Η Tarte tatin είναι μια κλασική συνταγή τάρτας μήλου, η οποία στην ουσία είναι… ανάποδη! Πρόκειται για ένα πανεύκολο γλυκό που αν χρησιμοποιήσετε έτοιμη ζύμη θα σας πάρει ελάχιστη ώρα για την προετοιμασία της και είναι βέβαιο πως όλοι θα τη λατρέψουν. Είναι ιδανικός τρόπος να αξιοποιήσετε τα μήλα που έχετε καιρό στο ψυγείο και κανείς δεν θέλει να τα φάει, ενώ αποτελεί και εξαιρετική πρόταση για ένα handmade γλυκό που θα πρωταγωνιστήσει στο τραπέζι του brunch και θα μοσχομυρίσει το σπίτι κανέλα.
Η Tarte tatin είναι μια συνταγή που θα κάνετε ξανά και ξανά
Τι θα χρειαστείτε: 1 φύλλο σφολιάτα,7 κ.σ. ζάχαρη, 6-7 μήλα, 1 κ.σ κανέλα, 60 γραμ. βούτυρο (κρύο), χυμό από μισό λεμόνι
Η εκτέλεση:
Φυσικά η συνταγή ξεκινά με το να ξεφλουδίσετε τα μήλα, να τα κόψετε στα 4 και να τους αφαιρέσετε τον πυρήνα. Τα τοποθετείτε σε ένα μπολ, στύβετε μισό λεμόνι, πασπαλίζετε τα μήλα με την κανέλα, ανακατεύετε και τα αφήνετε.
Έπειτα, θα χρειαστείτε ένα τηγάνι (28 εκ.) το οποίο να μπορεί να μπει στον φούρνο. Το επόμενο βήμα είναι η καραμέλα. Η διαδικασία δεν είναι τόσο δύσκολη όσο πολλοί μπορεί να νομίζετε!
Για την καραμέλα, λοιπόν, θα αρχίσετε με ζεστό τηγάνι όπου σταδιακά θα ρίχνετε τη ζάχαρη, αφήνοντάς τη να λιώσει. Κάθε φορά, δηλαδή, που η ζάχαρη θα λιώνει θα ρίχνετε λίγο από την επόμενη. Μόλις λιώσει όλη η ποσότητα που χρειαζόμαστε, ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε. Και το μόνο που μένει είναι να τοποθετήσετε τα μήλα, το ένα δίπλα στο άλλο.
Το τελευταίο βήμα είναι να καλύψετε με το φύλλο σφολιάτας τη τάρτα, ώστε να αγκαλιάζει τα μήλα περιμετρικά. Όσο περισσέψει από το φύλλο, το κόβετε.
Κάνετε τρύπες στη ζύμη και ψήνετε την τάρτα για περίπου 40 λεπτά στους 180 C.
Extra: Σύμφωνα με μια από τις βασικές εκδοχές της τάρτας πρέπει να ψηθούν πρώτα τα μήλα με τη καραμέλα για περίπου 15 λεπτά. Μπορείτε να το δοκιμάσετε αν θέλετε πιο καραμελωμένο αποτέλεσμα!
Μόλις πάρει το τέλειο χρώμα η ζύμη σας, σερβίρετε την τάρτα ανάποδα και απολαμβάνετε!
Δείτε επίσης:
4 εστιατόρια της Αθήνας για ρομαντικές βραδιές με παριζιάνικο αέρα