρετε μία γεύση για το πως παράγεται το ελαιόλαδο, πως φυλάσσεται και εμφιαλώνεται και στο τέλος ένα εξαιρετικό «μάθημα» γευσιγνωσίας ελιάς και ελαιόλαδου σας περιμένει με την συνοδεία τοπικών χειροποίητων προϊόντων.
Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.
Ελαιοτριβείο Κουφωλιάς
Η δραστηριότητα αυτής της οικογενειακής επιχείρησης ξεκινά από το 1970 και στο χώρο υπάρχει υπαίθρια έκθεση τμημάτων μηχανών από το παρελθόν έως σήμερα.
Το ελαιοτριβείο είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο έτσι ώστε να ενημερωθείτε για την παραγωγή του ελαιολάδου βήμα προς βήμα και συνάμα να δοκιμάσετε το ελαιόλαδο της Αρχαίας Ολυμπίας με χωριάτικο ψωμί και ντόπιες ελιές. Αρχικά θα περιηγηθείτε σε μια υπαίθρια έκθεση μηχανημάτων παραγωγής ελαιολάδου του περασμένου αιώνα.
Συνεχίζοντας, θα δείτε τις σύγχρονες εγκαταστάσεις όπου περιγράφονται όλα τα στάδια παραγωγής με λεπτομέρειες από τους ειδικούς. Στο τελευταίο μέρος της ξενάγησης θα δοκιμάσετε το Βιολογικό έξτρα παρθένο, το Π.Γ.Ε. Olympia έξτρα παρθένο, τα αρωματικά με δεντρολίβανο, ρίγανη, λεμόνι, αποκλειστικά δικής μας παραγωγής, καθώς και επιτραπέζιες ελιές με φρέσκο ζυμωτό ψωμί. Θα μάθετε όλα τα μικρά μυστικά για την αποθήκευση, την καλύτερη χρήση και τα υγιή χαρακτηριστικά του ελαιολάδου.
Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.
Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:
Φώτης Θεοχάρης: Ο ορειβάτης που θέτει στόχους πιο ψηλά από τις κορυφές
Προορισμοί για τον Νοέμβριο: Μέρη για εκδρομή στην αγκαλιά των βουνών