Ένα σημαντικό στοιχείο κάθε εθνικής κουζίνας, τα μπαχαρικά, προσδίδουν ένταση, γεύση και άρωμα στο φαγητό μας. Η ελληνική κουζίνα, ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, έχει δεχθεί γευστικές επιρροές οι οποίες συνδυαστικά με την πλούσια γαστρονομική της παράδοση απογειώνουν την γευστική απόλαυση. Τα μπαχαρικά είναι ενταγμένα στην διατροφή μας, τόσο στη μαγειρική όσο και τη ζαχαροπλαστική. Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά, έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Ας ανακαλύψουμε τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά μπαχαρικά & αρωματικά.
Κανέλα
Το μπαχαρικό της κανέλας βρίσκεται στο φλοιό πολλών δέντρων από το γένος Κιννάμωνον, εξού και η αγγλική λέξη cinnamon. Έχει ιδιαίτερη γεύση και χρησιμοποιείται τόσο σε αλμυρές συνταγές, κυρίως σε κοκκινιστά φαγητά, όσο και σε γλυκές, όπως κέικ, μπισκότα, κρέμες. Η κανέλα δε μπορεί να λείψει από γλυκά όπως η μπουγάτσα, το ρυζόγαλο, τη μουσταλευριά. Tip: Είναι επίσης απολαυστική σε ζεστά ροφήματα, τσάι, ακόμη και στον καφέ.
Μοσχοκάρυδο
Προέρχεται από τους σπόρους ενός αειθαλούς δέντρου στην Ινδονησία. Έχει ένα έντονο άρωμα, ελαφρώς γλυκιά γεύση και χρησιμοποιείται σε κοκκινιστά φαγητά, κυρίως κρέατα & σάλτσες, και σε κάποια γλυκά. Το μοσχοκάρυδο αν και χρησιμοποιείται με με μέτρο λόγω της έντονης μυρωδιάς του, προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, μιας και περιέχει ευεργετικά στοιχεία.
Κρόκος Κοζάνης
Αυτό το άριστης ποιότητας προϊόν χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Γνωστός και ως «κόκκινος χρυσός», ο κρόκος Κοζάνης προέρχεται από τα κόκκινα στίγματα του άνθους του κρόκου και κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα σαφράν παγκοσμίως. Πέρα από τις ευεργετικές, θεραπευτικές του ιδιότητες, μπορεί να απογειώσει τις γευστικές σας δημιουργίες. Διαβάστε εδώ όλες τις πληροφορίες για τον κρόκο Κοζάνης καθώς και τις συνταγές στις οποίες μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε.
Γαρύφαλλο
Το γαρύφαλλο είναι ένα αποξηραμένο μπουμπούκι του λευκού λουλουδιού ενός αειθαλούς δέντρου που φτάνει τα 12 μ. ύψος και κατάγεται από τις νήσους Μυλούκες της Ινδονησίας. Έχει έντονη γεύση και προτιμάται τόσο σε γλυκά όσο και αλμυρά πιάτα, όπως για τον αρωματισμό του κρέατος. Στη ζαχαροπλαστική, θα το συναντήσετε σε σιρόπια, σε συνταγές με φρούτα, καθώς και στο μπακλαβά.
Γλυκάνισος
Πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, παρόλα ατά η αξία του είναι παγκοσμίως γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένος με το ούζο και το τσίπουρο. Παρόλα αυτά χρησιμοποιείται στην αρτοποιία καθώς και σε κάποια γλυκά εδέσματα. Highlight: Η σωστή κατανάλωση προσφέρει καταπραϋντικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
Κάρδαμο
Ένα ιδιαίτερο μπαχαρικό τόσο για τη γεύση του όσο και για τις ιδιότητές του. Το κάρδαμο προέρχεται από σπόρους διαφόρων φυτών του γένους Ελεττάρια και Άμωμον. Μετά τον κρόκο Κοζάνης, είναι ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά. Χρησιμοποιείται στο κοτόπουλο, το ρύζι, τις φακές, τις σούπες, τα λαχανικά καθώς και σε ροφήματα όπως το τσάι.
Μαχλέπι
Ένα έντονο αρωματικό μπαχαρικό από κουκούτσι αγριοκερασιάς. Διατίθεται ολόκληρο ή τριμμένο. Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται κυρίως σε τσουρέκια, κουλούρια & στη βασιλόπιτα. Tip: Οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στο Ιράν και τη Συρία.