Οι «καλοβαλμένες» πινέζες των foodies στον ευρωπαϊκό χάρτη 

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 8'
Οι «καλοβαλμένες» πινέζες των foodies στον ευρωπαϊκό χάρτη 

Κάθε ταξίδι μας αφήνει μια πολύ συγκεκριμένη “γεύση”. Είναι η γεύση του μέρους, του τόπου που συναντήσαμε, το ιδιαίτερο εκείνο, σχεδόν μοναδικό “συστατικό” που μας συνδέει με την κάθε “πινέζα” στον προσωπικό ταξιδιωτικό μας χάρτη.  

Με ένα νοερό μενού και μια γευστική παλέτα συνδεδεμένη με γεύσεις ατόφιες, παραδοσιακές συνταγές και τις σύγχρονες εκδοχές τoυς, κυκλωμένες σε πιάτα με τρόπο εμφατικό. Αλλά και με λαχταριστά τοπικά γλυκά που τρώγονται, συνήθως, στο χέρι και σε συσκευασίες για το δρόμο.  

Ο χάρτης της Ευρώπης βρίθει από αντίστοιχες πινέζες και από μέρη που φιγουράρουν ψηλά στις προτιμήσεις των απανταχού foοdies. Παρακάτω σας ετοιμάσαμε μια λίστα με μερικούς από τους πιο αγαπημένους προορισμούς τους. Επιλογές για δυνατές γευστικές αναμνήσεις από μέρη που θα μας κάνουν να ταξιδέψουμε και ύστερα να τα αναπολήσουμε, ώσπου να τα επισκεφθούμε εκ νέου. 

Λισαβόνα 

Τα παστέλ κτίρια, τα τραμ που ανηφορίζουν στους λοφίσκους και ένα από τα καλύτερα, τα πιο ανεπιτήδευτα, street food κέντρα του κόσμου.  

Οι λόγοι για να επισκεφθεί κανείς τη Λισαβόνα είναι ξεκάθαρα πολλοί. Ωστόσο, εκείνοι που έχουν να κάνουν με την γαστρονομία ξεχωρίζουν αφού η πόλη αυτή αποτελεί μια πολύ καλά βαλμένη πινέζα στον χάρτη των foodies με μακρόχρονη παράδοση στο φαγητό που φτιάχνεται με απλά υλικά, όχι όμως με τρόπο απλοϊκό. Αντιθέτως με τρόπο πηγαίο και αληθινά μεσογειακό.  

Από τα tascas, τις παραδοσιακές πορτογαλικές ταβέρνες, μέχρι τα pastel de nata και τις fine dining επιλογές, η Λισαβόνα, θα εμπλουτίσει με τρόπο μεστό τις εμπειρίες του ουρανίσκου σας. 

Μερικές από τις καλύτερες tascas.

A Castiça

Ξεκάθαρα τοπικό vibe, από πελάτες μέχρι αυθεντικά τοπικά πιάτα. Νόστιμο παραδοσιακό και σπιτικό φαγητό, σε “οικογενειακό” περιβάλλον. Δοκιμάστε οπωσδήποτε πιάτα με ψάρια.

Info
Info

Rua da Castiça, 2
1750-056,Lisboa. τηλ.: +351 217574139

A Provinciana

Στην “A Provinciana”, στο Rossio, ακριβώς στην καρδιά της πόλης, θα βρείτε νόστιμα πιάτα σε ένα ζεστό περιβάλλον, με multicultural πελατεία. Ντόπιοι και τουρίστες περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για τις νόστιμες σαρδέλες, τα λουκάνικα και τα πιάτα με κρέας της ταβέρνας.

Info
Info

Travessa do Forno, 23-25
1150-160,Lisboa, τηλ. +351 213464704

Tasquinha do Lagarto

Οι ταβέρνες στη Λισαβόνα είναι συχνά μικρές, αλλά ακόμη και αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει. Η “Tasquinha do Lagarto” είναι χαρακτηριστική περίπτωση, συνδυάζοντας το παραδοσιακό φαγητό με ένα φιλόξενο χώρο. Προτιμήστε τυπικά πορτογαλικά πιάτα κρέατος και ψαριού, όπως οι pataniscas (τηγανητός μπακαλιάρος) ή τα μοσχαρίσια μπριζολάκια. Συνοδεύστε τα με ένα κρασί από το Dão.

Info
Info

Rua de Campolide, 258-C
1070-039,Lisboa, τηλ.: +351 213883202

Κοπεγχάγη 

Είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί foodies έχουν συνδέσει την σύγχρονη γαστρονομική σκηνή αυτής της πόλης με την εμπειρία του Νoma, το οποίο αναμένεται ότι θα κλείσει τις πόρτες του ως το τέλος της χρόνιας. 

Στην πραγματικότητα όμως η πόλη αυτή οφείλει και θα αναμφίβολα θα παραμείνει ένας σταθερός προορισμός στις λίστες των ταξιδιωτών που αγαπούν το καλό φαγητό.  

Από το POPL (https://poplburger.com) , το πρώτο σκανδιναβικό “street food” (upscale βέβαια) εστιατόριο στο οποίο απονεμήθηκε αστέρι Michelin, έως το Alchemist (https://alchemist.dk) όπου ο εφευρετικότατος Rasmus Munk συνδυάζει τέχνη, επιστήμη, τεχνολογία και ολιστική κουζίνα, οι γαστρονομικές εμπειρίες αυτής της πόλης, αν και κάπως ακριβές για τον μέσο Έλληνα, μένουν αξέχαστες. 

Κάποιες ακόμα προτάσεις για foodies

Goldfinch

Στο τέρμα ενός σκοτεινού στενού, δίπλα στο Nyhavn, το Goldfinch δίνει την αίσθηση ενός κρυμμένου μυστικού, σαν να βρίσκεται όχι σε μια βόρειοευρωπαϊκή πόλη, αλλά σε ένα σοκάκι του παλιού Χονγκ Κονγκ. Ανήκει στον “Νέο Ασιατικό Κύμα” της Κοπεγχάγης, το όνομα που δόθηκε τα τελευταία χρόνια στην “έκρηξη” ανοίγματος εστιατορίων Ασιατικής κουζίνας στην πόλη. Να περιμένετε πιάτα για μοίρασμα και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ. Best seller το γλυκόξινο χοιρινό με φράουλες. Οπωσδήποτε κράτηση καθώς είναι από τα αγαπημένα spots των χίπστερ.

Info
info

Kongens Nytorv 8, st tv

(στην πίσω αυλή του Esmee)

1050 Copenhagen

Email: info@goldfinch.dk

τηλ.: +45 3164 6661

Hart Bageri

Διάσημο για το εξαιρετικό του ψωμί, το Hart ιδρύθηκε από τον Βρετανό αρτοποιό Richard Hart, πρώην του Tartine, και τώρα έχει τέσσερα καταστήματα: το πρώτο στο Gammel Kongevej, ένα δεύτερο με υπαίθριο χώρο στο Holmen, ένα άλλο στο Refshaleøen και ένα τέταρτο στο Kødbyen. Με δυο λόγια, όπου κι αν βρίσκεστε στην πόλη δεν μπορείτε να το χάσετε. Επιλέξτε και τα εξαιρετικά γλυκά αλλά και τις παραλλαγές σε κλασικά βρετανικά πιάτα όπως τα ρολά λουκάνικου.

Info
Info

Gammel Kongevej 109
Frederiksberg, DK-1850, https://hartbageri.com

Doomsday Deli

Το Doomsday Deli είναι το πιο συζητημένο sandwich shop της πόλης, προσφέροντας παχιά, λαχταριστά sandwich με τυρί και κρέας σε φέτες διάφορων ειδών ψωμιών – συμπεριλαμβανομένων και αυτών χωρίς γλουτένη – από το κατάστημά του στην καρδιά του Nørrebro, της περιοχής των χίπστερ. Η Gulbergsgade, όπου βρίσκεται η ντελικατέσεν, είναι κάτι σαν ένα εστιατόριο με εξαιρετική φήμη, όπου θα βρείτε επίσης την εξαιρετική μικροζυθοποιία Brus, το κρασομπαρ Pompette και, νέο αυτό το έτος, το Mirabelle Spiseria, ένα σικελικό εστιατόριο του κορυφαίου σεφ Christian Puglisi.

