Λίμνη Άγρα: Ένας υδροβιότοπος ζωτικής σημασίας στο νομό Πέλλας

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 9'
Λίμνη Άγρα: Ένας υδροβιότοπος ζωτικής σημασίας στο νομό Πέλλας

Μόλις 6 λχμ. από το κέντρο της πόλης της Έδεσσας, θα συναντήσετε το γραφικό χωριό Άγρα. Εκεί και ένας πανέμορφος υδροβιότοπος, η ομώνυμη λίμνη.


Απόδραση στην Έδεσσα: Γιατί να γίνει ο φετινός χειμερινός προορισμός σας


Η λίμνη Άγρα, ονομάζεται σήμερα Υδροβιότοπος Άγρα – Νησίου – Βρυττών, δανείζεται δηλαδή τα ονόματα τριών παρόχθιων κοινοτήτων της περιοχής, καθώς οι κάτοικοι των τριών αυτών κοινοτήτων συνέβαλαν σημαντικά στη φροντίδα και τη διατήρηση της λίμνης.

Κατασκευάστηκε το 1953 και βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μέτρων. Ο υγρότοπος και η ευρύτερη περιοχή προστατεύεται από το δίκτυο NATURA 2000 λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενούν.

Όσον αφορά τη χλωρίδα της λίμνης, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Καλαμιώνες, μεγάλης έκτασης υδρόβια φυτά, νούφαρα καθώς και εντυπωσιακή δενδρώδης βλάστηση και όμορφα δάση γύρω από αυτήν. Πλατάνια, ιτιές, βελανιδιές, καστανιές και άλλα, συνθέτουν ένα κατάφυτο τοπίο. Και φυσικά σπάνια φυτά που καθιστούν τη λίμνη ζωτικής περιβαλλοντικής σημασίας.


Ανακαλύπτουμε την Ελλάδα διαφορετικά: 5 προορισμοί για οικοτουρισμό


Εξίσου σημαντική είναι και για την πανίδα της, μιας και η λίμνη αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο για την ορνιθοπανίδα, την ιχθυοπανίδα και την ερπετοπανίδα. Συγκεκριμένα, φιλοξενεί περισσότερα από 250 είδη πτηνών. Σπάνια πτηνά βρίσκουν επίσης καταφύγιο για την αναπαραγωγή τους στη λίμνη Άγρα, όπως ο μαυρογλάρονος. Βουβόκυκνοι, αργυροπελεκάνοι, αρπακτικά, ερώδιοι και άλλα σημαντικά και σπάνια πτηνά προστατεύονται σ’αυτόν το ξεχωριστό υδροβιότοπο.

Όλους τους μήνες του χρόνου, εκατοντάδες επισκέπτες, επισκέπτονται την περιοχή προκειμένου να θαυμάσουν το υπέροχο φυσικό τοπίο. Και φυσικά να απολαύσουν δραστηριότητες όπως κανό, οργανωμένες περιηγήσεις με βαρκάδα και πεζοπορία. Η τεχνητή λίμνη πρόκειται για ένα υπέροχο αξιοθέατο που κερδίζει τους λάτρεις της φύσης, της πεζοπορίας καθώς και των παρατηρητών της άγριας φύσης.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ

| Πρέσπες: Εξερευνήστε τον υδάτινο παράδεισο της Δυτικής Μακεδονίας

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα