Ποια είναι τα ορόσημα του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα;

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Γεωγραφία της Ελλάδας: πόσα γνωρίζουμε πραγματικά; | iStock

Από το Άγιον Όρος και τα Μετέωρα μέχρι το Αιγαίο και την Κεντρική Ελλάδα, υπάρχουν ορισμένα ορόσημα του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα, που κάθε χρόνο προσελκύουν πλήθος ανθρώπων που θέλουν από κοντά να δουν τι κάνει ξεχωριστά αυτά τα μέρη. Πρόκειται για τοπία, φυσικά μνημεία και τόπους λατρείας που προκαλούν δέος.

Άγιον Όρος: Το κυριότερο από τα ορόσημα του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα

Το Άγιον Όρος, στη χερσόνησο του Άθω φιλοξενεί 20 μεγάλα μοναστήρια, τα οποία λειτουργούν ως ανδρώα ιερά κοινόβια. Αποτελεί ένα μνημειακό σύνολο παγκοσμίου ενδιαφέροντος, εγγράφηκε από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Για όσους μπορούν να επισκεφθούν το Άγιον Όρος, είναι βέβαιο πως θα νιώσουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία που δεν συγκρίνεται με κάτι άλλο.

Μετέωρα

Φωτό: Unsplash

Ο ασκητισμός στην περιοχή των Μετεώρων ξεκίνησε από τον 11ο αιώνα. Έξι μονές παραμένουν ενεργές ή ανακαινισμένες και σήμερα: της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Mεγάλου Μετεώρου, Μονή Βαρλαάμ, Μονή Ρουσάνου, Μονή Αναπαυσά, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Στεφάνου. Τα Μετέωρα είναι ένα ταξίδι που συγκλονίζει και το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής θα σας μείνει χαραγμένο στην μνήμη.


Μετέωρα: Τα καλύτερα ξενοδοχεία και η εναλλακτική διαμονή σε τροχόσπιτο


Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Πάτμος

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου είναι Ορθόδοξο μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1088 στην Χώρα της Πάτμου και το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Παράλληλα, στο μέσο της διαδρομής από τη Xώρα προς το λιμάνι της Σκάλας βρίσκεται το σπήλαιο της Αποκάλυψης, που κατά την παράδοση αποτέλεσε καταφύγιο του Ιωάννη. Στο σπήλαιο αυτό, και πάλι σύμφωνα με την παράδοση, έγραψε το Βιβλίο της Αποκάλυψης.

Μονή Δαφνίου

Η Μονή Δαφνίου, στο Χαϊδάρι, ιδρύθηκε το δεύτερο μισό του 11ου αιώνα. Ξεχωρίζει λόγω της εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής της και της ιδιαίτερης ψηφιδωτής διακόσμησης του ναού της μονής. Αυτά την καθιστούν ένα από τα πλέον σημαντικά μνημεία της βυζαντινής τέχνης. Από το 1990 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η ονομασία της μονής έχει συνδεθεί με το αρχαίο Ιερό του Δαφναίου Απόλλωνα, πάνω στο οποίο θεωρείται ότι έχει κτιστεί.

Παναγία της Τήνου

Φωτό: Unsplash

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα.

Ο ναός της Παναγίας της Τήνου κτίστηκε σε σημείο όπου βρέθηκε εικόνα της Παναγίας, κατά τη θρησκευτική παράδοση μετά από σχετικά οράματα της μοναχής Αγίας Πελαγίας.

Η εικόνα ανακαλύφθηκε μετά από ανασκαφές στις 30 Ιανουαρίου 1823.Η είδηση της εύρεσης της εικόνας, κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821 θεωρήθηκε καλός οιωνός και το νησί επισκέφτηκαν για αυτό το λόγο οι Κολοκοτρώνης, Μιαούλης, Νικηταράς και Μακρυγιάννης, για να προσκυνήσουν.

Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, Αμοργός

Φωτό: Shutterstock

Είναι κτισμένη στην απόκρημνη νότια ακτή του νησιού, σε υψόμετρο 300 μέτρα.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η εικόνα της Παναγιάς Χοζοβιώτισσας έφτασε την εποχή της Εικονομαχίας δια θαλάσσης στον όρμο της Αγίας Άννας, κοντά στη μονή. Το μοναστήρι θεωρείται ότι κατασκευάστηκε τον 9ο αιώνα, την εποχή της άφιξης της εικόνας. Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α΄ Κομνηνός εκχώρησε με βασιλικό χρυσόβουλο σταυροπηγιακά δικαιώματα στη μονή το 1088.

Δείτε επίσης:

4 “μυστικά” της Εύβοιας που πρέπει να ανακαλύψετε


Η απόλυτη travel bucket list για το 2022: Το Διακοπές προτείνει

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα