Μια διαδρομή ανάμεσα σε πυκνές εκτάσεις ελάτων του Μαινάλου και αλπικά ξέφωτα, στο φαράγγι του Λούσιου και στον ποταμό Ερύμανθο, στην πανέμορφη λίμνη του Λάδωνα και στην κοιλάδα του Αλφειού, σε βυζαντινές εκκλησίες και αρχαία μνημεία, σε πετρόκτιστα γεφύρια και αρχοντικά χωριά με περίτεχνες βρύσες και επιβλητικά καμπαναριά.
Τα βουνά της περιοχής έδωσαν το έναυσμα για τη μυθολογία του Αρκάδα θεού Πάνα και οι αρχαίες πόλεις της αναφέρθηκαν από τον περιηγητή Παυσανία. Η ιστορία του τόπου συνδέεται άρρηκτα με την επανάσταση του 1821. Καμπανάδες, χρυσοχόοι, γανωματήδες, κτίστες χάρισαν την τέχνη τους εντός και εκτός συνόρων. Δείγμα της παράδοσης αυτής αποτελεί η σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα.
Ποταμός Λάδωνας – Λίμνη Λάδωνα – Της Κυράς το Γεφύρι
Στα όρια Αχαΐας- Αρκαδίας ρέει ένας από τους ομορφότερους ποταμούς της Ελλάδος, ο ποταμός Λάδωνας. Τα νερά του κατρακυλούν από τις πλαγιές του Χελμού, διασχίζουν τη δυτική Αρκαδία και έρχονται να ενωθούν με τις πηγές του Αλφειού, στα σύνορα με την Ηλεία. Από το τεχνητό φράγμα δε (στην περιοχή Πήδημα), δημιουργήθηκε η μαγευτική τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, μέσα σε μια άγρια χαράδρα των βουνών. Σήμερα, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς φυσικούς βιοτόπους της Πελοποννήσου. Η αντίθεση του άγριου μέρους από τη μία, με τη γαλήνη του τοπίου της λίμνης από την άλλη, είναι μοναδική. Εκεί και της «Κυράς το Γεφύρι», πέτρινο, το οποίο κατασκευάστηκε τον 13ο περίπου αιώνα από την Αρχόντισσα της Άκοβας, την Κυρά και το οποίο αναδύεται από τον λασπωμένο βυθό της τεχνητής λίμνης κατά το φθινόπωρο, όταν τα νερά υποχωρούν και η στάθμη κατεβαίνει. Σήμερα ανάμεσα στο παλαιό γεφύρι και το πορθμείο που έχει δημιουργηθεί, υπάρχει και μια σύγχρονη γέφυρα για να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής.
Την πανέμορφη Τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα στεφανώνουν τα εξής γορτυνιακά χωριά στα διοικητικά τους όρια: Πουρναριά, Μουριά, Ξηροκαρύταινα, Βάχλια, Τρόπαια, Κοντοβάζαινα, Περδικονέρι, Μπουλιάρι, Συριαμάκος, Φτεριά, Μυγδαλιά, Κερπινή, Θεόκτιστο.
Δραστηριότητες: Ο ποταμός Λάδωνας και η ομώνυμη Λίμνη του προφέρουν ποικίλες δραστηριότητες και ανεπανάληπτες στιγμές στον επισκέπτη. Η λίμνη προσφέρεται για πικ-νικ, ελεύθερο κάμπινγκ, ψάρεμα, ποδήλατο, βαρκάδες και καγιάκ, αλλά και για πεζοπορία και χαλαρωτικούς περίπατους γύρω από αυτήν.
Λαγκάδια
Τα Λαγκάδια είναι ένα γραφικό ιστορικό χωριό της Γορτυνίας, 18 χλμ. από τη Δημητσάνα. Το αποκαλούν «κρεμαστό χωριό», καθώς είναι χτισμένο στα 1100 μέτρα σε κλίση 70 μοιρών, απολαμβάνοντας προνομιακή θέα στις κατάφυτες πλαγιές γύρω του. Οι Λαγκαδινοί ήταν ξακουστοί μάστορες και πελεκητές της πέτρας και η δεξιοτεχνίας τους, χαρακτηριστικό δε της δεξιοτεχνίας τους, είναι οι δυο προεπαναστατικοί ναοί, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και του Ιωάννου Προδρόμου.
Βαλτεσινίκο
Όμορφο, γραφικό και φιλόξενο κεφαλοχώρι της ορεινής Γορτυνίας, σκαρφαλωμένο στα 1150 μ., σε μία πλαγιά του βόρειου Μαινάλου, γεμάτο με καρυδιές, σπίτια πετρόκτιστα, με κόκκινες κεραμοσκεπές, επιβλητικές εκκλησιές, τρεχούμενα νερά. Μία επίσκεψη στη Δανειστική Βιβλιοθήκη και στο Λαογραφικό μουσείο γεμίζει ευχάριστα τη μέρα. Οι φυσιολάτρες μπορούν να περπατήσουν στα πολλά σηματοδοτημένα μονοπάτια γύρω από το χωριό, μέσα στο ελατοδάσος. Η ιστορική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το μοναστήρι της Παναγίας αλλά και μια βόλτα στη λίμνη του Λάδωνα μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Ιαματικά λουτρά Ηραίας
Οι Ιαματικές πηγές των Λουτρών Ηραίας θεωρούνται από τις σημαντικότερες στην ελληνική επικράτεια και προσελκύουν κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών. Το απόλυτα καθαρό φυσικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών δημιουργούν συνθήκες απόλυτης χαλάρωσης και ευεξίας.
Πλεονεκτήματα: ειδυλλιακό τοπίο, παρθένα φύση, ήρεμη ζωή, χαλάρωση, μύθος, ιστορία, φιλοξενία.
Γειτονικά αξιοθέατα
Δημητσάνα, Αρχαία Ολυμπία, Επικούρειος Απόλλων, Φαράγγια Γκούρας, Τουθόα, Λάδωνα, Αλφειού.
Γεύσεις
Η γαστρονομία του τόπου είναι πλούσια και με σπάνια χαρακτηριστικά. Γευτείτε το μέλι ελάτης Μαινάλου, παραδοσιακά ζυμαρικά, τυροκομικά και οίνους.
Περισσότερες πληροφορίες στο: gortynia.gov.gr