Γλυκά του κουταλιού: Μια διαχρονική ελληνική παράδοση

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Γλυκά του κουταλιού: Μια διαχρονική ελληνική παράδοση

Από τα πλέον παραδοσιακά γλυκά, τα γλυκά του κουταλιού έχουν μια θέση σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Η παρασκευή τους ξεκίνησε από την ανάγκη των νοικοκυριών να συντηρήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά που περίσσευαν από τη σοδειά. Μέχρι σήμερα λοιπόν, το γλυκό του κουταλιού αποτελεί το καλοδεχούμενο κέρασμα στα νοικοκυριά.


Αθήνα: Ιστορικά μαγαζιά με τα καλύτερα σιροπιαστά γλυκά


Πέρα από το ότι απολαμβάνουμε και περισσότερες γεύσεις τους, τα απολαμβάνουμε με διάφορα συνοδευτικά όπως γιαούρτι και έχουν την τιμητική τους σε διάφορες περιστάσεις, κυρίως ως επιδόρπια, ακόμη και σε καλά εστιατόρια. Άλλωστε, αποτελούν σήμερα δημοφιλή εδέσματα της παραδοσιακής ελληνικής γαστρονομίας.

Πηγή Shutterstock

Ανάλογα την εποχή μπορούμε να επιλέξουμε τα ώριμα φρούτα της προτίμησής μας και να απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας έδεσμα για αρκετό καιρό, μιας και τα γλυκά του κουταλιού διατηρούνται για εύλογο χρονικό διάστημα.

 

Οι πιο ιδιαίτερες γεύσεις

Τα πιο ιδιαίτερα φρούτα και λαχανικά από τα οποία παρασκευάζουμε γλυκό του κουταλιού είναι το παντζάρι, το ντοματίνι, το φιρίκι, το μελιτζανάκι και το πεντανόστιμο σύκο. Φυσικά, μπορείτε να συναντήσετε και γλυκό καρπούζι ή καρότο που είναι εξίσου ξεχωριστά.


Μαγειρεύουμε Ελλάδα: Γλυκές & αλμυρές συνταγές με σύκο που θα λατρέψετε


Πηγή: Unsplash

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, μια πρώτη ύλη που δε λείπει από τα γλυκά του κουταλιού είναι και οι ξηροί καρποί. Είτε ως γλυκό, όπως το γλυκό του κουταλιού αμύγδαλο, είτε ως συνοδευτικό.

 

Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Χριστούγεννα & παραδόσεις: Τα πιο ιδιαίτερα έθιμα ανά την Ελλάδα

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα