Οι αμπελώνες του Αιγαίου

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Οι αμπελώνες του Αιγαίου

Δεμένα στο άρμα μιας αμπελοοινικής ιστορίας που ξετυλίγεται και φθάνει χιλιάδες χρόνια πίσω, τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους παρουσίαζαν ανέκαθεν μοναδικά κρασιά και ποικιλίες σταφυλιών άριστα εγκλιματισμένες στις κατά τόπους διαφορετικές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Μέσα από τους δρόμους της θάλασσας τα κρασιά των νησιών ταξίδεψαν στα λιμάνια του κόσμου, υφαίνοντας τον ιστό του μύθου που τα κράτησε στην μνήμη της ιστορίας για αιώνες.

Στη σύγχρονη εποχή βλέπουμε την οινική παράδοση είτε να συνεχίζεται, είτε να αναβιώνει στις περιοχές που είχε εγκαταλειφθεί, μέσα από τις κοπιαστικές προσπάθειες των συγχρόνων οινοποιών που καλλιεργούν κυρίως γηγενείς ποικιλίες. Αμπελοτόπια που λούζονται στον ήλιο και την αλμύρα, μελτέμια που ταλανίζουν αλλά και δροσίζουν τη γη και τα φυτα, καλλιέργεια σε δύσκολες κι απόκρημνες πεζούλες, άνυδρα ηφαιστειακά χώματα με μοναδικά terroirs, είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους που το Αιγαίο των ποιητών εξακολουθεί να μας χαρίζει οινικά μοναδικά διαμάντια.

 

Οι ετικέτες των Κυκλάδων

Αρχής γενομένης από τις Κυκλάδες πρώτος σταθμός στην ηφαιστειακή Σαντορίνη όπου υπάρχει ο παλαιότερος αυτόριζος αμπελώνας της Ευρώπης, αφού η φυλλοξήρα δεν πρόσβαλε το νησί ποτέ. Οι παράξενες «αμπελιές» της, κλέβουν τις εντυπώσεις και παράγουν μοναδικά ΠΟΠ κρασιά, ξηρά αλλά και γλυκά Vinsanto που αντέχουν στο χρόνο με το εντυπωσιακό Ασύρτικο να δεσπόζει και να αφήνει ανεξίτηλη την σφραγίδα του.

Στην Πάρο εκτός από την γλυκιά ΠΟΠ Μαλβαζία – η παραγωγή αυτού του διάσημου οίνου πέρασε διαδοχικά από το τρίγωνο Μονεμβασία, Πάρος και Κρήτη- θα συναντήσουμε και την μόνη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας που μια λευκή ποικιλία η Μονεμβασιά οινοποιείται μαζί με μια ερυθρή, την Μανδηλαριά, για να δώσει το ερυθρό ΠΟΠ Πάρος.

Όμως και σε όλες στις υπόλοιπες Κυκλάδες, μικρές ή μεγάλες, κάτω από την ομώνυμη προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, μικρά οινοποιεία με ποιοτικά κρασιά ξεφυτρώνουν κάθε χρόνο. Απαραίτητες στάσεις στην Τήνο για να το υπέροχο Μαυροτράγανο της και όχι μόνο, στην Άνδρο, την Νάξο και την Αμοργό και για την ρακή, στη Σύρο για ένα Ασύρτικο που μοσχοβολάει «Σαν τα μάραθα». Επισκέψιμα οινοποιεία επίσης υπάρχουν στη Σίκινο και την Μήλο, ενώ μια επίσκεψη στην κοσμοπολίτισσα Μύκονο για μια βόλτα στην Άνω Μερά είτε στο επισκέψιμο οινοποιείο είτε στο «Bistrot de Nicolas» – ένα wine restaurant που ειδικεύεται στην γαλλική γαστρονομική κουλτούρα – θα τέρψει πολλαπλά τον ουρανίσκο μας. ΠΟΠ Σαντορίνη, Πάρος, Malvasia Πάρος | ΠΓΕ Κυκλάδες, Αιγαίο

Ποικιλίες: Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι, Μονεμβασιά, Κουντούρα, Σαββατιανό, Ποταμίσι, Μανδηλαριά, Μαυροτράγανο, Μαυροκουντούρα, Λημνιό, Γαϊδουριά, Κατσανό, Μοσχάτο Λευκό, Αθήρι Μαύρο, Αηδάνι Μαύρο, Βάφτρα, Βοϊδομάτης, Φωκιανό.

Οινοποιεία: Βενετσάνος, Kτήμα Σιγάλας, Χατζηδάκης, Μπουτάρη Οινοποιητική, Gaia Wines, Santo Wines, Γαβαλάς, Αργυρός, Καραμολέγκος, Κάναβα Ρούσου, Κουτσογιαννόπουλος, Vassaltis, Volcanic slopes vineyards, Μικρά Θήρα, Κάναβα Χρυσού και Τσέλεπος, Αnhydrous Winery, Μωραΐτη, Moraitico – Γ. Μωραΐτη, Vaptistis Winery, Volacus Wine, T-oinos, Οινοποιία Σύρου, Μάναλης, Οινοποιείο Κωνσταντάκη.

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα