Κρόκος Κοζάνης: Ο θησαυρός της ελληνικής γης

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 12'
Κρόκος Κοζάνης: Ο θησαυρός της ελληνικής γης

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου ήταν γνωστές ήδη στην αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης τον συνιστούσε για την ίαση τραυμάτων και νοσημάτων ενώ η Κλεοπάτρα τον χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της.

Ο Κρόκος Κοζάνης προέρχεται από τα κόκκινα στίγματα του άνθους του κρόκου και κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα σαφράν παγκοσμίως. Η διαδικασία συλλογής του είναι απαραίτητα χειρωνακτική και χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου. Οφείλει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα στην αδιαμφισβήτητη ποιότητα της πρώτης ύλης, βάσει αντικειμενικών μετρήσεων με τη διαδικασία ISO, αλλά και στην καθαρότητα (χωρίς προσμίξεις) του τελικού προϊόντος. Εξάλλου, η χρωστική δύναμη του, επιβεβαιωμένη από εργαστηριακές εκθέσεις, είναι 50 τουλάχιστον βαθμούς υψηλότερα από το ελάχιστο διεθνές πρότυπο! Αυτό το άριστης ποιότητας προϊόν καλλιεργείται στην περιοχή της Κοζάνης από τον 17ο αιώνα.

Για να αναπτυχθεί ο κρόκος απαιτούνται ακραίες κλιματικές συνθήκες. Ξηρό και ζεστό κλίμα το καλοκαίρι και κρύο τον χειμώνα. Το έδαφος πρέπει να είναι επίπεδο και ξηρό ώστε να απομακρύνεται άμεσα το νερό και να μην σαπίζουν οι βολβοί. Η συλλογή του φυτού γίνεται τέλος Οκτώβρη.

| Η συλλογή του λουλουδιού πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί, καθώς μαραίνεται γρήγορα και χάνει το άρωμα και τις ιδιότητές του. |

Πηγή: Wikepedia

Πώς θα τον αξιοποιήσετε

Ο κρόκος είναι ένα ένα υλικό που αξίζει να βάλουμε στη ζωή μας ώστε να απολαύσουμε τη γεύση του αλλά και να λάβουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Στο εμπόριο θα βρείτε εύκολα φαρμακευτικά σκευάσματα προσφέροντας στον οργανισμό σας ευεξία και τόνωση ενισχύοντας ταυτόχρονα τη μνήμη σας. Εντάξτε τον κρόκο Κοζάνης στη καθημερινότητά σας, καθώς η τακτική χρήση του προσφέρει σημαντική αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση ενώ δρα θετικά στην καταπολέμηση του άγχους και στη μείωση της χοληστερίνης, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, οι θεραπευτικές του δράσεις περιλαμβάνουν: επούλωση του δέρματος από ακμή, ανακούφιση από πόνους στομάχου, μείωση γαστραλγιών, βοηθά στην πέψη, ενδυνάμωση εγκεφάλου και ενίσχυση μνήμης, ευεργετική δράση σε ασθενείς με άνοια, βοηθά στην απώλεια βάρους κ.ο.κ.

Για να τον εντάξετε στη διατροφή σας, στην ιστοσελίδα του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κρόκου Κοζάνης, θα βρείτε πολυάριθμες συνταγές για μοναδικά πιάτα. Μερικές από αυτές είναι: Ριζότο με κρόκο Κοζάνης, Χοιρινό λεμονάτο με κρόκο, Τηγανιά με κρόκο, Σουτζουκάκια με κρόκο, Παέγια ή Κρεμμυδόσουπα με κρόκο και πολλά άλλα.

Πέραν της μαγειρικής, μπορείτε απλά να ρίξετε 10-12 στίγματα σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό και να το καταναλώσετε ως ρόφημα.

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα