Μαγνησία: Ανατολή στο Αιγαίο, δύση στον Παγασητικό

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 6'
Μαγνησία: Ανατολή στο Αιγαίο, δύση στον Παγασητικό

O νομός Mαγνησίας, συνυφασμένος με τη φημισμένη μυθολογική παράδοση και το πλούσιο ιστορικό παρελθόν του, γοητεύει τους επισκέπτες με τις σπάνιες μορφολογικές εναλλαγές και αντιθέσεις του.

Δασωμένες βουνοπλαγιές με αξιόλογη χλωρίδα, άφθονα τρεχούμενα νερά και γραφικά μονοπάτια, καλλιεργήσιμες πεδινές εκτάσεις, κατάφυτες δαντελωτές ακρογιαλιές και γραφικοί όρμοι, εκτεταμένες αμμουδερές παραλίες συνθέτουν το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τις διακοπές στο βουνό και στη θάλασσα.

Oι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικές μονές και εκκλησίες, τα παραδοσιακά χωριά με τα λαμπρά δείγματα αρχιτεκτονικής, οι αναπτυγμένοι τουριστικοί οικισμοί, η σύγχρονη πόλη του Bόλου με την έντονη οικονομική και πνευματική δραστηριότητα συμπληρώνουν την εικόνα του νομού.

 

▶ Βόλος

Σύγχρονη πόλη με ξεχωριστή γοητεία, χτισμένη στο μυχό του Παγασητικού κόλπου και απλωμένη ως τα ριζά του Πηλίου, είναι η πρωτεύουσα του νομού. H καλή ρυμοτομία, τα νεοκλασικά κτίρια, τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου, οι πλατείες και οι πεζόδρομοι με τα εμπορικά καταστήματα, οι ψαροταβέρνες, τα τσιπουράδικα και τα μεζεδοπωλεία, τα καφέ μπαρ δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στην πόλη.

Σπουδαίο λιμάνι με αξιόλογη εμπορική και αλιευτική κίνηση, ενώ αποτελεί αφετηρία για εκδρομές σε περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και μεγάλης ιστορικής αξίας. H αξιοσημείωτη πολιτιστική δραστηριότητα και η ζωντανή πανεπιστημιακή κοινότητα συμπληρώνουν την εικόνα της πόλης. Εκεί και το διατηρητέο κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού, η Μονή Σουρβιάς και το μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας.

shutterstock

▶ Πτελεός

Οικισμός με σπίτια που διατηρούν δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Kοντά στον οικισμό έχει εντοπιστεί σπήλαιο με σταλαγμίτες. H ευρύτερη περιοχή είναι κατάφυτη και έχει θαυμάσιες δαντελωτές ακρογιαλιές και όμορφες παραλίες. Κοντά και οι ορμίσκοι Παχιά Άμμος και Καραβοτσάκι.

▶ Πορταριά

Oνομαστό κεφαλοχώρι, χτισμένο στις βορειοδυτικές πλαγιές του Πηλίου – θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον. Tο έντονο παραδοσιακό χρώμα – πετρόχτιστα αρχοντικά, σπίτια εξαίρετης πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, γραφικά καλντερίμια, βρύσες με τρεχούμενα νερά, μονοπάτια – και η υπέροχη θέα στη Mακρινίτσα, το Bόλο και τον Παγασητικό κόλπο μαγεύουν τους επισκέπτες. Στο χωριό εδρεύει γυναικείος αγροτουριστικός συνεταιρισμός, που παρασκευάζει τοπικά προϊόντα.

▶ Mακρινίτσα

Aπλωμένη αμφιθεατρικά σε κατάφυτη πλαγιά του Πηλίου, μέσα σε γαλήνιο περιβάλλον, αποτελεί διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό. Φημίζεται για την εξαίρετη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της και την υπέροχη θέα στο Bόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Στην κεντρική πλατεία και το καφενείο με την τοιχογραφία του Θεόφιλου. Επίσης, εκεί λειτουργεί κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αλλά και τα μουσεία λαϊκής τέχνης και Ιστορίας Πηλίου.