Info
Info
Guldbergsgade 10, 2200 KBH N – CVR: 43649620

http://doomsdaydeli.com

Νάπολη 

Από που να ξεκινήσει κάποιος να κάνει λόγο για αυτήν την αυθεντική γαστρονομική Μέκκα; 

Ταραλιερίες, φριτζιτορίες, γευστικά ντοματίνια San Marzano, αρωματικά βερίκοκα και λεμόνια από το Sorrento, ελαιόλαδο, κρασί μοτσαρέλα Ιταλίας και φυσικά la pizza Napolitana αλλά και struffoli, canoli, torta Caprese. Το ναπολιτάνικο μενού, δεν έχει τελειωμό.  

Η ιταλική κουζίνα στην Νάπολη βρίσκει την πιο καθαρόαιμη και ένθερμη εκδοχή της γεμάτη με συστατικά από τοπικές, λαχταριστές πρώτες ύλες και προϊόντα, μυρωδιές, εικόνες και γεύσεις που μας βάζουν στο αεροπλάνο χωρίς δέυτερη σκέψη. 

Προτάσεις για foodies

Ristorante Mattozzi

O, εξωστρεφής και γοητευτικός ιδιοκτήτης Alfonso Mattozzi, υποδέχεται όλους τους πελάτες του σαν παλιούς φίλους στην πόρτα, σε αυτό το εσστιατόριο πραγματικό θεσμό για τη Νάπολη. Η ντυμένη με ξύλινα πάνελ σάλα είναι διακοσμημένη με γκραβούρες από ιστορικά στιγμιότυπα της πόλης και αποτελεί ένα δεύτερο σπίτι, κυρίως για μεσημεριανό, για έναν ελκυστικά ετερόκλητο συνδυασμό επαγγελματιών, διαφορετικών γενεών. Το βράδυ, προσελκύει έναν εκλεπτυσμένο κοινό από πελάτες που μπορούν να βασίζονται στον απλό αλλά υψηλής ποιότητας σπιτικό στυλ μαγειρέματος του Alfonso.

Info
Info

Ristorante – Pizzeria
Mattozzi a P.zza Carità 2
Napoli, 80134 – Italia

https://www.ristorantemattozzi.it/en/

Trattoria da Nennella

Η Trattoria da Nennella είναι η πιο γνωστή τρατορία στη Νάπολη, όχι τόσο για το φαγητό της όσο για τη θορυβώδη και χαοτική ατμόσφαιρά της, όπου εκτός από το φαγητό, οι sui generis σερβιτόροι, χορεύουν στα τραπέζια, ρίχνουν πιάτα από πλαστικό με ραγού στα τραπέζια και – όπως ίσως έχετε ακούσει – σερβίρουν φρούτα στο τέλος του γεύματός σας σε ένα μεγάλο… κεραμικό κάθισμα τουαλέτας. Στη συνέχεια, μπορείτε να πάτε στο εξίσου “εξωστρεφές” Bar Cammarota για ένα spritz. Οπωσδήποτε ένα δείπνο εδώ.

