Food culture: Αυτοί είναι οι πιο ξεχωριστοί κεφτέδες από όλη την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'

Η λίστα με τους κεφτέδες που μπορεί να κανείς να συναντήσει σε κάθε μικρή ή μεγάλη γωνιά της χώρας, είναι ατελείωτη. Καθώς τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε αδυναμία στη συντήρηση φρέσκων υλικών, ή όπως ήταν λογικό, έπρεπε να χρησιμοποιηθούν περισσότερο τα ντόπια υλικά, ορισμένα μέρη έχουν ταυτιστεί περισσότερο με κάποιες συνταγές. Ας δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μερικούς κεφτέδες από όλη την Ελλάδα που είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε στις διακοπές μας.

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης

Πηγή: Unsplash

Μια άκρως αντιπροσωπευτική συνταγή της Σαντορίνης, χάρη στη μοναδικά νόστιμη σαντορινιά ντομάτα! Για αυτή τη συνταγή, λοιπόν, θα χρειαστεί να πλυθούν οι ντομάτες και να τις ψιλοκόψετε με το μαχαίρι. Σε ένα μεγάλο σκεύος, ανακατεύετε μαζί με 2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, ρίγανη, θυμάρι, αλατοπίπερο και αλεύρι τόσο, όσο να δημιουργηθεί ένας χυλός.

Σε καυτό ελαιόλαδο, ρίχνετε με το κουτάλι τους κεφτέδες και τηγανίζετε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα!

Πηγή: Unsplash

Φραγκοκεφτέδες Σύρου

Οι φραγκοκεφτέδες είναι μια παραδοσιακή συνταγή από τη Σύρο. Παρασκευάζονται από χοιρινό κιμά και μαραθόσπορο, ενώ συνοδεύονται συνήθως από δροσιστικό γιαούρτι.

Για τους κεφτέδες, από το προηγούμενο βράδυ ανακατεύετε σε ένα μπολ τον κιμά με τον μαραθόσπορο (για να αρωματιστεί καλύτερα ο κιμάς). Ο κιμάς πρέπει να είναι χοιρινός και αρκετά χοντροκομμένος! Όταν έρθει η ώρα να τους μαγειρέψετε,  σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε (ενδεικτικά για 1 κιλό κιμά) σε μέτρια φωτιά 1 κρεμμύδι σε 2 κ.σ ελαιόλαδο για 1΄-2΄ και το αφήνετε να κρυώσει. Αφαιρείτε την κόρα του ψωμιού και το βρέχετε με νερό.

Έπειτα “στύβετε” το ψωμί, ώστε να φύγει το νερό και σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το μείγμα, με τον κιμά, το κρεμμύδι, το ψωμί, και χυμό από μισό λεμόνι. Ζυμώνετε το μείγμα και πλάθετε τα κεφτεδάκια. Τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν.

Κεφτεδάκια χοιρινά Μυκόνου

Η παραδοσιακή μυκονιάτικη εκδοχή των κεφτέδων στο μόνο που διαφέρει είναι ο κιμάς. Θα χρειαστείτε, λοιπόν, 1 κιλό χοντροκομμένο κιμά από χοιρινό λαιμό. Για να βγει η συνταγή όπως πρέπει, χρειάζεται να ζητήσετε από τον κρεοπώλη σας να το κόψει με το μαχαίρι.

Όσον αφορά την εκτέλεση και τα υλικά, η συνταγή δεν διαφέρει  με την κλασική συνταγή των κεφτέδων με κιμά, αφού έχει τα ίδια υλικά. Η μόνη διαφορά βρίσκεται στην υφή του κρέατος και γι’ αυτό πρέπει να δώσετε βάση σε αυτό το σημείο!

Κεφτεδάκια μακάλο (Φλώρινα)

Πηγή: Unsplash

Στην ουσία μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας παραλλαγή αυτής της συνταγής πολύ απλά. Φτιάχνετε τους κλασικούς κεφτέδες με μοσχαρίσιο κιμά τους τηγανίζετε και τους αφήνετε στην άκρη. Το twist της συνταγής αφορά την σάλτσα!

Για αυτή, λοιπόν, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτετε 3 κ.σ. αλεύρι, 2-3 σκ. σκόρδο και ανακατεύετε μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Έπειτα, ρίχνετε περίπου 500 ml ζωμό κότας και ανακατεύετε διαρκώς. Τέλος, ρίχνετε 2 κ.σ ξίδι, 10 ίνες κρόκου Κοζάνης και ανακατεύετε μέχρι να δέσει η σάλτσα.  Βάζετε τους κεφτέδες στο κατσαρολάκι, να καλυφθούν από τη σάλτσα και το γεύμα είναι έτοιμο!

Μαραθοκεφτέδες

Πηγή: Pexels

Για τους μυρωδάτους μαραθοκεφτέδες θα χρειαστείτε, μια κούπα μάραθο φρέσκο, δύο κρεμμύδια ξερά, δύο βρεγμένες φέτες μπαγιάτικο ψωμί, 1 φλιτζάνι ούζο, αλατοπίπερο και λίγο αλεύρι.

Για την εκτέλεση, στύβετε το ψωμί και το βάζετε σε ένα μπολ, μαζί με όλα τα υλικά. Προσθέτετε λίγο νερό και αλεύρι, τόσο ώστε να δέσουν όλα τα υλικά μαζί και να μπορούν να γίνουν ένα σφιχτό μείγμα.

Σε καυτό λάδι, ρίχνετε με το κουτάλι τους μαραθοκεφτέδες και τηγανίζετε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Ριγανοκεφτέδες από το Πήλιο

Ένα μέρος σαν το Πήλιο, όπου θα βρείτε τη πιο μυρωδάτη ρίγανη, δεν γίνεται να μην είχε μια τέτοια συνταγή. Για αυτούς τους πανεύκολους κεφτέδες, θα χρειαστείτε πατάτες, λίγο κασέρι, ένα αυγό, πιπέρι, φρέσκα φυλλαράκια ρίγανης και αλεύρι. Ανακατεύετε το μείγμα, ζυμώνετε και τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Δείτε επίσης:

Πήλιο: Τα τοπικά προϊόντα που γεμίζουν τις αποσκευές μας


Γιώργος Μάντικας: Η συλλογή άγριων μανιταριών και τα μυστικά της

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα