Τα Καλάβρυτα τον χειμώνα βρίσκονται στα καλύτερά τους. Το χιονοδρομικό κέντρο και το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο, σχηματίζουν τον απόλυτο χειμερινό προορισμό από τον οποίο δεν λείπουν οι μοναδικές γεύσεις. Τα τοπικά προϊόντα των Καλαβρύτων είναι από μόνα τους μια πολύ καλή αφορμή για ταξίδι, ώστε να γεμίσετε τις αποσκευές με αγνά προϊόντα.
Τα τοπικά προϊόντα των Καλαβρύτων είναι ο λόγος που θα κάνετε το επόμενο ταξίδι σας σε αυτόν τον τόπο
Τα τυριά της περιοχής
Τα Καλάβρυτα είναι κυρίως γνωστά για την βαρελίσια φέτα ΠΟΠ, τη μυζήθρα, τη γραβιέρα και τη φορμαέλα τους καθώς και για το γάλα και το γιαούρτι.
Η Φορμαέλα Καλαβρύτων
Πρόκειται για ένα τυρί που μοιάζει με τη φορμαέλα της Αράχωβας. Είναι παραδοσιακό τυρί στα χωριά των Καλαβρύτων, ιδιαίτερα της Αροανίας και της Βαλμαντούρας. Οι παρασκευαστές του, γεμίζουν τις φόρμες, με το τυρόπηγμα και πιέζουν καλά. Ύστερα το βράζουν, όπως είναι μέσα στις φόρμες, μέσα σε τυρόγαλο με αλάτι και το αφήνουν να ωριμάσει εκεί για λίγες ημέρες. Το τελικό στάδιο ωρίμανσης της φορμαέλας είναι να κρεμαστεί στον αέρα και να στεγνώσει.
Foodie Alert: Ανακαλύπτουμε τα τυριά της Πελοποννήσου
Ζυμαρικά
Σε όλα τα καταστήματα με τοπικά προϊόντα θα βρείτε μια ποικιλία ζυμαρικών που θα σας ξετρελάνουν. Σε διάφορες εκδοχές, όπως με σπανάκι, καρότο ή ντομάτα, αυτά τα αγνά ζυμαρικά αποτελούν τη βάση για τις πεντανόστιμες μακαρονάδες που θα φτιάξετε στο σπίτι.
Foodie’s Guide: Ο γύρος της Αθήνας σε 4+1 μακαρονάδες
Ρίγανη από τα βουνά των Καλαβρύτων
Στα περισσότερα μέρη που θα ταξιδέψετε στην Ελλάδα θα βρείτε την αγαπημένη σε όλους μας ρίγανη. Έτσι, μετά την επίσκεψη στα Καλάβρυτα απαγορεύεται να φύγετε με λιγότερο από ένα σακουλάκι αποξηραμένη ή ένα ματσάκι φρέσκια ρίγανη!
Κάστανα
Οι καστανιές στα Καλάβρυτα είναι στον ιδανικό τόπο. Ευδοκιμούν σε μεγάλο υψόμετρο και οι καρποί τους ωριμάζουν από Σεπτέμβρη ως Νοέμβρη, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποικιλία. Παράλληλα, θα μπορέσετε να παρευρεθείτε και στις τοπικές Γιορτές Κάστανου, που γίνονται σε αρκετά χωριά (όπως στο Αγρίδι).
Τα κάστανα θα τα βρείτε είτε φρέσκα, είτε σε γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα!
Ροδοζάχαρη
Ένα αγαπημένο γλυκό του κουταλιού που αξίζει να πάρετε και να συνοδεύετε με αυτό τον καφέ σας στην πόλη.
Η ροδοζάχαρη αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα παραδοσιακά προϊόντα των Καλαβρύτων. Μια καλά φυλαγμένη συνταγή, που αξιοποιεί τα ροδοπέταλα από τα αρωματικά τριαντάφυλλα του τόπου και δίνει ένα από τα πιο ιδιαίτερα γλυκά, με το όμορφο ροζ χρώμα.
Μέλι
Το μέλι Καλαβρύτων είναι ξακουστό για την γεύση του, την εξαιρετική του ποιότητα, το άρωμα και τις ιδιότητές του. Οι ποικιλίες που κυριαρχούν στα βουνά των Καλαβρύτων είναι το μέλι ελάτης, το μέλι κόκκινης ελάτης, μέλι βελανιδιάς, το μέλι καστανιάς, το μέλι δάσους, το πευκόμελο, και το μέλι άνθεων. Θα βρείτε επίσης γύρη, βασιλικό πολτό, βάμμα πρόπολης και κηραλοιφές!
Πέστροφες
Στα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα στο Πλανητέρο, που βρίσκεται στους πρόποδες του Χελμού, στις πηγές του Αροάνιου ποταμού, αλλά και στην Ψωφίδα πλάι στον ποταμό Ερύμανθο, βρίσκονται οργανωμένες μονάδες που εκτρέφουν πέστροφες.
Πλανητέρο Καλαβρύτων: Ένα μοναδικό πλατανόδασος χρωμάτων
Κρασί
Γνωστά είναι τα κρασιά της περιοχής από τον τοπικό Ροδίτη, τα οποία ταιριάζουν υπέροχα με τα άλλα προϊόντα της περιοχής, όπως την φέτα Καλαβρύτων, τα αιγοπρόβεια κρέατα μαγειρεμένα με τις ελληνικές λευκές σάλτσες (λαδολέμονο, λαδορίγανη, αυγολέμονο) που αναζητούν λευκό κρασί με τραγανή γεύση.
Δείτε επίσης:
Γεύσεις από Γρεβενά: Παραδοσιακές συνταγές της πόλης των μανιταριών
Μαγειρεύουμε Ελλάδα: Γλυκές & αλμυρές συνταγές με σύκο που θα λατρέψετε