Info

Vico Lungo Teatro Nuovo 103/104/105
Quartieri Spagnoli – 80134 Napoli

https://www.trattorianennella.it/?fbclid=IwAR0t6YcorUt-ZNbbHxDZJR4CrPGkc_tM7A726Wf4BvlIHLmNR01vIpWiw8Q

 

Cibi Cotti “Nonna Anna

Το φαγητό, για του Ναπολιτάνους, είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει πληθώρα από μικρές τρατορίες που εξυπηρετούν τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να γυρίσουν σπίτι για ένα ζεστό γεύμα. Το Cibi Cotti είναι ένα ιστορικό μέρος για μεσημεριανό, κρυμμένο στην αγορά Mergellina. Σερβίρει φρεσκομαγειρεμένες βασικές λιχουδιές όπως νιόκι αλά σορεντίνα, παρμεζάνα και ψητά λαχανικά σε εργολάβους, καταστηματάρχες και δικηγόρους από γραφεία στην περιοχή.

Info
Info
via Ferdinando Galiani 30, Naples, Italy
τηλ.: +39 081 682844
vincenzoriano1994@libero.it

Προτάσεις για foodies

Λυών 

Αυτή η πόλη, αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν, διαθέτει μία από τις όμορφες γαστρονομικές ιστορίες. Στην ουσία, η κουλτούρα της γαστρονομίας της πόλης χρονολογείται από τα μέσα του 18ου αιώνα, όταν οι Mères Lyonnaises ( «Μητέρες της Λυών») οι ταλαντούχες μαγείρισσες, άνοιξαν εστιατόρια. Εστιατόρια που σέρβιραν φαγητό που θα ονομάζαμε με μία λέξη κλισέ αλλά απόλυτα γλαφυρή, μαμαδίστικο. Φαγητό μαγειρεμένο απλά αλλά γεμάτο νοστιμιά.  

Σήμερα η πόλη είναι ένα σύμπλεγμα παραδοσιακών αλλά και σύγχρονων εστιατορίων παγκόσμιας κλάσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον οδηγό Μichelin περιλαμβάνονται 91 εστιατόρια που έχουν διακριθεί είτε με Βib Gourmand, είτε με ένα και δύο αστέρια. Επίσης η αγορά τροφίμων Halles de Lyon Paul Bocuse και οι απέραντοι αμπελώνες με τα chateaux του Beaujolais βάζουν απολύτως δικαιολογημένα την πόλη αυτή στην γαστρονομική μας λίστα.  

Mόντενα 

Η μικρή αυτή πόλη έχει γίνει επίσης διάσημη τελευεταία στους κύκλους των fοodies κύριως μέσω του Netflix  και την  εκπομπή Chefs Table αλλά και εν γένει για τον οραματιστή σεφ Massimo Bottura και την Οsteria Francescana, το εστιατόριο του με τα δώδεκα τραπέζια.

Στα τραπέζια αυτά σερβίρεται το tasting menu 16 πιάτων “We are Here” ενώ ένας προσιτός τρόπος για να δοκιμάσει κανείς την κουζίνα του Bottura, είναι και το πολύχρωμο μπιστρό Franceschetta 58. 

Η επαρχία της Εμίλια-Ρομάνια διαθέτει δεκάδες προϊόντα αναγνωρισμένα ως ΠΟΠ και ΠΓΕ και συγκεκριμένα η Μόντενα βρίθει από βαλσάμικο ξύδι εξαιρετικής ποιότητας, ετερόκλητες ξεναγήσεις στα αμπέλια και γευσιγνωσίες για τους λάτρεις του οινοτουρισμού. 

Σαν Σεμπαστιάν 

Μαγευτικές, μεγάλες παραλίες, μια όμορφη παλιά πόλη και 19 αστέρια Michelin. 

Πειραματισμοί, πρωτοτυπία και νοστιμιά βρίθουν στη γαστρονομική σκηνή αυτής της πόλης. Αλλά και αυθεντικότητα. Τα pintxos bar, οι συνήθειες να απολαμβάνουν στα όρθια μεζεδάκια, βαρελίσια μπύρα σε ποτήρι κρασιού και να πετούν τις χαρτοπετσέτες τους στο πάτωμα, έχουν σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον. 

Αναμφίβολα δε θα χάναμε ευκαιρία να βρεθούμε πάνω από τα ποτήρια και τα πιάτα αυτού του μέρους. 

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα