Food Culture: Μια γνωριμία με τα προϊόντα της Αργολίδας

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Food Culture: Μια γνωριμία με τα προϊόντα της Αργολίδας

Η Αργολίδα είναι από τους ιστορικότερους νομούς στην Ελλάδα και κατοικείται από την 8η χιλιετία π.Χ. Ως ιστορικό και πολιτισμικό απαύγασμα της περιοχής είναι η εμφάνιση και ακμή του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Πέραν της ιστορίας της, διαθέτει μια πλούσια γαστρονομική παράδοση χάρη στην εύφορη γη της. Μερικά από τα προϊόντα της Αργολίδας που αξίζει να δοκιμάσετε αλλά και να πάρετε μαζί σας είναι τα εξής:

Mέλι

Το μέλι από την περιοχή της Ερμιονίδας φημίζεται για την ποιότητα και τη γεύση του. Γι’ αυτό άλλωστε εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε και το Μουσείο Μελιού & Μέλισσας.

Γαρίδες Κοιλάδος

Φωτό: Unsplash

Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο έδεσμα της περιοχής. Ψαρεύονται σε βάθος 300 μέτρων και χαρακτηρίζονται για το έντονο κόκκινο χρώμα τους και τη νοστιμιά τους.

Τυροκομικά

Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά τυροκομεία και από διάφορα καταστήματα θα μπορέσετε να προμηθευτείτε τυροκομικά προϊόντα με αιγοπρόβειο φρέσκο γάλα, ανάμεσα στα οποία πρωταγωνιστεί η περίφημη ΠΟΠ φέτα Άργους. Ακόμη, θα βρείτε το ξακουστό μαλακό τυρί, την πικάντικη γραβιέρα αλλά και το βούτυρο γάλακτος.


Foodie Alert: Ανακαλύπτουμε τα τυριά της Πελοποννήσου


Ελαιόλαδο

Το λάδι της Αργολίδας είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλο τον κόσμο χάρη στην εξαιρετική του ποιότητα. Γι’ αυτό το λόγο γίνεται και γιορτή ελιάς και ελαιόλαδου κάθε Νοέμβρη στο Κρανίδι με σκοπό την αναβίωση της πλούσιας αγροτικής παράδοσης.

Αγκινάρα Ιρίων

Φωτό: Unsplash

Πρόκειται για μια από τις πιο νόστιμες αγκινάρες η οποία καλλιεργείται στο Ναύπλιο. Η σημασία της αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι η αγκινάρα Ιρίων είναι το πρώτο προϊόν του Δήμου Ναυπλίου που καταχωρείται στο Κοινοτικό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Κρασί

Ο αμπελώνας της Αργολίδας λόγω του ήπιου κλίματός του είναι ιδανικός. Τα ρεύματα αέρος που δέχεται από τον Βορρά και οι θαλασσινοί άνεμοι από τον Νότο, επιτρέπουν τη φυσιολογική και υγιή ωρίμανση του σταφυλιού χωρίς ασθένειες.

Πρωταγωνιστής είναι το Αγιωργίτικο και άλλες ποικιλίες είναι η Μαλαγουζιά, το Μοσχοφίλερο κ.α.

Οι γεύσεις που θα συναντήσετε στην περιοχή

Γενικότερα σε κάθε γωνιά της Αργολίδας θα απολαύσετε εδέσματα εκλεκτών κρεατικών, όσπρια, ψάρια και πολλά άλλα. Συνταγές όπως η γίδα βραστή, ο κόκορας λεμονάτος, το χοιρινό με πρασοσέλινο είναι μερικές από αυτές που θα συναντήσετε.

Δείτε επίσης:

Πλατεία Αγίας Ειρήνης: Η απόλυτη έξοδος που συνδυάζει τα πάντα


Τα πιο hot στέκια για φαγητό στα στενά του Συντάγματος

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα