Όποιος έχει ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι δυνατόν – έστω και μια φορά – να μην έχει δοκιμάσει τρίγωνα Πανοράματος. Η εικόνα των ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο, οι οποίοι επιστρέφουν με κουτιά γεμάτα από το αγαπημένο γλύκισμα είναι πολύ συνηθισμένη. Το ότι τα φημισμένα τρίγωνα Πανοράματος αναδείχθηκαν ως το δεύτερο καλύτερο γλυκό στον κόσμο από τον διάσημο οδηγό γευσιγνωσίας Taste Atlas αποτελεί το πρόσφατο νέο που σκόρπισε χαρά στη συμπρωτεύουσα και προσμονή σε όλους εμάς, να επισκεφθούμε σύντομα τη νύμφη του Θερμαϊκού.
Η Θεσσαλονίκη, και ειδικότερα το Πανόραμα, έχει συνδεθεί με τα τρίγωνα Πανοράματος, τα οποία δεν έλειπαν ποτέ από τα οικογενειακά και γιορτινά τραπέζια. Αποτελούσαν ένα τόσο εκλεκτό γλυκό, που το προσέφεραν πάντα στους καλεσμένους. Το τραγανό και μοσχομυριστό «Θεσσαλονικιώτικο» έδεσμα με το κριτσανιστό και σιροπιασμένο φύλλο και τη στιβαρή, αλλά βελούδινη κρέμα έκλεψε τις εντυπώσεις. Με αφορμή αυτή την ευχάριστη είδηση, σας προτρέπουμε να ταξιδέψετε μέχρι τη Θεσσαλονίκη για να δοκιμάσετε τα πιο φημισμένα τρίγωνα Πανοράματος.
Ελενίδης
«Ο Ελενίδης δεν πουλάει τρίγωνα, πουλάει τετράγωνα. Γιατί είναι τόσο νόστιμα που τα τρως δύο – δύο», συνηθίζουν να λένε οι Θεσσαλονικείς για τα διάσημα τρίγωνα Πανοράματος του Ελενίδη. Άλλωστε, η ιστορία του Ελενίδη ξεκινά γύρω στα 1960 και γράφεται μαζί με την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Τότε, ο γαλατάς Γιάννης Ελενίδης ξεκίνησε να φτιάχνει γλυκίσματα από χειροποίητο φύλλο κρούστας και μια ξεχωριστή κρέμα δικής τους συνταγής. Με την αγάπη του κόσμου, το «τρίγωνο του Ελενίδη» διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα και καθιερώθηκε ως «τρίγωνο Πανοράματος» υιοθετώντας το όνομα της περιοχής. Ακόμη και σήμερα, τα εκλεκτά υλικά όπως το πλήρες γάλα ημέρας και τα χωριάτικα αυγά, σε συνδυασμό με τη μυστική συνταγή της κρέμας καθιστούν τα τρίγωνα που κυκλοφορούν στα κόκκινα χαρακτηριστικά κουτιά του ζαχαροπλαστείου, ανεπανάληπτα. Τα παιδιά του Γιάννη Ελενίδη συνεχίζουν με μεράκι και μαεστρία την οικογενειακή παράδοση. Θα τα προμηθευτείτε πάντα φρέσκα, αφού θα απολαύσετε να τα γεμίζουν μπροστά στα μάτια σας πριν τα γευτείτε.
Ελενίδης Πανόραμα
Βενιζέλου 12 (Πλατεία Δημαρχείου)
Τ. 2310.344.948
Ζαχαροπλαστείο Ήλιος
Το ζαχαροπλαστείο Ήλιος ακολουθεί με ένα από τα καλύτερα τρίγωνα της Θεσσαλονίκης, το οποίο και προσφέρει από το 1990. Τα εγγόνια του Μικρασιάτη πρόσφυγα Μιχαήλ Νικολάου συνεχίζουν να εκτελούν με μαστοριά τις συνταγές του παππού τους, που ίδρυσε το ζαχαροπλαστείο το 1938. Η παραλλαγή εδώ είναι στο φύλλο, το οποίο έχει περισσότερο την υφή του κορνέ. Η στιβαρή κρέμα μοσχομυρίζει και ξεχειλλίζει, καθώς το συγκεκριμένο τρίγωνο είναι ανοιχτό και από τις δυο πλευρές. Μην παραλείψετε να τη δοκιμάσετε και στην ιδιαίτερη γεύση της αλατισμένης καραμέλας. Τραγανό και βουτυράτο, το τρίγωνο Πανοράματος στο ζαχαροπλαστείο Ήλιος ακολουθεί επάξια την ιστορία του πολυαγαπημένου «θεσσαλονικιώτικου» εδέσματος, αποτελώντας, ίσως την top επιλογή των ντόπιων Θεσσαλονικέων.
Ζαχαροπλαστείο Ήλιος
Αντιγονιδών 7, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 231 052 2114
Τάσος Patisserie & Νικηφόρος
Μια ακόμη στάση στο Πανόραμα, που επιλέγουν old school ουρανίσκοι και μερακλήδες, είναι το ζαχαροπλαστείο του Τάσου, το οποίο λειτουργεί από το 1977. Με έντονο βούτυρο, σφολιάτα αντί για φύλλο και πλούσια κρέμα, τα τρίγωνα του Τάσου αποτελούν μια αντίστοιχα δυνατή επιλογή. Οι λάτρεις της παλιάς Θεσσαλονίκης συχνά απολαμβάνουν τρίγωνα Πανοράματος και στο ζαχαροπλαστείο του Νικηφόρου, ο οποίος ξεχωρίζει για το ολόφρεσκο και ραφινάτο βούτυρο στα σιροπιαστά του. Μία ακόμα διαχρονική αξία στο παρελθόν των «θεσσαλονικιώτικων» τριγώνων.
Τάσος Patisserie
Κομνηνών 16, Πανόραμα
Τηλ: 2310 345 589
Νικηφόρος
Ελευθερίου Βενιζέλου 54, , Θεσσαλονίκη
Τηλ. 231 024 3577
Ζάχαρη & Sugarela
Αν επιθυμείτε και μια πιο σύγχρονη ματιά στο ξακουστό γλυκό της Θεσσαλονίκης, περάστε μια βόλτα από τα ζαχαροπλαστεία Ζάχαρη & Sugarela. Εδώ η Τέχνη συναντά τη δημιουργικότητα και τις νέες τάσεις, μεταφέροντας, ακόμα και στα θρυλικά τρίγωνα Πανοράματος νέα και εκλεπτυσμένα γευστικά twist.
Ζάχαρη
Λόρδου Βύρωνος 7, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 231 025 7734
Sugarela
Νικηφόρου Φωκά 12, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 308979