Λιλιπούτεια κουτούκια όπου μικρές κομπανίες παίζουν μουσική. Ταβέρνες με φρέσκα ψάρια του Θρακικού πελάγους -βάτο που τον κάνουν αχνιστό, γοφάρι, φαναροουρά. Εστιατόρια με όλων των ειδών τα κρεατικά και τις θρακιώτικες συνταγές που έχουν επιρροές από τη Μικρασιάτικη κουζίνα και τις γαστρονομικές παραδόσεις των διαφορετικών λαών που έζησαν εδώ. Street food με αυθεντικό ιταλικό φαγητό.
Και ντιζαινάτα all day restaurants-bars: Θα ανοίξουν από τις 8 το πρωί για να σερβίρουν πλούσια πρωινά στις περιποιημένες μαμάδες που αφήνουν τα παιδιά στο σχολείο και συναντιούνται εκεί σε μικρές και μεγάλες παρέες. Θα γεμίσουν με κόσμο την ώρα του brunch που έχει γίνει «θεσμός» στην Αλεξανδρούπολη, όπως και του μεσημεριανού ή του δείπνου. Ζωντανή jazz, βραδιές σούσι, live σαξόφωνο και διάφορα events οργανώνονται συχνά, και τα μενού τους δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν αυτά των εστιατορίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Ας δούμε μερικές από τις καλύτερες επιλογές.
Omen Deli and Wines. Ξεχωρίζει στην πόλη και αποτελείται από ένα εξαιρετικό delicatessen και το εστιατόριο-καφέ-μπαρ. Το κατάστημα με το απίθανο χρωματιστό ντεκόρ -μια μίξη Βιενέζικου, Μεξικάνικου και Γαλλικού στυλ- είναι ασφυκτικά γεμάτο με προϊόντα από όλη την Ελλάδα. «Προτείνουμε deli προϊόντα, βιολογικά, ενεργειακά, φυτικής προέλευσης συμπληρώματα διατροφής, πολλά τοπικά βότανα και άλλα», θα μας πει ο Ιωάννης, ένας από τους συνεταίρους του μαγαζιού, μαζί με τον Λεωνίδα και τον Δημήτρη Πλιάχα.
Ο Δημήτρης είναι οινολόγος, με σπουδές στη Βουργουνδία, που ασχολείται με το κρασί περισσότερα από 20-25 χρόνια. Εξ ου και το delicatessen του Omen εντυπωσιάζει με την κάβα του που περιλαμβάνει 1800 ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα. «Φέρνουμε και κρασιά από μικρά οινοποιεία κοντά στην Αλεξανδρούπολη και τα προτείνουμε σε ποτήρι, ώστε να τα δοκιμάσει ο κόσμος», προσθέτει ο Ιωάννης.
Οι πελάτες που ενδιαφέρονται για το καλό κρασί μπορούν να επιλέξουν κάποιο από την κάβα και να συνοδέψουν με αυτό το φαγητό τους, ή να ακολουθήσουν τις προτάσεις του σομελιέ. Επίσης, μπορούν να φτιάξουν ποικιλίες με αλλαντικά και τυριά του καταστήματος που κόβονται επιτόπου. Πολύ ωραία διακοσμημένη και ευρύχωρη είναι η σάλα-αίθριο με το μικρό μπαρ. Εκεί σερβίρονται τα πάντα -από πρωινό και brunch μέχρι δείπνο. Από τα πιάτα του brunch ξεχωρίζει ο καγιανάς και από το μενού το κριθαρότο μανιταριών και το New York, που είναι μια ιδιαίτερη κοπή κρέατος και το σερβίρουν με ψητά λαχανικά.
Υπάρχουν 60 διαφορετικές ετικέτες κρασιών σε ποτήρι και το σερβίρισμα του φαγητού ξεκινάει στις 2 το μεσημέρι.
Τρίτη και Τετάρτη οργανώνουν βραδιές σούσι, Παρασκευή live και κάθε μήνα παρουσιάσεις κρασιών από οινοποιούς που συνδυάζονται με ένα ειδικό μενού. Από 20-30 ευρώ/άτομο.
