Στη δυτική πλευρά του νομού Κορινθίας και στις παρυφές του Χελμού και της Ζηρείας, βρίσκεται η περιοχή του Φενεού, η οποία μαγεύει κάθε εποχή αλλά ειδικά τον χειμώνα θα σας χαρίσει μοναδικές εικόνες.
Χειμερινή απόδραση στη Πελοπόννησο: Τα best of για διακοπές αυτόν τον χειμώνα
Η ορεινή περιοχή του Φενεού εκτείνεται σε ένα μεγάλο οροπέδιο, στεφανωμένο από πυκνά δασώδη βουνά, γειτονεύοντας δυτικά με το νομό Αχαΐας και νότια με το νομό Αρκαδίας. Περιλαμβάνει τμήμα του Χελμού, το μεγαλύτερο μέρος του όρους Κυλλήνη (Ζήρεια) και τις πρώην κοινότητες Μοσιάς, Μεσινού, Ματίου, Αρχαίας Φενεού (Καλυβίων), Γκούρας, Στενού, Συβίστας, Πανοράματος και Ταρσού, με έδρα τη Γκούρα.
Τι αξίζει να επισκεφθείτε γύρω από την περιοχή του Φενεού:
Ανάμεσα στον Χελμό και τη Ζήρεια, ο υπέροχος μικρόκοσμος του Φενεού περιλαμβάνει την πρωταγωνίστρια λίμνη Δόξα, πετρόχτιστα ορεινά χωριά, άφθονες υπαίθριες δραστηριότητες και γεύσεις που μένουν αξέχαστες.
Νεμέα: Η ελληνική Τοσκάνη περιμένει τους οινόφιλους
Η Φενεός ήταν πόλη-κράτος, από τις σπουδαιότερες μάλιστα, της Αρχαίας Αρκαδίας στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το χωριό Αρχαία Φενεός. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του χωριού υπάρχουν αξιόλογα εκθέματα που έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε.
Η λίμνη Δόξα
Η τεχνητή λίμνη Δόξα, που σχηματίζεται από το φράγμα Φενεού-Δόξας στα νερά του ποταμού Όλβιου. Το τοπίο της περιοχής είναι μαγευτικό, ενώ αξίζει να περπατήσετε στην περιμετρική διαδρομή. Σημείο αναφοράς είναι το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, που δεσπόζει στο κέντρο της λίμνης.
Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου
Το τριώροφο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (1693), πολύ κοντά στη λίμνη Δόξα, απ’ όπου θα μαγευτείτε από την εντυπωσιακή θέα στην περιοχή. Κατά την επίσκεψή σας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το γλυκό τριαντάφυλλο, που το φτιάχνουν οι μοναχοί.
Ο κάμπος του Φενεού
Τον πανέμορφο κάμπο του Φενεού, όπου καλλιεργούνται εξαιρετικής ποιότητας πατάτες, φασόλια, φακές και καρύδια που μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα της περιοχής.
Περιήγηση στα χωριά
Το κεφαλοχώρι είναι η Γκούρα, σκαρφαλωμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές της Ζήρειας, στα 1.200 μ. Όπως όλα τα χωριά της περιοχής, είναι γραφικό και πετρόκτιστο και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει η εκκλησία στη πλατεία του χωριού.
Επίσκεψη στην Παναγιά των Βράχων
Η Παναγιά των Βράχων, που βρίσκεται στον δρόμο για το χωριό Κάτω Ταρσός. Το τοπίο παραπέμπει στα Μετέωρα και δεν είναι περίεργο το ότι εκεί δημιουργήθηκε το αναρριχητικό πεδίο Φενεού. Πάνω από τις κατακόρυφες βραχώδεις πλαγιές υπήρχε το κάστρο της Ταρσού, το οποίο αλώθηκε από τον Μωάμεθ Β΄ το 1458. Κατά μία εκδοχή, μία από τις γυναίκες σώθηκε πηδώντας με το μωρό στην αγκαλιά της, καθώς σκάλωσε σε μια σχισμή. Εκεί χτίστηκε η Παναγιά των Βράχων.
Δείτε επίσης:
Γνωρίστε την ορεινή Κορινθία με αυτές τις δραστηριότητες