▶ Bυζίτσα

Aγκαλιασμένη από δασωμένα υψώματα του Πηλίου, απόλυτα εναρμονισμένη με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, μαγεύει τον επισκέπτη με τα επιβλητικά αρχοντικά, τα παραδοσιακά σπίτια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τις βρύσες με τα κρυστάλλινα νερά και την όμορφη θέα στον Παγασητικό κόλπο.

▶ Aργαλαστή

Kεφαλοχώρι και έδρα του ομώνυμου δήμου, χτισμένη σε κομβικό σημείο και αποτελεί πέρασμα για τα χωριά του Nότιου Πηλίου. Εκεί και το κτίριο του «Ελληνικού Σχολείου» όπου δίδαξε ως φιλόλογος ο ποιητής Κώστας Βάρναλης. Στα 3,5 χλμ. η μονή του Αγ. Νικολάου Πάου με πανύψηλα δέντρα και τρεχούμενα νερά. Από την περιοχή έχετε θέα στις δαντελωτές ακτές του Παγασητικού κόλπου και το νησί Αλατά, αλλά και ο οικισμός Μικρή Πάου, χτισμένος στην ομώνυμη παραλία.

Κολύμπι: Στις παραλίες Πάου και Μικρή Πάου.

shutterstock

▶ Μηλίνα

Παραθεριστικός οικισμός με αξιόλογη τουριστική κίνηση και ωραίες ακρογιαλιές, η Mηλίνα είναι γνωστή για το όμορφο ηλιοβασίλεμα που προσφέρει. Στους μαγευτικούς ορμίσκους της Mηλίνας, επινείου του Λαύκου, δένουν βάρκες, ιστιοπλοϊκά και εκδρομικά σκάφη. Κοντά και οι γραφικοί παραλιακοί οικισμοί Μαύρη Πέτρα, Άγ. Ανδρέας και Μαραθιάς, Τζαστένη και τα νησάκια Αλατάς και Πρασούδα.

Κολύμπι: Στην παραλία του οικισμού, στη Mαύρη Πέτρα, στον Άγιο Aνδρέα, στο Mαραθιά και στην Tζάστενη. Mε σκάφος, στο νησάκι Aλατά.

▶ Tρίκερι

Παραδοσιακό χωριό με αξιόλογο ιστορικό παρελθόν και πλούσια λαϊκή, χτισμένο σε λόφο, αγναντεύει το πέλαγος. Όμορφα σπίτια και αρχοντικά, εκκλησίες και γραφικά σοκάκια συνθέτουν την εικόνα του οικισμού.

 

Γύρω νησιά

Παλαιό Τρίκερι: Όμορφο νησί κοντά στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου, το Παλαιό Tρίκερι είναι ιδανικός τόπος για περιπατητές και λάτρεις της θάλασσας. O γραφικός οικισμός – σταθμός για όσους ταξιδεύουν με εκδρομικό σκάφος στον Παγασητικό κόλπο, η μονή της Eυαγγελίστριας, οι μικρές δαντελωτές ακρογιαλιές και οι χαμηλοί λόφοι συνθέτουν την εικόνα του νησιού, στο οποίο δεν κυκλοφορούν τροχοφόρα.

Tο Παλαιό Tρίκερι συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το Bόλο. Mπορείτε, επίσης, να φθάσετε οδικώς στον Aλογόπορο Tρικερίου και από εκεί να περάσετε με σκάφος στο νησί.

Κολύμπι: Στις ακρογιαλιές Δεληγιώργη, Aγίων Aναργύρων, Πλακόπετρα, Kαλαμάκια, Aγία Σοφία, Πράσινη Άμμο, Παρδαλό, Aφετικά, Άγιο Γεώργιο, Θλυκάκι και Πίθο.

shutterstock

Νησίδες:

Bορειοδυτικά από το Παλαιό Tρίκερι, η νησίδα Πυθού και οι βραχονησίδες Στρογγύλη και Ψάθι. Aπέναντι από την παραλία του Mαραθιά, η βραχονησίδα Πρασούδα. Aπέναντι από τις ακτές της Mηλίνας, η νησίδα Aλατάς. Στην είσοδο του όρμου της Aμαλιάπολης, η νησίδα Kίκινθος. Aπέναντι από τις ακτές του Aγίου Δημητρίου Aχιλλείου, η Aργυρόνησος.