Tηλ. 25510 20025
Ελευθερίου Βενιζέλου 41
Kerouak Urban Garden and Lounge Bar. Πολύ δημοφιλές στην πόλη είναι αυτό το εντυπωσιακό all day εστιατόριο-μπαρ που στεγάζεται σε νεοκλασικό οίκημα. Το σκεπαστό αίθριο με την τεχνητή βλάστηση και το ζωγραφιστό παγώνι -έμβλημα του μαγαζιού- παραπέμπει στον κήπο που υπήρχε εκεί παλαιότερα. Το ντεκόρ φέρει την υπογραφή του διακοσμητή Γιώργου Παντελούκα.
Προσφέρουν brunch με γλυκά και αλμυρά πιάτα και το μενού του εστιατορίου που περιλαμβάνει πιάτα μεσογειακής- ελληνικής κουζίνας. Ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, το ριζότο μανιταριών και το κοτόπουλο με τραχανά.
Στο μπαρ φτιάχνουν 12 signature cocktails -3 από τα οποία είναι χωρίς αλκοόλ.
Διοργανώνουν μουσικά και γαστρονομικά events, παίζει Dj και κάθε Τρίτη υπάρχει live με suing, jazz, bolero, bossa nova.
Βrunch με καφέ από 10 ευρώ/άτομο. Φαγητό από 20-25 ευρώ/άτομο.
Τηλ. 25510 82222
Ι. Καβύρη 13
Τierra Corte Café and Resto Bar. Το ραντεβού μας είναι στις 8.30 το πρωί και συναντάμε τον Κοσμά που δεν προλαβαίνει να ετοιμάζει καφέδες και σοκολάτες ροφήματα με ασυνήθιστες γεύσεις -μεταξύ των οποίων apple pie, τσουρέκι και lemon pie. Ο χώρος είναι μεγάλος και πολύ ωραία διακοσμημένος και το μαγαζί έχει γίνει αγαπημένο των ντόπιων, αλλά και των επισκεπτών.
Η κουζίνα είναι ανοιχτή από τις 9 μέχρι τις 12 μ.μ., στην κάβα τους υπάρχουν 150 επιλεγμένες ετικέτες κρασιών και έχουν καθιερώσει happy hour με φαγητό. Ξεχωρίζουν τα πιάτα με κρέας, οι πίτσες, τα ριζότα.
Κάθε Πέμπτη έχουν live με τζαζ και έντεχνη μουσική, οι Παρασκευές είναι αφιερωμένες στο σούσι, ή στο μεξικάνικο φαγητό, και τις Κυριακές παίζει live σαξόφωνο.
Από 28-30 ευρώ/άτομο.
Tηλ. 25510 35005
Λεωφόρος Δημοκρατίας 328
Fleur de Lis -Coffee and Cocktail Project. Χωρίζεται σε δυο μικρούς και ωραία διακοσμημένους χώρους. Στον ένα σερβίρουν καφέ και στον άλλο, με τη μεγάλη μπάρα, φαγητό-ποτό.
Αξίζει να δοκιμάσετε τις γεύσεις του brunch τους και τα pancakes. Επίσης, σαλάτες και διάφορα κυρίως πιάτα, μεταξύ των οποίων dry aged beef tagliata, tartare, pasta, bao bans κ.α. Eιδικεύονται στα κοκτέιλς από τα οποία ξεχωρίζουν το voodoo statue, το holy water, το Baja summertime, το afternoon relaxation. Διαθέτουν και λίστα με επιλεγμένες ετικέτες κρασιών.
Τηλ. 25510 223660
Λεωφόρος Δημοκρατίας 393
Χόβολη. Ο αρμένικης καταγωγής, Κάρεν άνοιξε το μαγαζί του σε ένα ωραίο σημείο της πόλης με θέα στη θάλασσα, το 2018. Ωστόσο έχει εγκατασταθεί εδώ μαζί με την οικογένειά του από το 1994. «Το μαγείρεμα ήταν χόμπι για μένα, μου άρεσε να μαθαίνω πώς έφτιαχναν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μου στην Αρμενία τα φαγητά. Όταν ήρθαμε στην Αλεξανδρούπολη θέλησα να κάνω ένα εστιατόριο με κρέατα ψημένα με τον δικό μας πατροπαράδοτο τρόπο και στο μενού να υπάρχουν μόνο κάποια λίγα μαγειρευτά».
