Πασχαλινό τραπέζι: 2+1 συνταγές για αρνί στον φούρνο

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Πασχαλινό τραπέζι: 2+1 συνταγές για αρνί στον φούρνο

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς αρνάκι είναι κάτι που σπάνια συναντά κανείς. Γι’ αυτό, μπορεί το να σουβλίσουμε ειδικά στα διαμερίσματα της πρωτεύουσας να είναι πολυτέλεια, ωστόσο το να ψήσουμε στον φούρνο μας είναι κάτι που μπορούμε πανεύκολα να κάνουμε. Ας δούμε, μερικές απλές συνταγές για να φτιάξουμε το πασχαλινό αρνάκι, ώστε να γίνει ανάρπαστο από τους καλεσμένους μας!


4 δροσιστικές σαλάτες για το πασχαλινό τραπέζι


Σκορδάτο αρνάκι, με βάση στο αργό ψήσιμο

Εξαιρετικά απλή και εύκολη συνταγή, η διάρκεια του ψησίματος θα κυμανθεί ανάμεσα σε 2:30′ και 3 ώρες. Το σημαντικό είναι να έχετε πολύ χαμηλά την ένταση, δηλαδή στους 160ºC, με 180ºC. Σημαντικό μυστικό της επιτυχίας είναι το αρνί να είναι εξαιρετικής ποιότητας και να είναι αρκετά μικρό.

Πηγή: Unsplash

Τι θα χρειαστείτε (για 6 άτομα):

3-3.5 κιλά αρνάκι (δηλαδή μισό μικρό αρνί), “σπασμένο” για φούρνο απ’ το χασάπη, 6 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο, 1.5 – 2 κιλά πατάτες (κυδωνάτες), 4 κ.γ.  μουστάρδα, 2 μεγάλα λεμόνια στυμμένα , 150 ml λευκό κρασί, 200 ml ελαιόλαδο, 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο,
2 κ.γ. θυμάρι, 3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά), 3 κ.γ. αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Η εκτέλεση:

Σκουπίζετε το αρνάκι με χαρτί κουζίνας (δεν το πλένετε!) και το τοποθετείτε στο ταψί.
Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες κομμένες στη μέση, στην πρέσα του σκόρδου και πιέζοντας τες, απλώνετε την πάστα σκόρδου σε όλο το αρνί. Έπειτα, βάζετε τις πατάτες στο ταψί. Ακουμπάτε από πάνω τα κομμάτια του αρνιού. Μπλέκετε τη μουστάρδα με το αλατοπίπερο και απλώνοντάς τα με το χέρι αλείφετε όλο το αρνί. Το υπόλοιπο αλατοπίπερο και μουστάρδα τα ρίχνετε στις πατάτες.

Πηγή: Unsplash

Στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, τα αρωματικά που επιλέξατε και το λάδι. Γυρνάτε τα κομμάτια του αρνιού με τη πέτσα προς τα κάτω να ψηθεί πρώτα η κάτω πλευρά και ψήνετε στους 160ºC με αέρα. Αν δεν έχετε τόση υπομονή, ψήνετε στους 180ºC.

Αν αντί για αρνί χρησιμοποιήσετε κατσίκι, που έχει λιγότερο λίπος, ο συνολικός χρόνος πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 20′ λεπτά, ώστε το κρέας να μην στεγνώσει.

Αρνί στο φούρνο με πατάτες, ρίγανη, θυμάρι και ξύσμα λεμονιού

Πηγή: Unsplash

Τι θα χρειαστείτε: 4 κιλά αρνί, κατά προτίμηση σπάλα και μπούτι, κομμένο σε μερίδες, 5 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες, 5 σκελίδες σκόρδου (τουλάχιστον), κομμένες σε φέτες, 3 κ.σ ρίγανη ξερή, 2 κ.σ θυμάρι ξερό, 2 κ.σ μουστάρδα, ξύσμα από 1 λεμόνι, χυμός από 2 λεμόνια, 150 ml λευκό ξηρό κρασί, 200 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190οC. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το σκόρδο, με το ξύσμα και το θυμάρι. Βάζετε στη βάση της γάστρας (αν δεν έχετε γάστρα, σε ταψί) τις πατάτες, κομμένες κυδωνάτες και τις αλατοπιπερώνετε. Έπειτα, τοποθετείτε το αρνί σε μια γάστρα και ανοίγετε τρύπες όπου βάζετε και από μια σκελίδα. Παράλληλα, ετοιμάζετε και το άλλο μείγμα, με το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το λεμόνι και το κρασί και περιχύνετε το φαγητό με αυτό. Σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι ή, αν χρησιμοποιήσετε ταψί, με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνετε για περίπου 2 ώρες. Μόλις περάσουν οι 2 ώρες, ξεσκεπάζετε και αφήνετε να πάρει χρώμα το φαγητό για άλλα 20 λεπτά.

Πηγή: Unsplash

Πασχαλινό τραπέζι με παραδοσιακό Μαστέλο Σίφνου

Τι θα χρειαστείτε: 3 κιλά αρνάκι γάλακτος (ή κατσικάκι), από σπάλα και μπούτι, κομμένο σε κομμάτια, 750 ml κόκκινο ξηρό κρασί μερικές κληματόβεργες, 2 μεγάλα ματσάκια άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε το κρασί και τα κομμάτια του κρέατος. Σκεπάζετε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Κόβετε τις κληματόβεργες σε μικρότερα κομμάτια που να χωρούν στο μαστέλο ή στη γάστρα. Τις στρώνετε σταυρωτά. Βγάζετε τα κομμάτια του κρέατος από τη μαρινάδα, τα αλατοπιπερώνετε καλά και τα ακουμπάτε πάνω στις κληματόβεργες. Ρίχνετε τη μαρινάδα, φροντίζοντας το υγρό να μην ακουμπά τη σχάρα και το κρέας. Έπειτα, ρίχνετε τον άνηθο. Καλύπτετε το μαστέλο με ένα-δυο φύλλα λαδόκολλας, τα οποία δένετε στο χείλος του σκεύους με έναν γερό, βρεγμένο σπάγκο. Αν χρησιμοποιήσετε γάστρα, τη σκεπάζετε και σφραγίζουμε τα χείλη της με ζυμάρι (πολύ απλά ανακατεύετε αλεύρι και νερό). Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C. Βάζετε το σκεύος στο φούρνο και ψήνετε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά στους 100° C και σιγοψήνετε για περίπου 5 ώρες, μέχρι το κρέας να “λιώσει”.

Δείτε επίσης:

Βασίλης Παπαγιαννάκος: Αναδεικνύοντας το Μαρκόπουλο σε οινοτουριστικό προορισμό


Ώρα για κρασί: Επίσκεψη στα οινοποιεία της Γουμένισσας

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα