Το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, στη Κεφαλλονιά, βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλ. βορειοδυτικά της Σάμης. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής. Παρόλα αυτά υπάρχει και τεχνητή είσοδος με σκαλοπάτια.
Όσα πρέπει να δοκιμάσετε στην Κεφαλονιά – Οι τοπικές συνταγές
Από την τρύπα που δημιουργήθηκε στην οροφή μετά την πτώση, είναι η φυσική πηγή φωτισμού του σπηλαίου και της λίμνης. Η λίμνη βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, έχει μήκος 160 μ. περίπου και το νερό έχει βάθος 10 μ. έως 40 μ. Σταλακτίτες ηλικίας 20.000 χρόνων με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου.
Αξίζει όταν επισκεφθείτε την Κεφαλλονιά να κάνετε βαρκάδα στο σπήλαιο, έτσι άλλωστε γίνεται και η ξενάγηση.
Note this:
Στο σπήλαιο βρέθηκαν ευρήματα που πιστοποιούν τη λατρευτική λειτουργία του σπηλαίου καθώς, κατά την αρχαιότητα, οι προϊστορικοί κάτοικοι λάτρευαν τον Θεό Πάνα και την παρουσία γυναικείων μορφών, τις γνωστές Νύμφες. Γι’ αυτό το λόγο το σπήλαιο Μελισσάνη ονομάζεται και Σπήλαιο των Νυμφών.
Αυτός που ανακάλυψε το σπήλαιο ήταν ο Ιωάννης Πετρόχειλος, ο οποίος υπήρξε ένας από τους ειδικούς στα σπήλαια. Όταν έφτασε στην Κεφαλλονιά το 1951 για να αναζητήσει τις φήμες για το σπήλαιο της Μελισσάνης, αρχικά βρήκε μαζί με τη σύζυγό του, ένα μικρό άνοιγμα. Κατεβαίνοντας με τη βοήθεια σχοινιών, αντίκρισαν μια υπόγεια λίμνη.
Αρχαιολόγοι και μελετητές που ακολούθησαν το έργο της αναζήτησης, βρήκαν χειροτεχνήματα που χρονολογούνται από τον 4ο και 3ο αιώνα π.Χ. Ένα από αυτά ήταν μια πήλινη φιγούρα του Θεού Πάνα και πήλινα πιάτα που απεικόνιζαν τη νύμφη Μελισσάνη. Επομένως, το σημείο τότε χρησιμοποιείτο και ως τόπος λατρείας.
Δείτε επίσης:
Όσα πρέπει να δοκιμάσετε στην Κεφαλλονιά – Οι τοπικές συνταγές
Ώρα για caving: Τα σπήλαια από τα οποία θα ξεκινήσετε τις εξερευνήσεις