3 νηστίσιμες μοναστηριακές συνταγές από τα μαγευτικά Μετέωρα

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
3 νηστίσιμες μοναστηριακές συνταγές από τα μαγευτικά Μετέωρα

Ο γαστρονομικός πλούτος των Τρικάλων, που γεννήθηκε στις ρίζες των Μετεώρων και των βουνών του, αναδεικνύεται σημαντικά μέσω του «Meteorisimo». Μια πρωτοβουλία του προέδρου Επιμελητηρίου Τρικάλων, Βασίλη Γιαγιάκου.

Ένα πάντρεμα των τοπικών προϊόντων με τη σύγχρονη γαστρονομία αποτελούν τη νέα γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής, για την ανάδειξη των τοπικών γεύσεων και της Μοναστικής κουζίνας των Μετεώρων.

Γνωρίζοντας τις ξεχωριστές γεύσεις της περιοχής θα ακολουθήσετε την αιώνια διαδρομή στον τόπο, στο χρόνο και στη ψυχή των ανθρώπων που μέχρι σήμερα κρατούν της παραδόσεις αναλλοίωτες.

Στο Meteorisimo θα βρείτε παραδοσιακές συνταγές και μοναστηριακά, νηστίσιμα πιάτα, ιδανικά για την περίοδο της Σαρακοστής και όχι μόνο.

Ντολμαδάκια με ταχίνι

Τα υλικά που θα χρειαστείτε: 400 γρ. αμπελόφυλλα (από βάζο), 1 μέτριο κρεμμύδι (στον τρίφτη), 1 μέτριο κολοκυθάκι (στον τρίφτη), 1 ντομάτα (ψιλοκομμένη), 2 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο), 2 κ.σ. άνηθο (ψιλοκομμένο), 1 κούπα ρύζι, 1 κούπα νερό, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.

Για τη σάλτσα: 1 κούπα ταχίνι, 1 κούπα ζωμό από τα ντολμαδάκια, 2 λεμόνια (το χυμό τους), 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι.

Πηγή: Meteorisimo.com

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα στραγγίζουμε καλά. Σοτάρουμε σε κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι και το κολοκυθάκι. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να κολλάει. Προσθέτουμε την ντομάτα, τα μυρωδικά και το νερό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σωθούν όλα τα υγρά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση μας. Τυλίγουμε ένα – ένα τα ντολμαδάκια. Σε κατσαρόλα βάζουμε τα φύλλα που μας περίσσεψαν και στρώνουμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο. Ρίχνουμε νερό να τα καλύπτει και λίγο ελαιόλαδο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά.

Για τη σάλτσα: Σε μία μπασίνα ρίχνουμε το ταχίνι και λίγο – λίγο το λεμόνι, ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Μετά προσθέτουμε το ζωμό από τα ντολμαδάκια και στο τέλος το θυμάρι. Αν χρειαστεί βάζουμε λίγο ζωμό ακόμη ή νερό.

Σερβίρουμε ρίχνοντας τη σάλτσα πάνω στα ντολμαδάκια ή αν θέλουμε ξεχωριστά.

 

Ρύζι με κόκκινη σάλτσα και μανιτάρια

Πηγή: Meteorisimo.com

Τα υλικά που θα χρειαστείτε: 1 κιλό ρύζι κίτρινο, 2 κιλά νερό ή ζωμό λαχανικών, 300 γρ. ντομάτα (κονκασέ ή φρέσκια), 600 γρ. μανιτάρια λευκά, 1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 πιπεριά πράσινη, 1 πιπεριά κόκκινη, βασιλικό, δυόσμο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Κατόπιν, προσθέτουμε τα μανιτάρια και μετά από λίγο τη ντομάτα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι (πλυμένο) και το νερό (ή ζωμό). Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα μυρωδικά μας. Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί και σερβίρουμε.

 

Λαχανόπιτα – Χορτόπιτα

*Συνηθίζεται να φτιάχνεται με φέτα, ωστόσο την περίοδο της νηστείας, μπορείτε να την φτιάξετε χωρίς τυρί.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε: Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι, νερό (όσο πάρει), λίγο ξύδι, αλάτι. Για τη γέμιση: 1 κιλό χόρτα (πράσο, σπανάκι, λάπατο, παζί, τσουκνίδα, άνηθο), 1 φλ. λάδι.

Πηγή: Meteorisimo.com

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Σε μπασίνα ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε λίγο ξύδι και το νερό ζυμώνοντας.  Πρέπει να έχουμε μία μαλακή και ομοιόμορφη ζύμη. Χωρίζουμε σε 12 ίσα κομμάτια και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30’.

Για τη γέμιση: Κόβουμε τα χόρτα, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Τα τοποθετούμε σε μπασίνα με το λάδι, αφού πρώτα τα έχουμε τρίψει με λίγο αλάτι για να μαραθούν.

Για την πίτα: Ανοίγουμε 12 φύλλα και τοποθετούμε τα 3 σε λαδωμένο ταψί, λαδώνοντάς τα μεταξύ τους. Τα τοποθετούμε έτσι ώστε να περισσεύουν από το ταψί μας, για να σχηματίσουμε «κόθρο». Απλώνουμε λίγη γέμιση και προσθέτουμε 1 φύλλο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να μας τελειώσει η γέμιση (για 5 ακόμη φύλλα). Τοποθετούμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα από πάνω, λαδώνοντάς τα μεταξύ τους.  Λαδώνουμε από πάνω και χαράζουμε την πίτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC  για περίπου 1 ώρα.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Meteorisimo και ανακαλύψτε μοναδικές συνταγές της Τρικαλινής γαστρονομίας.

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα