Φυτικές πηγές πρωτεΐνης: 5 τροφές για να αντικαταστήσετε το κρέας

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Φυτικές πηγές πρωτεΐνης: 5 τροφές για να αντικαταστήσετε το κρέας

Υπάρχουν πολλές τροφές με τις οποίες μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κρέας. Είτε αν είμαστε χορτοφάγοι ή vegan, είτε σε κάποια περίοδο νηστείας. Γενικά, καλό είναι να γνωρίζουμε τις φυτικές αυτές πηγές πρωτεΐνης, μιας και είναι ιδιαίτερα υγιεινές επιλογές, μας χορταίνουν και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Το κρέας, σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό είναι να μην καταναλώνεται συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα.

Πηγή: Pexels

 

Όσπρια

Τα όσπρια είναι γνωστά για την διατροφική τους αξία και καταναλώνονται από τον άνθρωπο από τα πολύ παλιά χρόνια. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν αρκετά από αυτά υποκαθιστούν και με το παραπάνω τις ζωικές πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες για τη διατροφή του ανθρώπου. Τα περισσότερα μάλιστα αποτελούν και σημαντική πηγή σιδήρου και άλλων βιταμινών και φυτικών ινών. Ρεβίθια, φασόλια, φακές, βρείτε τις αγαπημένες συνταγές και εντάξτε τα στη διατροφή σας.

 

Φυστικοβούτυρο

Πηγή: Pexels

Το αγαπημένο σε όλους φυστικοβούτυρο, ιδανικό σνακ για πρωινό ή για τις λιγούρες που μας πιάνουν μέσα στη μέρα. Μια κουταλιά της σούπας περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης. Βρείτε πεντανόστιμους συνδυασμούς για πρωινό, όπως με μέλι, μπανάνα, ή και σε σάντουιτς και απολαύστε το!

 

Κινόα

Η κινόα ανήκει στην κατηγορία των ψευδοδημητριακών και αποτελεί προϊόν μεγάλης διατροφικής αξίας, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε συνταγές. Ένα από τα σημαντικά οφέλη για την υγεία και τη διατροφή που μας προσφέρει η κινόα, είναι η υψηλή περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνη.


Δείτε εδώ αναλυτικά: Ποια είναι τα οφέλη της κινόα και πώς θα την απολαύσουμε


 

 

Μανιτάρια

Πηγή: Unsplash

Κι όμως τα μανιτάρια μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια το κρέας στη διατροφή μας. Ιδίως αν συνδυαστούν με κατάλληλες τροφές όπως φακές, ρύζι, καλαμπόκι, κα. Είναι μια αγαπημένη επιλογή των χορτοφάγων αλλά και όσων θέλουν να μειώσουν τις θερμίδες στα γεύματά τους.

 

Τόφου

Το εκτιμούν περισσότερο οι vegan, μιας και ξέρουν πώς να το μαγειρέψουν και να του δώσουν την top γευστική απόλαυση. Αποτελεί πηγή πολύτιμων για τον οργανισμό συστατικών όπως ασβέστιο, λιπαρά Ωμέγα 3, σίδηρο και αμινοξέα. Πρόκειται ουσιαστικά για στερεοποιημένη μορφή πρωτεΐνης σόγιας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως και το τυρί σε διάφορες συνταγές, σαλάτες, πίτσα, κα.

 

Ξηρούς καρπούς & Σπόρους

Πηγή: Unsplash

Δε θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη λίστα, μιας και αν επιλέξετε τη χορτοφαγική διατροφή θα σας σώσουν. Όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν καλές ποσότητες υγιεινών λιπαρών όσο και πρωτεΐνης, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους, οι σπόροι τσία, οι σπόροι κάνναβης, ο κολοκυθόσπορος και άλλα πολλά που αποτελούν σημαντικά συστατικά για μια ισορροπημένη διατροφή.

 


Extra Tip: Φυσικά, όλες οι παραπάνω τροφές μας δίνουν το μέγιστο της θρεπτικής τους αξίας αν καταναλωθούν στις κατάλληλες ποσότητες και με τους κατάλληλους συνδυασμούς. Μερικές ακόμη τροφές που μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή πρωτεΐνης είναι το μπρόκολο, το αβοκάντο, το πλιγούρι και ο αρακάς.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Αθήνα: Τα χορτοφαγικά στέκια της πόλης για μια πιο υγιεινή και “πράσινη” διατροφή

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα