Η ελληνική παράδοση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το τυρί, το οποίο αποθεώνεται σε διάφορες μορφές και σε κάθε γωνιά της χώρας. Από την Κρήτη, τις Κυκλάδες ως το Μέτσοβο, πάντα βρίσκουμε ξεχωριστές γεύσεις και τεχνοτροπίες στα τυριά. Αυτά είναι τα τυριά της ηπειρωτικής Ελλάδας που ξεχωρίζουμε. Στο κείμενο δεν συμπεριλαμβάνεται η Πελοπόννησος, γιατί έχει γίνει ήδη αφιέρωμα στο τυροκομικό της μεγαλείο!
Αυτά είναι τυριά της ηπειρωτικής Ελλάδας που όλοι λατρεύουν
Μετσοβόνε
Το μοναδικό καπνιστό τυρί Μετσοβόνε είναι ένα τυρί που όσοι αγαπούν τα καπνιστά, του έχουν ιδιαίτερη αδυναμία. Αν ετοιμάσετε ένα πλατό τυριών, τότε να είστε σίγουροι πως θα είναι το τυρί-πρωταγωνιστής, που θα κλέψει την παράσταση. Ακόμη, με καταγωγή από το Μέτσοβο είναι και ένα άλλο υπέροχο τυρί που ίσως πολλοί να μη γνωρίζουν και αυτό είναι η τοπική παρμεζάνα.
Χειμερινή απόδραση στο Μέτσοβο: Όσα πρέπει να ξέρετε
Παρασκευάζεται από το ίδρυμα Τοσίτσα και ωριμάζει σε ξύλινα ράφια για 2 χρόνια.
Γαλοτύρι
Η παραδοσιακή τεχνική προϋποθέτει βράσιμο, πυτιά ή/και αλάτι και στράγγισμα σε τουλούμια όπου μένει πάνω από δύο μήνες. Το γάλα προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται στις περιοχές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.
Wine pairing tip: Ταιριάζει με δροσερά, φρέσκα λευκά κρασιά.
Ο “winevert” Δημήτρης Σπυριδάκος μας μαθαίνει το ποιοτικό ελληνικό κρασί
Γραβιέρα Αγράφων
Είναι η μητέρα όλων των τυριών με την ονομασία γραβιέρα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα! Ξεκίνησε τη διαδρομή της ως «τυρός Αγράφων», στο τέλος του 19ου αιώνα, χάρη στις προσπάθειες του Ραϊνόλδου Δημητριάδη (1863-1919), ενός οραματιστή, Ελληνογερμανού γεωπόνου.
Ξινοτύρι
Στη Θεσσαλία, αλλά και στη Μακεδονία, και την Ήπειρο θα βρείτε το Ξινοτύρι, που είναι μαλακό λευκό επιτραπέζιο τυρί, αλοιφώδους υφής, με υπόξινη, ευχάριστη, δροσερή γεύση και άρωμα.
Κασέρι
Το Κασέρι, έχει αναγνωρισθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Ε.Ε. ήδη από το 1996, αποτελεί την ελληνική εκδοχή ενός τύπου ημίσκληρου τυριού. Στην Βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αγαπημένο, γι’ αυτό και στην ουσία αναφέρεται ως το συνώνυμο του τυριού.
Τελεμές
Λευκό, μαλακό ή ημίσκληρο τυρί άλμης, που παράγεται από πλήρες, κατά κανόνα παστεριωμένο, πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα ή μείγματά τους. Παράγεται κυρίως στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Μπάτζος
Ο Μπάτζος θεωρείται ένα από τα παλιότερα ελληνικά τυριά και προέρχεται και αυτός από την παράδοση των κτηνοτρόφων της Βόρειας Πίνδου, οι οποίοι το χειμώνα μετακινούσαν τα κοπάδια τους στα πεδινά της κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
Πρόκειται για ημίσκληρο τυρί άλμης, από μερικώς αποβουτυρωμένο, κατά κανόνα παστεριωμένο, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, ή και μείγμα τους. Το γάλα προέρχεται αποκλειστικά από ζώα, που εκτρέφονται στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
Wine pairing tip: Συνδυάζεται με λευκό ξηρό ή αλλιώς, με τσίπουρο.
4 τσιπουράδικα στον Βόλο για αυθεντικούς μεζέδες
Ανεβατό Γρεβενών
Μαλακό, λευκό τυρί, από πλήρες, κατά κανόνα παστεριωμένο, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή και μείγμα των δύο. Το γάλα προέρχεται αποκλειστικά από ζώα που εκτρέφονται μέσα στα όρια του νομού Γρεβενών (τώρα Π.Ε. Γρεβενών) και της επαρχίας Βοΐου του νομού Κοζάνης
Δείτε επίσης:
Αυτά είναι τα τοπικά προϊόντα που θα βρείτε στα Καλάβρυτα
Μαγειρεύουμε Ελλάδα: Γλυκές & αλμυρές συνταγές με σύκο που θα λατρέψετε