Έτσι, κάθε μέρα πηγαίνει στην αγορά με το μηχανάκι του, γυρνώντας από χασάπη σε χασάπη για να βρει τις πιο φρέσκες πρώτες ύλες. «Μοιάζει με κυνήγι», λέει. «Στον ένα βρίσκω αρνάκι, στον άλλο συκώτι και ούτω κάθε εξής» προσθέτει, και μου δείχνει το ειδικό μηχάνημα που έχει αγοράσει για να παλαιώνει τα κρέατά του.
Στη Χόβολη θα δοκιμάσετε κεμπάπ σε διάφορες γεύσεις, χοιρινά παϊδάκια, κοτόπουλο κ.α. Από τις αρμένικες συνταγές, πάντως, ο Κάρεν ξεχωρίζει μια που τη θεωρεί «βασίλισσα της βίγκαν κουζίνας και super food» και είναι οι νηστίσιμοι ντολμάδες. «Τους κάνουμε με λάχανο τουρσί και η γέμιση περιλαμβάνει φασόλια, ρεβίθια, φακές. Ορισμένα από αυτά είναι βρασμένα και άλλα όχι. Τα κάνουμε μίγμα μαζί με κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι, και τα τυλίγουμε. Μετά ψήνουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα και τους τρώμε κρύους», λέει στο τέλος της συνομιλίας μας.
Στη Χόβολη σερβίρουν και 25 ετικέτες αρμένικης μπύρας.
Από 20 ευρώ/άτομο.
Τηλ. 25510 37777
Bασιλέως Αλεξάνδρου 50
Mezze. Ο Θανάσης Δημάρης άνοιξε το εστιατόριό του τον Μάιο του 2023 και έχει ήδη γίνει στέκι για πολλούς ντόπιους. Λειτουργεί μόνο μεσημέρι (12 με 6 μ.μ.). Σερβίρει πολύ νόστιμους μεζέδες για ρακί, ούζο, και κρασί, καθώς και κυρίως πιάτα με ολόφρεσκα κρέατα και ψάρια -όπως σαρδέλα, γαύρο, βάτο, γαλέο, μπακαλιαράκι, φαναροουρές. Στο μενού ξεχωρίζουν η γαριδομακαρονάδα, τα σαγανάκια, τα αχνιστά ψάρια, ο καβουρμάς με αυγά. Από 15-20 ευρώ/άτομο.
Τηλ. 25510 38550
Λεονταρίδου 11
Umami Pasta Fresca. Θεωρείται take away-delivery. Παρόλα αυτά όπως λέει ο ιδιοκτήτης του Γιώργος Τουρατζής, «εδώ μαγειρεύουμε σαν εστιατόριο και απλά προσφέρουμε τα πιάτα ως street food. Φτιάχνουμε κάθε μέρα 10-12 σάλτες και τέσσερα διαφορετικά φρέσκα ζυμαρικά».
Όση ώρα μιλάμε από μπροστά μας παρελαύνουν χάρτινες συσκευασίες με κοτολέτες, κοτόπουλο με κρέμα παρμεζάνα Ιταλίας χειροποίητη, αυθεντική καρμπονάρα, σαλάτες και τιραμισού. Το γλυκό αυτό μάλιστα έγινε επιτυχία από την πρώτη μέρα, όπως λέει ο Γιώργος που έχει σπουδάσει στο Λονδίνο γευσιγνωσία κρασιού και μάνατζμεντ. Εξ ου και οι 52 ετικέτες κρασιών από την Ιταλία, τη Γαλλία, τον Νέο Κόσμο και φυσικά την Ελλάδα. Από 8-15 ευρώ/άτομο.
Τηλ. 25510 65600
Eμπορίου 126