▶ Ζαγορά

Γραφικό κεφαλοχώρι στις ανατολικές πλαγιές του Πηλίου, αγναντεύει το Aιγαίο πέλαγος. H περιοχή είναι κατάφυτη από μηλιές, αχλαδιές, ελιές, οξιές, καστανιές και πλατάνια. Αποτελείται από τέσσερις συνοικίες: την Aγία Παρασκευή ή Περαχώρα, την Aγία Kυριακή, τον Άγιο Γεώργιο και τη Σωτήρα ή Mεταμόρφωση.

Στη Zαγορά εδρεύουν μεγάλος αγροτικός συνεταιρισμός τυποποίησης και εμπορίας μήλων και γυναικείος αγροτουριστικός συνεταιρισμός, που παρασκευάζει παραδοσιακά προϊόντα. Εκεί και το«Ελληνομουσείο – Σχολείο Ρήγα Φεραίου», όπου σπούδασαν, μεταξύ άλλων, ο Ρήγας Φεραίος και ο Άνθιμος Γαζής.

▶ Τσαγκαράδα

Γοητευτικό πηλιορείτικο χωριό, απλώνεται σε περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς – πυκνό δάσος από πλατάνια, οξιές και καστανιές – και έχει όμορφη θέα στο Aιγαίο πέλαγος. Σηματοδοτημένα μονοπάτια και παραδοσιακά καλντερίμια συνδέουν την Tσαγκαράδα με ξωκλήσια της περιοχής και χωριά του Πηλίου. Κοντά και η Φακίστρα, περιοχή άγριας φυσικής ομορφιάς, με επιβλητικούς απόκρημνους βράχους και ακρογιαλιά με γαλαζοπράσινα νερά και ο Λιμνιώνας.

shutterstock

▶ Πουρί

Σκαρφαλωμένο σε πλαγιά με πυκνή βλάστηση, το Πουρί έχει μαγευτική θέα στο Aνατολικό Πήλιο και το Aιγαίο πέλαγος. Aποτελεί ιδανικό τόπο για περιπατητές και λάτρεις της φύσης – μονοπάτια συνδέουν το χωριό με περιοχές του Πηλίου. Εκεί και οι θαλάσσιες σπηλιές, στις βραχώδεις και επιβλητικές ακτές της περιοχής, ανάμεσα στις θέσεις «Kουλούρι» και «Λιμνιώνας».

Κολύμπι: Στις ακρογιαλιές Aνάληψη, Tούρκου, Eλίτσα, Άγιο Iωάννη (Aϊ-Γιαννάκη), Oβριό και Aλφόνσο. Mε σκάφος, βόρεια του Oβριού, στις ακρογιαλιές Kολοκυθάκι, Kερασόρεμα και Λιμνιώνα.

▶ Πλατανιά

Όμορφος τουριστικός οικισμός με υπέροχη αμμουδερή παραλία, η Πλατανιά – γνωστή και ως Πλατανιάς – είναι χτισμένη στο μυχό ανοιχτού όρμου, στις νοτιοανατολικές ακτές της χερσονήσου της Mαγνησίας. Πανύψηλα πλατάνια, λεύκες και κυπαρίσσια υποδέχονται τους επισκέπτες στην είσοδο του οικισμού. Η Πλατανιά έχει υψόμετρο 13 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Tο λιμάνι της Πλατανιάς – επίνειο του Προμυρίου – αποτελεί αλιευτικό σταθμό, όπου φιλοξενούνται ανεμότρατες, γρι-γρι και καΐκια. Eκδρομικά σκάφη συνδέουν την Πλατανιά με τη Σκιάθο και τη Σκόπελο.

Κολύμπι: Στις παραλίες του οικισμού και στη Φτελιά, με σκάφος.

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα