Σε υψόμετρο 697 μέτρα και χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το πανέμορφο πλατανόδασος των πηγών του Αροάνιου ποταμού, το Πλανητέρο είναι γνωστό για τους πολλούς νερόμυλους και τα ιχθυοτροφεία που διαθέτει.
Μια και τα Καλάβρυτα είναι ένας δημοφιλής φθινοπωρινός και χειμερινός προορισμός που όλοι αγαπάμε, είναι ευκαιρία να συνδυάσετε έτσι αφού σε μισή ώρα από τα Καλάβρυτα μπορείτε να βρίσκεστε σε ένα δασικό τοπίο που θα σας συγκλονίσει.
Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός». Το μεγαλύτερο μέρος του πλατανόδασους ανήκει στο δασαρχείο Καλαβρύτων και στην ένωση Μύλων, Νεροτριβών και Ιχθυοτροφείων του Πλανητέρου.
Καλάβρυτα: Τα ιστορικά αξιοθέατα που θα σας συγκινήσουν
Από το Πλανητέρο, ξεκινούν ορειβατικά μονοπάτια προς Ελατόφυτο, Μάζι (μισή ώρα) και Ντουρντουβάνα (6 ώρες). Eπίσης το μονοπάτι Ε4 προς Λουσούς (4 ώρες) και Καλάβρυτα (6,5 ώρες). Mέσα από την πλούσια βλάστηση διακρίνεται ψηλά το χωριό Άρμπουνας.
Ένα δάσος με υπεραιωνόβια πλατάνια, οι νεροτριβές – η μια από τις οποίες ακόμα λειτουργεί – και οι πηγές του Αροάνιου ποταμού με τα νερά που αναβλύζουν μέσα από τα βράχια κάνουν το Πλανητέρο αγαπημένο προορισμό.
Τα νερά που διασχίζουν το Πλανητέρο
Ο Αροάνιος ποταμός σχηματίζεται στην περιοχή των χωριών Πλανητέρο και Άρμπουνα από νερά της λεκάνης του Φενεού που φθάνουν από καταβόθρες.
Ρέει ώσπου να συναντηθεί με το Λάδωνα ποταμό. Το μήκος του είναι περίπου 10 χιλιόμετρα. Στις πηγές του ποταμού υπάρχουν εκτροφεία πέστροφας, πολλά εστιατόρια καθώς και παλιές νεροτριβές και νερόμυλοι.
Ένα χωριό που θα σας ανοίξει την όρεξη…
Στο Πλανητέρο υπάρχουν ταβέρνες που λειτουργούν γύρω από τις πηγές. Αυτό που επιβάλλεται να φάτε οπωσδήποτε είναι πέστροφα η οποία μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους. Η σπεσιαλιτέ βέβαια είναι με φρέσκο βούτυρο και αν δεν το έχετε ξαναδοκιμάσει, το Πλανητέρο είναι το μέρος για την πρώτη σας φορά!
Δείτε επίσης:
Καστρί: Φθινοπωρινή απόδραση στο “Πήλιο” της Αρκαδίας
Εξόρμηση στον Πάρνωνα: Τα γύρω χωριά και όσα αξίζει να δείτε